-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Chaosas dėl vaiko pinigų: politikai kaltina vieni kitus, o prašymų tikrintojai peikia patį įstatymą  

Vėluojantys vaiko pinigai įžiebė nesantaikos ugnį tarp „valstiečių“ ir Vilniaus savivaldybės. O milžinišką darbo krūvį priversti atlaikyti sostinės socialinių išmokų skyriaus darbuotojai labiausiai kaltina naująjį įstatymą ir suklaidintus studentus, kurie prašo vaiko pinigų.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiuo metu nagrinėjame sausio 16 dieną pateiktus prašymus. Žinokit, viskas tikrai užsitęs, bet mūsų dėl to kaltinti tikrai nereikia – moterys čia atiduoda visas jėgas. Ne mes kaltos, o ta nereikalinga įstatymo pataisa, kuri buvo priimta, ir dar su klaidomis“, – 15min pirmadienį kalbėjo Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus darbuotoja Natalija (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Sako, kad buvo suklaidinti studentai

Ji dirbo ir šeštadienį, nes prašymų skaičius Vilniuje, žinoma, yra didžiausias. „Mes turime apdoroti prašymus ne tik dėl vaiko pinigų, bet ir kitus – krūvis yra milžiniškas, štai ir dabar kalbėdamasi su jumis vieną prašymą jau apdorojau“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyrius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyrius

Vaiko pinigai – 30 eurų kas mėnesį – priklauso visiems vaikams iki 18 metų ir vyresniems, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai.

Kodėl taip stringa prašymų apdorojimas? Natalija dūrė pirštu į priimtas įstatymo pataisas dėl vaiko pinigų. „Žmonės buvo suklaidinti, nes buvo teigiama, kad į vaiko pinigus gali pretenduoti visi iki 21 metų amžiaus gyventojai. Todėl mus užplūdo universitetų, kolegijų studentai. Bet juos atmetame, nes į vaiko pinigus gali pretenduoti tik bendrojo lavinimo mokyklų auklėtiniai“, – pasakojo Natalija.

Pasak jos, patikrinti jaunų žmonių prašymus užima ir laiko, ir energijos.

Socialinių išmokų skyriaus darbuotoja, iš šalies stebinti valdininkų strėles dėl vaiko pinigų, mano, kad apskritai nereikėjo tokios įstatymo pataisos. „Nemanau, kad kažkam nuo to bus geriau, čia tik darbo mums daugiau“, – teigė ji.

Išnagrinėtų prašymų skaičius
Išnagrinėtų prašymų skaičius

Ėmė kaltinti vieni kitus

Kylant pasipiktinimui dėl neišmokamų vaiko pinigų, „valstiečiai“ ėmė baksnoti į Vilniaus savivaldybę, kurioje mažiausiai apdorota prašymų. Vienas iš šių išmokų idėjos autorių – „valstietis“ Tomas Tomilinas pasipiktino, kad Vilniaus savivaldybė nepasiruošė apdoroti tėvų prašymus, kai Kauno valdžia, pasak jo, dirba pavyzdingai. Pagal jo duomenis, Kaunas jau išnagrinėjo 87,5 proc. prašymų, kai Vilniaus – 47 proc.

LVŽS nuotr./Tomas Tomilinas
LVŽS nuotr./Tomas Tomilinas

„Akivaizdu, kad Kaune buvo pasiruošta geriau, įdarbinta papildomai žmonių, todėl ten beveik visi prašymai išnagrinėti. Laikas Povilui Poderskiui (Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriui – aut. past.) užsukt į Kauno savivaldybę ir gauti patarimų“, – 15min sakė T.Tomilinas.

Primename, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis rinkimuose į Seimą 2016 m. spalį viešai palaikė Ramūną Karbauskį ir kitus „valstiečių“ kandidatus.

Vilnius kritiką atmeta

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis Seimo nariui atrėžė, kad vasarį paraiškas dėl vaiko pinigų apdorojo 144 darbuotojai, kai paprastai su socialinėmis išmokomis dirba trigubai mažiau darbuotojų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Mums sako, pasimokykit iš Kauno. Ko mums pasimokyt iš Kauno? Kaip turėt mažiau gyventojų? Kaip turėt mažiau vaikų? Ar kaip apdorot mažiau prašymų?“, – ironiškai feisbuke į kritiką sureagavo administracijos vadovas, užsiminęs, kad taip T.Tomilinas galbūt rengiasi mero rinkimams kitais metais.

2017 m. duomenimis, Vilniuje gyveno 574 tūkstančiai gyventojų, o Kaune – 312 tūkstančių. „Bet Kaune ir dirba prie prašymų mažiau. Skirtumai yra ir kitur. Alytus didesnis už Kupiškį, bet Kupiškyje prašymai apdorojami lėčiau“, – nenusileido T.Tomilinas.

Ar moka papildomai?

Be to, T.Tomilinas įtaria, kad už papildomą darbą Vilniaus prašymų tvarkytojoms galėjo būti nesumokėta. Tačiau administracijos vadovas tai griežtai paneigė.

„Priemokos yra mokamos visiems darbuotojams, kurie dirba daugiau nei įprastą darbo krūvį. Vasarį jas gavo 106 darbuotojai ir skatinami jie yra pastoviai, nes darbo su socialinėmis išmokomis Vilniuje visada yra daug. Realiai, padidintas pajėgumas ir viršvalandinis darbas su vaiko išmokom prasidėjo dar lapkritį, nes priešingai nei kitos institucijos, savivaldybė šiam darbui ruošėsi iš anksto“, – pareiškė P.Poderskis.

Pasak jo, per darbo dieną vidutiniškai apdorojama 500-600 el. išmokų vaikams prašymų. Visi apdoroti prašymai paskiriami kitą dieną. Specialistai tvarko ir pateiktus kitų rūšių prašymus, kurių vien sausio mėnesį – 7195.

15min kalbinta Natalija sakė, kad už papildomą darbą šeštadieniais jai mokami papildomi pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius