Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Credit Suisse“ pinigų plovimo prevencijos mechanizmams – Šveicarijos kritika

Bankas „Credit Suisse“ turėjo rimtų spragų, vykdydamas pinigų plovimo prevenciją per sandorius su Tarptautine futbolo federacija (FIFA), Brazilijos naftos milžinu „Petrobras“ ir Venesuelos valstybine energetikos įmone PDVSA, pirmadienį teigė Šveicarijos rinkos priežiūros tarnyba.
Brady Douganas
Brady Douganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Šveicarija Bankas

Reguliuotojas FINMA pirmadienį paskelbė 10 metų (nuo 2006 iki 2016 metų) trukusio „Credit Suisse“ veiklos tyrimo rezultatus.

Be kritikos dėl FIFA ir minėtų dviejų naftos įmonių sandorių, reguliuotojas taip pat kritikavo „Credit Suisse“ tyrimą dėl investicijų konsultanto, kuris savo klientus įveldavo į perteklinės rizikos investicijas.

Šis konsultantas konkrečiai įvardijamas nebuvo, bet „Bloomberg“ naujienų agentūra teigia, kad jis yra buvęs „Credit Suisse“ darbuotojas Patrice'as Lescaudronas, kurį už neteisėtą prekybą Ženevos teismas vasarį nubaudė penkerių metų laisvės atėmimo bausme.

Savo pranešime „Credit Suisse“ pripažino FINMA kaltinimus, bet pabrėžė, kad dauguma netinkamo elgesio atvejų buvo fiksuoti iki 2014-ųjų, o vėliau bankas sustiprino pastangas laikantis taisyklių.

FIFA 2015-aisiais įsivėlė į didžiulį korupcijos skandalą, kai paaiškėjo informacija apie šimtamilijoninius aukštų federacijos vadovų kyšius.

FINMA teigia tais metais pradėjusi tyrimą, kuriuo buvo siekta išsiaiškinti, koks artimas buvo Šveicarijos bankų ryšys su FIFA korupcija.

„Vykdydamas sandorius su FIFA, „Credit Suisse“ nepadarė pakankamai, kad tinkamai identifikuotų savo klientus, sužinotų, kas yra tikrieji sąskaitų naudos gavėjai, ar kad identifikuotų verslo santykius, keliančius padidintą riziką“, – sako FINMA.

O tirdama sandorius su skandalais pagarsėjusia „Petrobras“ ir PDVSA FINMA šiais atvejais nustatė bendrus veiklos bruožus.

Nepaisant kritikos, FINMA nusprendė nebausti „Credit Suisse“ ir banką pagyrė už bendradarbiavimą tyrimo metu. Bet kartu reguliuotojas pabrėžė tai, kad „Credit Suisse“ privalo gerinti pinigų plovimo prevencijos mechanizmus, o šių pokyčių veiksmingumą turėtų stebėti nepriklausoma trečioji šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius