-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 07 /15:54

Dalia Grybauskaitė sutarė su LPK prezidentu Robertu Dargiu saugoti valstybę nuo audrų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį susitiko su naujuoju Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovu Robertu Dargiu. D.Grybauskaitė susitikimo nekomentavo, tačiau R.Dargis žurnalistus tikino, esą su prezidente jie vieningai sutarė – reikia siekti, kad po Seimo rinkimų šių metų rudenį „nebūtų išbalansuotas valstybės laivelis“.
Robertas Dargis ir Dalia Grybauskaitė
Robertas Dargis ir Dalia Grybauskaitė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Prezidentūros išplatintame pranešime teigiama, kad R.Dargis su D.Grybauskaite aptarė Lietuvos aktualijas, Europos ekonominę situaciją bei jos įtaką Lietuvos ekonomikai. R.Dargio teigimu, susitikimo metu nebuvo spėliota, kokios politinės jėgos įsivyraus valdžioje po rinkimų, tačiau sutarta, kad reikia siekti stabilumo šalyje.

„Nekalbėjome apie konkretų jėgų išsidėstymą (po rudens Seimo rinkimų – 15min.lt), kas abipusiai buvo interesų lauke – tai, kad nebūtų išbalansuotas valstybės laivelis“, – žurnalistams po susitikimo su prezidente sakė R.Dargis.

Prezidentės teigimu, šalies pramonininkų indėlis yra svarbus siekiant sušvelninti galimą neigiamą įtaką valstybės ekonomikai.

„Visi turime elgtis atsakingai. Drausmingas finansų valdymas ir ekonomikos augimo skatinimas turi žengti koja kojon. Pramonininkams tenka rimtas vaidmuo stiprinant šalies ekonomiką, kuriant naujas darbo vietas, ieškant naujų rinkų ir stiprinant konkurencingumą“, – pranešime spaudai cituojama šalies vadovė.

R.Dargis sakė, kad LPK yra viena įtakingiausių Lietuvos verslo organizacijų ir galėtų prisidėti prie stabilumo šalyje užtikrinimo.

„Apie finansinio stabilumo užtikrinimą mes nekalbėjome, bet tai, kad pramoninkai galėtų prisidėti neleisdamo naujoms politinėms jėgoms, kaip sakė prezidentė, išsiūbuoti Lietuvos laivelio, tai tikrai čia pramonininkai galėtų padaryti daug. (…) Verslo sąsajos su politikais yra. Verslui svarbu prognozuojamumas, nuosekli valstybės vystymosi politika“, – sakė LPK prezidentas.

Labai svarbus klausimas po Seimo rinkimų, R.Dargio teigimu, turėtų būti Europos Sąjungos finansinės paramos įsisavinimas.

„Bijau, kad ateis tas laikas, kai baigsis viena ir neprasidės kita parama, iš tikrųjų bus ir mūsų finansams įtakingas laikas blogąja prasme“, – sakė LPK prezidentas.

R.Dargio teigimu, su prezidente jis taip pat kalbėjosi apie verslo ir mokslo santykius. Abu esą sutarė, kad reikalingas glaudus įmonių ir universitetų bendradarbiavimas, kuris padėtų sumažinti jaunimo nedarbą.

Dėl krizės jau sutaria

15min.lt jau anksčiau rašė, kad išsiskyrė prezidentės ir LPK nuomonės dėl antrosios krizės bangos. Tačiau dabar panašu, kad R.Dargis atstovauja nebe pramonininkus, o labiau pritaria D.Grybauskaitei.

„Mūsų tyrimas nerodo jokios antrosios krizės bangos Lietuvoje“, – liepos pabaigoje, pristatinėdamas apdirbamosios pramonės lūkesčių indeksą, sakė LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas.

LPK atliktas tyrimas rodo, kad Lietuvos pramonė antrosios krizės bangos nelaukia. Dėl to net 38 proc. darbdavių ketina didinti darbuotojų skaičių, o 35 – ir atlyginimus.

Pramoninkai tuomet kaltino politikus, esą šie gąsdina vartotojus dar viena krize ir dėl to pastarieji mažiau leidžia pinigų ir taip pristabdo ekonomikos augimą.

Tarp kalbančių apie antrąją krizės bangą yra ir šalies prezidentė.

„Lietuvos ekonomika maža, labai atvira ir priklausoma nuo to, kas vyksta aplink. Ypač nuo to, kas vyksta Europoje. Mūsų pagrindiniai partneriais ir tuo, nuo ko priklauso mūsų ekonomika, yra Vokietija ir pagrindiniai mūsų partneriai Rytuose. Nuo to, kas vyks Rusijoje, kas vyks Vokietijoje, priklausys pagrindiniai mūsų rodikliai. Taigi išoriniai faktoriai čia bus svarbiausi“, – interviu LTV laidoje „Teisė žinoti“ sakė prezidentė.

Nepaisant to, kad Lietuva yra minima kaip pavyzdys kai kurioms pietinėms valstybėms, tai esą greitai gali pasikeisti, jei Lietuvai bus smogta iš išorės.

„Šitie perspėjimai yra iš tikrųjų perspėjimai, kad populizmui, tuštiems pažadams vietos ir erdvės visiškai nėra. Ir todėl tie, kas dabar kalba prieš rinkimus ir žada, turi suprasti, kad pažadams vietos nėra. Ir žadėti, ko negalima įvykdyti, tai žmonių tiesioginė apgaulė arba valstybės žlugdymas. Todėl visi politikai, kurie dabar eina į rinkimus, turi suprasti, kad Lietuva vienaip ar kitaip tikrai pajus antrą sunkmečio bangą. Ir kad Vyriausybė, kuri ateis, turės ne ką lengvesnes, o tikrai sudėtingas tarptautines ir vidines sąlygas savo darbui. Todėl ir siekimas valdžios turi būti labai atsakingas. Valdžia šį rudenį nebus saldi“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tačiau R.Dargis šiuo klausimu atstovauja ne pramonininkus, o labiau palaiko prezidentės nuomonę. Žurnalistams jis pareiškė, esą su prezidentės nuomone negalima nesutikti žvelgiant į Europos padėtį, Pietų valstybių bėdas.

„Nebuvo ginčo ta tema, nes vienas dalykas yra įmonės vadovų požiūriai ir lūkesčiai, o kitas yra šiandieninė Europos ekonominė būklė, bankų, Pietų Europos būklė, taigi negalima nesutikti su prezidentės nuomone“, – sakė R.Dargis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius