Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Černobylio kviečiai – atominėje degtinėje: šitaip britai nori paremti ukrainiečius

Jungtinės Karalystės ir Ukrainos mokslininkų komanda Černobylio uždraustoje zonoje išvirė degtinę iš čia išaugintų kviečių ir ketina tai paversti verslu, rašo BBC. Nors kviečiai šiek tiek radioaktyvūs – distiliatas ne. Už pardavimus gautą pelną ketinama skirti skurstančioms vietos bendruomenėms.
Mokslininkų Černobilyje išvirta degtinė
Mokslininkų Černobilyje išvirta degtinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai vienintelis egzistuojantis butelis – virpu, kuomet jį paimu“, – juokauja Jungtinės Karalystės Portsmuto universiteto profesorius Jimas Smithas, rankomis keldamas butelį grūdų alkoholio.

Tokia degtinė, pagaminta iš grūdų ir vandens iš Černobylio zonos, yra pirmasis produktas, kuris pagamintas iš apleistos teritorijos aplink avariją patyrusią atominę elektrinę.

Komanda pradėjo naminės gamybos projektą augindama grūdus zonoje įkurtoje fermoje.

Teritorija yra apleista nuo pat 1986 m. įvykusios avarijos.

Degtinės gamybos projekto komandą sudaro ne tik profesorius J.Smithas, bet ir mokslininkai, kurie dirbo draudžiamoje zonoje daugelį metų, studijuodami, kaip žemė atsigavo po katastrofiškos branduolinės avarijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Černobylije mokslininkų pagaminta degtinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Černobylije mokslininkų pagaminta degtinė

Mokslininkai tikisi gautu pelnu iš degtinės pardavimų dalintis su Ukrainos bendruomenėmis, kurios tebėra stipriai ekonomiškai paveiktos.

„Ji nėra nė kiek daugiau radioaktyvi nei bet kokia kita degtinė. Bet kuris chemikas pasakys – kai ką nors distiliuoji, priemaišos lieka atliekose. Tad mes paėmėme šiek tiek užterštus rugius ir vandenį iš Černobylio akvatorijos ir tai distiliavome“, – BBC cituoja J.Smithą, kuris patikina, kad laboratorijose nebuvo aptikta radioaktyvumo.

Tarp naujai įkurtos Černobylio degtinės kompanijos įkūrėjų yra ir Ukrainos Hidrometeorologijos instituto mokslininkas dr.Genadijus Laptevas, jis paaiškino, kad rugiai ir iš jų išvarytas spiritas parodo, kaip dalis žemės galėtų būti panaudota produktyviai – nereikia jos visiškai apleisti, galima joje gaminti ir visiškai neradioaktyvius produktus.

Komanda tikisi didžiąją dalį uždirbtų pinigų paaukoti vietos bendruomenėms, o likusi suma bus reinvestuota į verslą, mokslininkai taip pat tikisi atlyginti už komandos atliekamą darbą.

BBC išbandė iš degtinės pagamintą atominį martinį Soho bare. Komanda tikisi šiemet pagaminti 500 butelių degtinės, ji pirmiausia bus pardavinėjama Černobylio turistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius