-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 29 /2012 10 30

Seimas linksta didinti akcizą rūkalams ir degalams

Seimas antradienį po pateikimo pritarė akcijų tabakui ir degalams didinimui. Jei įstatymo projektas bus priimtas, cigarečių pakelis vidutiniškai brangs 30 centų.
Nuorūkos
Cigaretės greičiausiai ir vėl brangs / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuva, kaip ir kasmet, ketina didinti akcizų tarifą tabako gaminiams. Siūloma nuo kitų metų kovo pirmosios  akcizų už cigaretes specifinį elementą padidinti iki 148 litų (42,86 euro) už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis nei 244 litai. Padidinus akcizų tarifą cigaretėms šių produktų pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,3 Lt.

Cigarams ir cigarilėms taikomą akcizų tarifą siūloma padidinti nuo 84 iki 88 litų už kilogramą šių produktų. Dėl šio akcizų tarifo padidinimo cigarilių pakelis, kuris šiuo metu kainuoja 5,69 lito, galėtų pabrangti apie 0,16 Lt.

Padidinus akcizų tarifą cigaretėms šių produktų pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,3 Lt.

Lietuva taip pat yra įsipareigojusi nuo kitų metų sausio taikyti minimalų pagal Europos Sąjungos teisę akcizų tarifą gazoliams, kuris turi būti ne mažesnis nei 330 eurų (1140 litų) už 1000 litrų produkto.

Todėl siūloma nuo kitų metų akcizų tarifą gazoliams padidinti nuo 1043 litų iki 1140 litų už 1000 litrų. Dėl šio akcizų tarifo padidinimo vidutinė mažmeninė šio produkto litro kaina galėtų padidėti apie 0,12 lito už produkto litrą.

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, nors pastaraisiais metais Lietuva taikė mažiausią gazolių akcizų tarifą visoje Europos Sąjungoje ir dėl to mažmeninė gazolių kaina turėjo būti keliolika centų mažesnė nei kaimyninėse Europos Sąjungos šalyse, tokio kainų atotrūkio nebuvo stebima ir gazolių kainos tuo laikotarpiu buvo artimos kaimyninėse šalyse buvusioms gazolių kainoms. Taigi, tikėtina, kad degalais prekiaujančios įmonės turi rezervų amortizuoti kainų padidėjimą ir dėl akcizų tarifo didinimo kaina galutiniam vartotojui gali keistis nežymiai.

Antradienį po pateikimo projektui pritarė 46 parlamentarai, prieš – 2, susilaikė – 22.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius