-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas vėl pareikalavo FRS sumažinti palūkanų normas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareikalavo nepriklausomos Federalinio rezervo sistemos (FRS) pakeisti politikos kryptį ir sumažinti palūkanų normas – padaryti tai, ko, analitikų nuomone, centrinis bankas ketina imtis jau šį mėnesį.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo įrašė tviteryje D.Trumpas paragino FRS „pakoreguoti“ savo pernelyg plačius užmojus.

„Esame pasaulinio masto varžovai ir mums gerai sekasi... bet ne dėl Federalinio rezervo pastangų“, – parašė Jungtinių Valstijų prezidentas.

„Jei jie nebūtų veikę taip sparčiai ir „taip smarkiai“, mums sektųsi dar geriau nei dabar. Tai yra mūsų galimybė sukurti neprilygstamą Jungtinių Valstijų gerovę, sėkmę ir AUGIMĄ... Nesugadinkite visko!“ – parašė D.Trumpas.

Praėjusiais metais JAV centrinis bankas padidino skolinimosi normą keturis kartus, tačiau, regis, posėdyje liepos 30–31 dienomis beveik neabejotinai sumažins bazinę palūkanų normą, pirmą kartą per dešimtmetį.

Naujausi FRS pareigūnų komentarai, atrodo, patvirtina signalą, kad politikos formuotojai yra pasirengę veikti, jog palaikytų JAV augimą, atsižvelgdami į lėtėjančią pasaulio ekonomiką ir nuolatinę prekybos įtampą su Kinija.

„Nereikia laukti, kol viskas pasisuks bloga linkme, kad būtų pradėta dramatiško palūkanų normų mažinimo serija“, – ketvirtadienį naujienų kanalui „Fox Business Network“ pranešė FRS vadovo pavaduotojas Richardas Clarida.

Šis komentaras pakartojo Niujorko federalinio rezervo banko vadovo Johno Williamso ketvirtadienio pareiškimą, jog sumažinti bazinę palūkanų normą yra būtina.

„Kai yra ne tiek daug skatinamųjų priemonių, kuriomis galite pasinaudoti, reikia veikti greitai ir mažinti normas, kai tik atsiranda pirmųjų problemų ekonomikoje ženklų“, – pažymėjo J.Williamsas, kuris yra nuolatinis balsuojantis Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) narys.

Po J.Williamso pastabų, Niujorko federalinio rezervo bankas pareiškė žiniasklaidai, kad buvo kalbama apie dešimtmečius vykdomą stebėjimą, o ne apie tai, ką galėtų nuspręsti centrinis bankas kito posėdžio metu.

D.Trumpas penktadienį pareiškė, kad J.Williamso „pirmasis teiginys jam patiko gerokai labiau nei antrasis. Jo pirmasis teiginys yra 100 proc. teisingas tuo, kad FRS palūkanų normas „pakėlė“ per greitai ir per anksti.“

Niujorko federalinio rezervo bankas nepakomentavo D.Trumpo pasisakymų tviteryje, kurie tapo jau ne pirmuoju Jungtinių Valstijų prezidento išpuoliu, nukreiptu prieš centrinio banko nepriklausomybės tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius