-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilėje esančios didžiausios pasaulyje vario gamintojos darbuotojai pradėjo streiką

Didžiausios pasaulyje vario gamintojos, Čilės valstybinės kasybos įmonės „Codelco“ darbuotojai trečiadienį pradėjo neterminuotą streiką, protestuodami prieš įmonei priklausančios liejyklos uždarymą viename labiausiai užterštų šalies regionų.
Čilės vėliava plėvesuoja saloje
Čilės vėliava plėvesuoja saloje / 123rf.com nuotr.

Policija pranešė sulaikiusi 18 streike dalyvaujančių darbininkų, mojavusių Čilės vėliavomis ir padegusių padangas bei užtvėrusių įėjimą į šešis kasybos objektus visoje šalyje.

Daugiausia incidentų įvyko „Ventano“ liejykloje, kurią, pasak praėjusią savaitę paskelbto vyriausybė pranešimo, ketinama uždaryti.

Profsąjungos lyderiai teigė, kad streikas visiškai paralyžiavo „Codelco“, tačiau finansų ministras Mario Marcelis pranešė, kad gamyba buvo „paveikta“, bet nenutraukta.

Vario darbininkų federacija teigė, kad streikas bendrovei „Codelco“, gaminančiai apie 8 proc. pasaulio vario kiekio, kuriam tenka 10–15 proc. Čilės bendrojo vidaus produkto (BVP), atsieis 20 mln. JAV dolerių per dieną.

M.Marcelis užginčijo šį skaičių.

FTC atstovauja apie 14 tūkst. „Codelco“ darbuotojų ir dar 40 tūkst. išorės rangovų.

Profsąjungos pavadino „Ventano“ liejyklos, esančios maždaug 140 kilometrų į vakarus nuo sostinės Santjago, uždarymą „savavališku“ ir reikalauja, kad vyriausybė investuotų 54 mln. JAV dolerių, kad gamykla atitiktų aukščiausius aplinkosaugos standartus.

„Labai žemi standartai“

Vyriausybės atstovė Camila Vallejo (Kamila Valjecho) teigė, kad vyriausybė tebėra atvira dialogui, tačiau ji yra orientuota į „tvaresnį vystymosi modelį“.

„Mūsų standartai yra labai žemi ir jei tikrai norime vykdyti savo įsipareigojimus aplinkosaugos srityje, turime vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos standartais“, – pridūrė ji.

„Codelco“ sprendimas priimtas po birželio 9 dieną įvykusio incidento, kai 115 žmonių, daugiausia moksleivių, apsinuodijo sunkiosios pramonės išskiriamu sieros dioksidu, dėl kurio buvo uždarytos rajono mokyklos.

Tai buvo antras toks incidentas per tris dienas.

Sieros dioksidas yra vienas dažniausių oro teršalų, paprastai susijęs su iškastinio kuro deginimu.

2018 metais įvykus rimtam incidentui, po kurio apie 600 žmonių buvo gydomi dėl tokių simptomų kaip vėmimas krauju, galvos skausmas, galvos svaigimas, galūnių paralyžius ir keistos raudonos dėmės ant vaikų odos, „Greenpeace“ pavadino „Ventano“ gamyklą supančią teritoriją „Čilės Černobyliu“.

Praėjusią savaitę prezidentas Gabrielis Borias sukritikavo rekordinį taršos lygį Čilėje.

„Mes nenorime aukoti daugiau aplinkos“, – pareiškė jis.

„Dabar mūsų šalyje gyvena šimtai tūkstančių žmonių, kenčiančių nuo aplinkos būklės blogėjimo, kurį išprovokavome arba kuriam leidome įvykti, ir dėl to man, kaip čiliečiui, gėda“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius