Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 03 /13:16

D.Maikštėnas: daugiausiai potencialo investuoti – Lenkijoje ir Baltijos šalyse

Valstybės valdomai energetikos grupei „Ignitis grupė“ per artimiausius ketverius metus numačius investuoti 1,7–2 mlrd. eurų, o vien į žaliąją gamybą – 0,8–1 mlrd. eurų, grupės vadovas Darius Maikštėnas sako, jog daugiausia potencialo plėsti žaliąją energetiką yra Lenkijoje ir Baltijos šalyse.
Darius Maikštėnas
Darius Maikštėnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lenkijoje yra virš 80 proc. gamybos anglinėse elektrinėse, o sparčiai augant CO2 emisijų kainai, tas sudaro labai geras sąlygas vystyti žaliosios gamybos projektus Lenkijoje. Ten vykdomi ir ganėtinai stambūs aukcionai, ir saulės, ir vėjo, bet net ir pats kainų lygis – nes CO2 daro gana didelę įtaką Lenkijos regionui, – yra pakankamai tvarus“, – susitikime su investuotojais ketvirtadienį sakė D.Maikštėnas.

Jo teigimu, Lenkijos rinkoje yra specifinė niša – vidutinio dydžio projektai, maždaug 50 ir 100 MW galios, kur „Ignitis grupė“ turėtų stiprų pranašumą.

„Turime žemus kapitalo kaštus kaip grupė, iš kitos pusės, veikiame kaip greitas, judrus privatus žaidėjas, kuriam įdomūs tokio dydžio projektai, kai tuo tarpu didžiosios valstybinės Lenkijos įmonės ar tarptautinės, joms labiau įdomūs daug didesnės apimties projektai, ypač ofšoro (jūrinio vėjo projektai – BNS), todėl mes šitoje zonoje turime pakankamai patrauklią nišą“, – teigė D.Maikštėnas.

Be to, jo teigimu, Lenkijoje sparčiai kinta ir valstybės nuostata į žaliosios gamybos vystymą, todėl tikėtina, kad sąlygos vystyti naujus projektus dar gerės.

Tuo metu Baltijos šalyse, anot D.Maikštėno, „Ignitis grupė“ turi didžiausius balansavimo pajėgumus – Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę – ir maždaug iki 5-6 TWh per metus elektros tiekimo portfelį, kurį įsigyja iš biržos.

„Tas potencialas mūsų atveju unikalus ir jį mes gana efektyviai išnaudojame toliau vystydami portfelį Baltijos šalyse“, – sakė D.Maikštėnas.

„Ignitis grupės“ įmonė „Ignitis renewables“ šiuo metu Lenkijoje valdo bendrovę „Pomerania Wind Farm“, kuri plėtoja 94 MW galios Pomeranijos vėjo elektrinių parką, bei pernai rugsėjį įsigytą saulės parkų portfelį, o grupės įmonė „Ignitis Polska“ užsiima elektros ir dujų tiekimu verslo klientams.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Latvijoje „Ignitis grupė“ tiekia elektrą ir dujas verslo klientams, Estijoje – elektros energiją verslo klientams bei valdo 18 MW sausumos vėjo parką, o Suomijoje užsiima dujų tiekimu verslo klientams.

Strateginį bendrovės planą 2021-2024 metams vasario 25 dieną patvirtino „Ignitis grupės“ stebėtojų taryba. „Ignitis grupė“ teigia siekianti, kad 2024-aisiais žaliosios gamybos instaliuota galia būtų padidinta iki 1,8-2 GW. Šiuo metu ji siekia 1,1 GW.

„Ignitis grupė“ teigia planuojanti, kad pelnas, neišskaičiavus mokesčių, palūkanų ir nusidėvėjimo (EBITDA), 2024 metais pasieks 350-390 mln. eurų, vidutinis metinis EBITDA augimas laikotarpiu turėtų siekti 4,7-7,5 proc., tai daugiausia turėtų lemti žaliosios gamybos plėtra.

„Ignitis grupės“ EBITDA pernai augo 12,2 proc. iki 291,6 mln. eurų – apie 10 proc. daugiau nei prognozuota.

Instaliuotą žaliosios gamybos pajėgumų galią grupė pernai išaugino 24 MW iki 1101 MW, pagamintos žaliosios energijos kiekis išaugo 20,3 proc. iki 1,25 TWh.

„Ignitis grupės“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius