Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ch.Lagarde: ECB nevertėtų skubėti griežtinti pinigų politikos, nepaisant infliacijos

Europos Centriniam Bankui (ECB) nevertėtų skubėti griežtinti pinigų politikos, net ir esant „nepageidaujamai ir skausmingai“ infliacijai, mano ECB pirmininkė Christine Lagarde.
Christine Lagarde
Christine Lagarde / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ECB į infliaciją žiūri „labai rimtai“ ir atidžiai stebi situaciją, penktadienį sakydama kalbą Europos bankininkystės kongrese teigė Ch.Lagarde.

„Suprantame, kad didelė infliacija riboja realias gyventojų pajamas, ypač tų, kurių pajamos mažiausios“, – sakė ji.

Nepaisant to, anot jos, pagrindiniai infliaciją skatinantys veiksniai – tiekimo grandinių problemos ir kylančios energijos kainos – vidutinės trukmės laikotarpiu susilpnės.

„Neturėtume skubėti per anksti griežtinti politiką, kai susiduriame su infliaciniais sukrėtimais, kuriuos sukelia tiekimo grandinių problemos“, – įspėjo pareigūnė. – Tuo metu, kai perkamoji galia jau nukentėjo dėl didėjančių energijos ir benzino kainų, nesavalaikis politikos sugriežtinimas turėtų nepageidaujamų pasekmių ekonomikai.“

Euro zonoje spalį metų infliacija siekė 4,1 proc. – tai buvo didžiausias rodiklis nuo 2008 metų. Visgi ECB mano, kad infliacijos padidėjimas yra laikinas ir tikisi, kad 2022 metais ji susilpnės.

Ch.Lagarde pažymėjo, kad teigiamos ekonomikos jėgos, susijusios su augančia paklausa, tampa atsparesnės, todėl vidutinės trukmės infliacijos perspektyvos dabar yra geresnės nei buvo prieš COVID-19 pandemiją, kai infliacija nesiekė ECB nustatyto tikslinio 2 proc. lygio.

„Turime puoselėti šias jėgas, per anksti neatšaukdami pinigų politikos paskatų“, – pažymėjo Ch.Lagarde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius