Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Chaosas su pensijomis: 40 proc. senolių vis dar negavo išmokų, jų dar prašoma palaukti

200 tūkst. pensininkų Lietuvoje vis dar gauna pensiją į namus. Sausio pradžioje pasikeitus pensijų išmokėjimo tvarkai, kai daliai gyventojų išmokas pristato nebe Lietuvos paštas, o kitos įmonės, kilo chaosas. Apie 40 proc. pensininkų vis dar nesulaukė pensijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir „Sodra“ žada, kad iki 26 dienos visi pensininkai savo pinigų tikrai sulauks.
Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas
Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Pensija Sodra

Pensijas į namus daliai žmonių nuo sausio neša nebe Lietuvos paštas, o kitų bendrovių darbuotojai, ir dėl to dalis senolių tvirtina, kad pirmą kartą pensijos negavo laiku.

Jų prašoma dar palaukti – socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, visi pensijas gaus iki 26 dienos, o kitą mėnesį nesklandumų jau neturėtų būti.

Laikinasis „Sodros“ vadovas Ježy Miskis ketvirtadienį kalbėjo, kad šiuo metu didžiausios problemos yra Vilniuje ir Kaune.

„Pagrindinė priežastis yra tokia, kad maždaug pusė pensijos gavėjų buvo pratę pensijas gauti per pirmas tris dienas. Taip buvo, nes Lietuvos paštas, kuris anksčiau nešiojo pensijas, turėjo savo pajėgumus. Jie turėjo grafikus, jie nesikeitė metai iš metų. Rangovai turi iššūkius, tai yra nauji žmonės, pensininkų nepažįsta, adresai yra netikslūs kartais. Prašome kantrybės, pensijos tikrai bus išmokėtos“, – tikino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, šiuo metu apie 200 tūkst. pensininkų vis dar gauna pensiją į namus. Šiuo metu, ministerijos tvirtinimu, yra išnešiota 60 proc. visų pensijų. Vis tik likusiems gali dar palaukti – žadama, kad pensijos bus išmokėtos iki 26 dienos, kaip numato įstatymas.

Pasak J.Miskio, kartais pasitaiko taip, kad pensijų nebesulaukę senjorai lekia jų prašyti į teritorinius „Sodros“ skyrius, tuo metu ateina paštininkas su pensija ir neberanda žmogaus.

„Norime paprašyti kantrybės, laukti pensijų namuose“, – sakė laikinasis „Sodros“ vadovas. Jis taip pat aiškino, kad naujų bendrovių darbuotojai susiduria su iššūkiais, kuriuos Lietuvos paštas jau buvo išsprendęs, tarkime, neranda adreso, nežino laiptinės ar vartelių kodo ir pan. Kai kurie pensininkai gyvena ne savo registracijos adresu, ir tai taip pat apsunkina pensijų išnešiojimą.

Kiekvienas euras yra svarbus, ir svarbus kiekvienas euras, ateinantis į namus laiku, – aiškino L.Kukuraitis.

Tiek ministerija, tiek „Sodra“ pabrėžia, kad visi pensininkai gali gauti pensiją į banko sąskaitą. Šį mėnesį pervedimai į senjorų sąskaitas buvo atlikti laiku.

„Pensijos yra didesnės, jos padidintos 8 proc., vidutiniškai 56 eurais. Mažiausias pensijas gaunantiems pridėta vidutiniškai po 20 eurų. Tai daroma tam, kad būtų sprendžiama pensininkų skurdo problema. Jie yra viena iš jautriausių, labiausiai skurstančių visuomenės grupių. Kiekvienas euras yra svarbus, ir svarbus kiekvienas euras, ateinantis į namus laiku. Didžioji dalis pensininkų yra gavę pensijas laiku, visi pavedimai banku yra įvykdyti laiku“, – L.Kukuraitis pažadėjo, kad visi iki 26 dienos tikrai gaus pensijas, o kitą mėnesį trikdžių pristatant pensijas nebeturėtų būti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Savivaldybės, kuriose keičiasi pensiją pristatančios bendrovės:

  • Vilniaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Palangos miesto, Kretingos, Šilutės, Vilkaviškio, Jurbarko rajonų, Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių gyvenamosiose vietovėse – „Bastaras“;
  • Jonavos, Kelmės, Pakruojo, Raseinių, Mažeikių, Akmenės, rajonų savivaldybių gyvenamosiose vietovėse – „Godlija“;
  • Pasvalio, Rokiškio, Plungės, Ignalinos rajonų, Rietavo bei Visagino miesto savivaldybių gyvenamosiose vietovėse – „Victum“;
  • Joniškio rajono savivaldybėje – „Verpetynė“.

Pensijų pristatymo tvarka nesikeičia:

Klaipėdos miesto ir rajono bei Neringos savivaldybėse, Šiaulių miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Alytaus miesto ir rajono, Druskininkų, Pagėgių, Elektrėnų, Birštono savivaldybėse, Lazdijų, Prienų, Varėnos, Kaišiadorių, Kėdainių, Biržų, Kupiškio, Radviliškio, Šilalės, Šakių, Tauragės, Skuodo, Telšių, Anykščių, Molėtų, Švenčionių, Ukmergės, Zarasų, Šalčininkų, Širvintų, Trakų rajonų savivaldybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius