Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: geriausias būdas išspręsti naftos problemą – atnaujinti JAV ekonomikos veikimą

JAV ekonomikos veikimo atnaujinimas yra geriausias būdas išspręsti naftos kainų griūties problemą, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Veiksmingiausia būtų atnaujinti šalies ekonomikos veikimą... Tai būtų kur kas veiksmingiau už kitas priemones“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, paklaustas, ką dar jis galėtų padaryti, kad būtų išspręstos su nafta susijusios problemos.

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuko 2,81 JAV dolerio, arba 14,5 proc., iki 16,52 JAV dolerio už barelį, pasiekusi žemiausią per 18 metų lygį.

O birželio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina nusileido 0,95 JAV dolerio, arba 8,5 proc., iki 10 JAV dolerių už barelį.

Griūtis rinkoje prasidėjo pirmadienį, kai gegužės mėnesio ateities sandorių WTI kaina rekordiškai krito žemiau nulio.

Antradienį ėmė smukti ir birželio mėnesio ateities sandorių WTI kaina, taip pat „Brent“ kainos ir neatidėliotinų sandorių naftos kainos.

Tai, pasak ekspertų, rodo, jog kalba eina ne apie techninį sutrikimą, o apie stiprėjančią rinkos tendenciją.

Rinkos dalyviai įsitikinę, jog naftos gamintojai pernelyg lėtai reaguoja į pokyčius rinkoje.

Konsultacijų bendrovės „Rapidan Energy“ prezidentas Bobas McNally JAV verslo dienraščiui „The Wall Street Journal“ pareiškė, jog paklausa rinkoje mažėja 2–3 kartus sparčiau už pasiūlą ir kainų griūtis tokiomis sąlygomis yra negailestingas, bet veiksmingas būdas priversti gamintojus gerokai sumažinti gavybą.

Pasak B. McNally, buvusio Baltųjų rūmų patarėjo, dėl padėties rinkoje didėja tikimybė, jog D. Trumpas įves naftos importo muitus.

Naftos kainos krenta dėl paklausos nuosmukio, kurį išprovokavo visame pasaulyje įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, kuriais siekiama pažaboti koronaviruso plitimą, ir stebėtojai sako, jog norint, kad naftos kainos atsitiestų, išeitis yra viena – pandemijos pabaiga.

„Turime pamatyti šviesą tunelio gale, pamatyti, jog visame pasaulyje sustabdytas ekonominis aktyvumas laipsniškai atnaujinamas, o iki tol kainos artimiausiu laikotarpiu gali jausti spaudimą...“, – pareiškė bendrovės IG rinkos strategas Jingyi Panis.

Krizę dar padidino Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karas. Kiek anksčiau šį mėnesį šalys išsprendė savo ginčą ir kartu su kitais stambiais gamintojais sutarė bendrą gavybą sumažinti beveik 10 mln. barelių per dieną.

Tačiau tai nepadarė didesnio poveikio rinkoms ir naftos kainos toliau krenta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius