Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 04 /14:33

Doddo-Franko finansinės reformos pateko po D.Trumpo peiliu

Svarbios Doddo-Franko finansinės reformos buvo priimtos po 2008 metų finansų krizės. Penktadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas liepė peržiūrėti šį reformų įstatymą ir verslo lyderiams pareiškė, jog „iš Doddo-Franko (įstatymo) ketiname daug ką iškirpti“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Šiandien pasirašome Jungtinių Valstijų finansų sistemos reguliavimo kertinius principus“, – D.Trumpas sakė per ceremoniją Ovaliajame kabinete, kai pasirašė du įsakus, panaikinančius kai kurias vadinamojo Doddo-Franko įstatymo nuostatas.

Šiuo 2010 metais priimtu teisės aktu siekta suvaržyti finansų sektoriaus veiksmus, atvedusius į „Didžiąją recesiją“, bet kritikai teigia, kad įstatymas smarkiai padidino biurokratiją, trukdančią vystytis šiam verslui.

D.Trumpo sprendimas parankus istoriniu laikomo įstatymo oponentams, jau seniai besipriešinantiems pastangoms pažaboti Volstrito ekscesus.

Naujuosius įsakus nedelsiant pasmerkė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras. Jis pažadėjo kovoti, kad Doddo-Franko įstatymas nebūtų panaikintas.

„Prezidentas Trumpas pažadėjo priešintis didiesiems bankams, o dabar jis leidžia jiems rašyti eismo taisykles“, – sakoma senatoriaus pranešime.

Kaip ir D.Trumpas, Ch.Schumeras yra kilęs iš Niujorko valstijos, kurioje įsikūręs didžiausias pasaulyje finansų sektoriaus centras.

Šiuo įstatymu buvo nustatytas bankų testavimas nepalankiausiomis sąlygomis, kuris turi būti kasmet atliekamas siekiant nustatyti, ar jų finansinė padėtis yra patikima.

Didelės apimties Doddo-Franko įstatymas buvo priimtas po tarptautinės finansų sistemos krizės, sukeltos nevaržomos prekybos išvestiniais finansiniais produktais, pagrįstais blogos kokybės nekilnojamojo turto paskolomis.

Įsikišimas kilus krizei

Pagal 2010 metais priimą Doddo-Franko įstatymą, kurį sudaro net 2,3 tūkst. puslapių teksto, buvo įgyvendintos radikalios bankininkystės ir finansų sektorių, taip pat vertybinių popierių rinkos reguliavimo reformos.

Šiomis reformomis buvo siekta užtikrinti, kad 2008 metais pasaulio finansų sistemą ištikusi krizė, kuri tos sistemos vos nesužlugdė ir sukėlė vadinamąją Didžiąją recesiją, nebepasikartotų.

Krizė kilo žlugus hipoteka užtikrintų išvestinių finansinių priemonių rinkai, dėl to kilo grėsmė didžiosioms finansų įstaigoms ir platesnei ekonomikai.

Federalinė vyriausybė buvo priversta įsikišti ir gelbėti finansų įstaigas, kurios laikomos per didelėmis, kad joms būtų leista žlugti.

Tačiau didžiulės federalinės gelbėjimo valstybės lėšomis programos sukėlė mokesčių mokėtojų nepasitenkinimą. Tai suteikė politinį postūmį reformoms, kurių pasiūlymus pateikė du buvę įstatymų leidėjai demokratai – Chrisas Doddas iš Konektikuto ir Barney Frankas iš Masačusetso.

Volstrito suvaldymas

Šiuo įstatymu buvo nustatytas bankų testavimas nepalankiausiomis sąlygomis, kuris turi būti kasmet atliekamas siekiant nustatyti, ar jų finansinė padėtis yra patikima.

Be to, pagal įstatymą reikalaujama, kad bankai pateiktų gaivinimo ir pertvarkymo planą, kuris leistų greitai nutraukti jų veiklą, jeigu jie žlugtų.

Kaip bankroto alternatyva, buvo nustatyta tvarkingo likvidavimo galimybė, o įgaliojimai likviduoti žlungančias įstaigas buvo suteikti Federalinei indėlių draudimo korporacijai (FDIC).

Pagal vadinamąją Volckerio taisyklę investiciniams bankininkams buvo uždrausta tam tikroms spekuliacinėms investicijoms naudoti savo įmonių, o ne investuotojų, lėšas, jeigu tokios operacijos galėtų sukelti grėsmę tų įmonių kapitalui.

Pagal vadinamąją Volckerio taisyklę investiciniams bankininkams buvo uždrausta tam tikroms spekuliacinėms investicijoms naudoti savo įmonių, o ne investuotojų, lėšas, jeigu tokios operacijos galėtų sukelti grėsmę tų įmonių kapitalui.

Be to, pagal Doddo-Franko įstatymą buvo gerokai išplėsta vertybinių popierių reguliavimo institucijų priežiūros funkciją. Pavyzdžiui, Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) pradėjo reguliariai tikrinti privačiai valdomus rizikos draudimo fondus ir privataus kapitalo įmones.

Vartotojų apsauga

Pagal Doddo-Franko įstatymą taip pat buvo sukurtas naujas Vartotojų finansinės apsaugos biuras – nepriklausoma tarnyba, kuriai pavesta ginti vartotojus nuo nesąžiningos finansinių paslaugų sektoriaus praktikos.

Rugsėjo mėnesį šis biuras ėmėsi veiksmų prieš mažmeninės bankininkystės milžiną „Wells Fargo“, kuris rinkdavo mokesčius už netikras sąskaitas, kurias pats atidarydavo savo vartotojų vardu.

Kritika

Įstatymą nuo pat jo priėmimo nuolat puldinėjo ir finansų sektorius, ir už laisvąją rinką pasisakantys respublikonai, kurie tvirtina, kad pernelyg sudėtingas reguliavimas varžo ekonominį aktyvumą.

Šią savaitę įstatymų leidėjai respublikonai nubalsavo už tai, kad būtų panaikintos Doddo-Franko taisyklės, pagal kurias reikalauta, kad kasybos, naftos ir dujų įmonės atskleistų duomenis apie savo mokėjimus užsienio vyriausybėms, ir kuriomis buvo siekta skatinti skaidrumą ir padėti įveikti korupciją besivystančiame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius