Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: nenumačius pensijų kompensavimo mechanizmo, rimtai svarstysiu, ar pasirašyti biudžetą

Jei šių metų pavasarį Vyriausybė neparengs sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo, prezidentė Dalia Grybauskaitė „rimtai svarstys“ kitų metų biudžeto pasirašymo galimybes. Tai šalies vadovė dar sykį patvirtino po pirmadienį įvykusio susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi.
Vyresnioji karta
Vyresnioji karta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Neparengtas sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmas. Labai tikiuosi, ir reikalausiu, kad tai būtų padaryta šių metų pavasarį, arba, kaip jau minėjau, labai rimtai svarstysiu kitų metų biudžeto pasirašymo galimybes“, – po įvykusio susitikimo, kurio metu buvo apžvelgti 2010 metų ministrų darbai, žurnalistams sakė šalies vadovė.

Ji pažymėjo, kad sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmą turėjusi parengti dar praėjusiais metais, Vyriausybė tai padaryti sugebėjo „santykinai ir dalinai“ – buvo paruošta šio mechanizmo koncepcija, bet ne pats mechanizmas.

D.Grybauskaitė taip pat akcentavo pensijų atstatymą į prieškrizinį laikotarpį siūlys numatyti 2012 metų biuždete. Prezidentės įsitikinimu, pensijos į 2008 metų lygį turėtų sugrįžti jau nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Pensijų ir kitų socialinių išmokų sumažinimui iki 2011-ųjų pabaigos Seimas pritarė 2009 metų pabaigoje. Konstitucinis Teismas (KT) yra paskelbęs, kad pagal Konstituciją negalima vieniems pensininkams pensijas sumažinti labiau nei kitiems. Taip pat, kad  dirbantiems pensininkams pensijos negalėjo būti mažinamos daugiau nei nedirbantiems.

Po šio KT sprendimo, Seimo opozicija pradėjo reikalauti, kad Seimas kompensuotų pensininkams netektis, tačiau valdantieji teigė, kad to padaryti neįmanoma dėl lėšų stygiaus. Seime svarstant, ar vieneriais metais sutrumpinti sumažintų pensijų mokėjimą ir jas grąžinti į 2009-ųjų lygį, Vyriausybė teigė, kad tam biudžete papildomai reikėtų 600 mln. litų.

Be to, taip pat manoma, kad pensijų didinimas padidintų fiskalinį deficitą iki daugiau kaip 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto ir taip pažeistų Europos Sąjungos rekomendacijas Lietuvai iki 2012 metų sumažinti fiskalinį deficitą iki 3 procentų, jei mūsų valstybė 2014 metais tikisi įsivesti eurą.

„Euras nėra savitikslis“

Visgi D.Grybauskaitė teigė pensijų atstatymo proceso tiesiogiai su Mastrichto kriterijais nesiejanti. Pasak jos, „ekonomikos augimas turėtų kompensuoti šį atstatymą“ ir viskas „labai priklausys nuo to, kaip racionaliai bus panaudotas visas viešasis finansavimas“.

Be to, prezidentė akcentavo, kad euro įvedimas 2014 metais „nėra savitikslis“. „Euras yra visuma tam tikrų finansinių taisyklių (...). Kai Lietuvoje subręs sąlygos, kad mes tai galime padaryti be to, kad aukojame pensininkų pragyvenimo lygį, Lietuva tikrai tai padarys. (...) Noriu pasakyti, kad Lietuva išliko ir išliks šalis, kuri sieks euro įvedimo, kaip stabilaus augimo garanto“, – pabrėžė šalies vadovė.

Jai tvirtino pritariąs ir premjeras Andrius Kubilius, teigęs, kad euras yra „tik instrumentas“, tuo tarpu tikslas – „sveika finansų sistema“. „Joje turime labai aiškiai matyti, kad gyventi su dideliu deficitu nėra sveika, nes tai reiškia, kad neišvengiamai augs valstybės skola. Deficitą galima valdyti. Sunkiau valdyti tai, kaip klostosi infliacinė situacija pasaulyje. Esu tikras, kad ką galime suvaldyti, suvaldysime“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius