Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius po susitikimo su TVF vadove: norėdami įsivesti eurą, turime žmoniškai rinkti mokesčius

Pagrindinės rizikos, kurios galėtų Lietuvai 2015 m. sutrukdyti įsivesti eurą, yra infliacija, didelės biudžeto išlaidos ir mokesčių nesurinkimas, trečiadienį po susitikimo su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Christine Lagarde sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.
Tarptautinio valiutos fondo vaodvės Christine Lagarde vizitas Lietuvoje
Tarptautinio valiutos fondo vadovės Christine Lagarde vizitas Lietuvoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ch.Lagarde sakė, kad jei norime jungtis prie euro zonos, turime rūpintis savo ekonomika, fiskaline politika ir išlaikyti tas nuostatas, kurios buvo deklaruotos Vyriausybės programoje, – kalbėjo R.Šadžius. – Turime žmoniškai rinkti mokesčius. Aišku, biudžeto išlaidų efektyvumas yra veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, nes su tais pačiais pinigais galime padaryti daugiau, negu galėjome anksčiau. Na ir infliacijos rizika valdoma sudėtingiau.“

Kalbėdamas apie mokesčių surinkimą R.Šadžius pirmiausia turėjo galvoje pridėtinės vertės mokestį – šiemet jo nesurinkta apie 300 mln. litų.

R.Šadžius kalbėjo, kad Mastrichto kriterijų atitikimas neturi būti pagrindinis Lietuvos tikslas – esą svarbiausia koncentruotis į tai, kad būtų sveika Lietuvos ekonomika.

Paklaustas, ar Lietuvai tikrai būtinas euras 2015 m., jei pagrindinis šalies tikslas nėra euras, o yra sveika ekonomika, ministras atkreipė dėmesį, kad kitąmet, kai Latvija įsives eurą, investuotojų dėmesys pakryps į Lietuvą, nes mūsų šalis bus vienintelė Baltijos valstybė, neturinti euro, todėl esą norėdami išlaikyti investuotojų susidomėjimą, turime nedvejoti dėl valiutos įvedimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad susitikime kalbėta apie euro zonos šalių finansinių problemų sprendimą. Esą didelis dėmesys skirtas aptariant nedarbo problemas, ypatingai jaunimo.

„Kalbėjome, kad žmonių skaičius euro zonos šalyse mažėja ir mažėja žmonių pasitikėjimas euru. Reikia skirti didžiulį dėmesį ir visuomenei išaiškinti, dėl kokių priežasčių taip yra“, – pasakojo premjeras.

TVF vadovas į Lietuvą atvyksta po penkiolikos metų pertraukos. Ch. Lagarde Lietuvoje viešės dvi dienas.

Ch. Lagarde yra pirmoji moteris, užimanti TVF vadovo pareigas. Ji daugiau nei prieš pusantrų metų pakeitė Dominique'ą Straussą-Kahną, kuris iš pareigų turėjo atsistatydinti dėl sekso skandalo.

Lietuva TVF narė yra nuo 1992 metų. Šiai organizacijai priklauso 188 šalys, jos tikslas – skatinti finansinį stabilumą, sudaryti sąlygas tarptautinei prekybai ir ekonomikos augimui bei mažinti skurdą pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius