Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: prekybos karai yra gerai, juos galima lengvai laimėti

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį atmetė pasaulinę kritiką dėl planų įvesti importo muitus plienui ir aliuminiui ir pareiškė, kad prekybos karai yra naudingi.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmasis metinis pranešimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kai šalis (JAV) netenka daugybės milijardų dolerių dėl prekybos su beveik visomis šalimis, su kuriomis prekiauja, prekybos karai yra gerai, ir juos lengva laimėti, – ankstų penktadienio rytą socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė D. Trumpas. – Pavyzdžiui, kai mes netenkame 100 mlrd. JAV dolerių dėl prekybos su tam tikra šalimi ir jie mus apgaudinėja, nebeprekiaukime daugiau ir mes laimėsime. Tai paprasta!“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį paskelbė, jog kitą savaitę pasirašys įsaką dėl muitų, kuriais siekiama ginti JAV gamintojus, nors tai gali įžiebti prekybinį karą su Kinija ir Europa. Plienui ketinama įvesti 25 proc., o aliuminiui – 10 proc. importo muitus.

Europos Sąjunga „griežtai reaguos“ į JAV muitus plieno ir aliuminio importui ir imsis „proporcingų atsakomųjų priemonių, kad apgintų savo interesus“, pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude Junckeris.

„Per kelias artimiausias dienas Komisija pateiks pasiūlymą dėl JAV skirtų atsakomųjų priemonių, kurios atitiks Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimus ir leis atkurti pusiausvyrą“, – pareiškė jis.

„Apgailestaujame dėl šio žingsnio, kuris, mūsų nuomone, parodo aiškų siekį apginti JAV pramonę ir niekaip nėra susijęs su nacionaliniu saugumu“, – pareiškė J. C. Junckeris.

„Protekcionizmas nepadės išspręsti mūsų bendrų problemų plieno sektoriuje. Priešingai – dėl šio žingsnio padėtis gali dar pablogėti“, – mano Komisijos vadovas.

Tuo tarpu už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstrom (Sesilija Malmstriom) pažymėjo, kad „šios JAV priemonės padarys neigiamą poveikį transatlantiniams santykiams ir pasaulio rinkoms. Be to, dėl jų padidės sąnaudos ir sumažės JAV plieno ir aliuminio vartotojų, įskaitant šiuos produktus importuojančius sektorius, pasirinkimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius