Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pagrasino nutraukti prekybą su Šiaurės Korėjos verslo partneriais: kaip tai gali atrodyti?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė, kad Jungtinės Valstijos gali nutraukti užsienio prekybą su bet kuria šalimi, kuri turi verslo ryšių su Šiaurės Korėja. Todėl „Deutsche Welle“ aiškinasi, kurios valstybės vykdo prekybą su šiuo režimu.
Kadrai iš beveik normalios šiaurės korėjiečių kasdienybės
Kadrai iš beveik normalios šiaurės korėjiečių kasdienybės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jungtinės Valstijos svarsto apie prekybos ryšių nutraukimą su bet kuria valstybe, turinčia verslo ryšių su Šiaurės Korėja“, – tokį įrašą „Twitter“ tinkle sekmadienį paskelbė D.Trumpas. Nėra aišku, ką turėjo omeny JAV prezidentas, sakydamas „verslo ryšiai“ („doing business“), bet jeigu tai reiškia prekybą?

Kalbant apie globalią prekybą, Šiaurės Korėja nėra didelis žaidėjas. Remiantis 2015 metų „CIA World Factbook“ duomenimis, šalis yra toli nuo didžiausio tiek eksportuojančių, tiek importuojančių įmonių šimtuko. Tačiau jos prekybos partneriai yra vieni didžiausių žaidėjų rinkoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paslaptinga Lietuvos įmonė į Šiaurės Korėją šįmet eksportavo daugiau nei už milijoną eurų

Didžiausia pasaulio eksportuotoja Kinija su Šiaurės Korėja dalijasi 1420 kilometrų ilgio siena ir yra svarbi Šiaurės Korėjos prekybos partnerė. Masačiusetso mokslininkų duomenimis, 2015 metais Kinija sudarė 83 proc. Šiaurės Korėjos eksporto ir 85 proc. jos importo.

Jeigu JAV nutrauktų prekybą su Kinija, tai turėtų didelių pasekmių tarptautinei prekybai ir pasaulio ekonomikai. Tik Kanada ir Meksika importuoja daugiau produktų iš JAV nei Kinija (kuri sudaro 9,3 proc. JAV eksporto). JAV importas iš Kinijos sudaro 21 proc., ir dėl to abi valstybės yra svarbiausios viena kitos prekybos partnerės.

Antra pagal dydį Šiaurės Korėjos prekybos partnerė yra Indija, sudaranti 3,1 proc. importo ir 3,5 proc. eksporto. Indija yra devinta pagal dydį JAV prekybos partnerė, taigi šių prekybos saitų nutraukimas taip pat turėtų didelių pasekmių.

Didžiąją likusios prekybos dalį sudaro Šiaurės Korėjos kaimynės Azijoje. Kalbant apie eksportą, yra svarbus Pakistanas (1,5 proc.) ir Saudo Arabija (0,89 proc.), taip pat tokios Afrikos šalys kaip Burkina Fasas (1,2 proc.) ir Zambija (0,49 proc.).

Šiaurės Korėja be Kinijos ir Indijos dar importuoja prekių iš Rusijos (2,3 proc. viso eksporto), Tailando (2,1 proc.), Filipinų (1,5 proc.) ir Meksikos (1,3 proc.).

Nors Kinija yra didžiausia Šiaurės Korėjos prekybos partnerė, apskritai valstybė prekiauja su daugiau nei 100 valstybių. Tarp jų yra ir trečia pagal dydį pasaulio eksportuotoja Vokietija.

2015 metais Vokietija importavo prekių iš Šiaurės Korėjos už 3,4 mln. eurų: tam tikros geležies, virvių ir rentgeno įrangos. O į Šiaurės Korėją Vokietija išvežė prekių už 7,4 mln. dolerių.

Iš viso 2015 metais Šiaurės Korėja eksportavo prekių už 2,83 mlrd. dolerių, o importavo už 3,47 mlrd. eurų. Pagrindinės eksporto prekės yra anglis ir drabužiai – sudaro maždaug trečdalį viso eksporto. O importuoja Šiaurės Korėja labai įvairią produkciją – nuo transliavimo įrangos iki sojų pupelių aliejaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius