Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Dalyvaujate pensijų kaupime, bet norite iš jo išeiti: ar yra galimybių tai padaryti?

Privačiai pensijai antroje pakopoje kaupia 1,4 mln. gyventojų, tačiau dalis jų nori iš kaupimo pasitraukti. Jie tokį norą aiškina įvairiomis priežastimis – sako, kad sutartis su pensijų kaupimo bendrovėmis sudarė iki galo neįsigilinę arba beda pirštu į pastaraisiais metais kritusią fondų grąžą. 15min paaiškina, ar kaupimą nutraukti įmanoma.
Taupymas
Taupymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Diskusijai pasisukus apie pensijas, neišvengiamai viešojoje erdvėje vis nuskamba gyventojų klausimų apie tai, ar iš kaupimo įmanoma pasitraukti visam laikui.

Tad kokios galimybės tai padaryti?

Vertėtų žinoti, kad jų nėra itin daug. Kaip nurodo „Sodra“, jei jau kaupiate pensijai, šis procesas nutrūksta tik tada, kai dalyviui sukanka senatvės pensijos amžius, jis miršta ar teismo sprendimu kaupimo sutartis pripažįstama negaliojančia.

Jei asmuo neatitinka nė vienos iš aukščiau nurodytų sąlygų, nutraukti kaupimo galimybės nėra – gyventojas lėšas kaups iki tol, kol jam sueis pensinis amžius, o lėšų pasiimti anksčiau, nei išeinama į pensiją, nebus galima.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai

Institucijos ir pensijų fondai tikina, kad draudimas kaupiantiesiems bet kada pasiimti sukauptas lėšas apsaugos juos ateityje, suėjus pensiniam amžiui. Antraip, pasak jų, yra rizika, kad dalis žmonių sukauptas lėšas išnaudotų kitiems poreikiams, o senatvėje turėtų gyventi iš nedidelių „Sodros“ pensijų.

Apie tai, kad ateityje gali tekti susimažinti pensijų dydžio lūkesčius, nes dirbančiųjų mažėja, anksčiau įspėjo ir „Sodros“ vadovė Julita Varanavičienė.

Vis dėlto įstatymas numato galimybę pensijų kaupimą laikinai sustabdyti. „Įmokų atostogas“ galima pasiimti daugiausiai 12-ai mėnesių. Ši pertrauka gali būti dalijama po kelis mėnesius, svarbu, kad bendra trukmė nebūtų didesnė nei vieneri metai.

„Ne visi kaupimo dalyviai išnaudoja visą šį laiką iškart – kai kurie ima mėnesį, du arba pusmetį „įmokų atostogų.“ Kai kurie dalyviai jau yra išnaudoję įstatymo numatytą terminą, tad nebegali stabdyti įmokų, net jei norėtų tai padaryti dėl pensijų fondų rezultatų ar asmeninių priežasčių“, – 15min anksčiau sakė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kožic.

Ekspertai anksčiau sakė, kad ši galimybė gali būti patraukli žmonėms, kurie šiuo metu patiria finansinių sunkumų, o pensijų kaupimui skiriamos lėšos jiems gali būti ypač reikalingos dabar.

Ministerija keisti tvarkos neplanuoja

Opozicija galiojančios pensijų kaupimo tvarkos nevengia pakritikuoti – Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas jau trečią kartą siūlo Seimui leisti iš antros pensijų pakopos pasitraukti tiems žmonėms, kurie yra sukaupę iki 10 tūkst. eurų.

„Privalomas dalyvavimas visą gyvenimą, neteikiant jokių garantijų dėl investicinės grąžos ar būsimos išmokos senatvėje, labai pažeidžia žmogaus teises į turto disponavimą“, – 15min yra sakęs parlamentaras.

Vida Press nuotr./Skaičiuoja pinigus
Vida Press nuotr./Skaičiuoja pinigus

Visgi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia, kad šiuo metu jokių pokyčių dėl leidimo žmonėms pasitraukti iš kaupimo ar atsiimti sukauptas lėšas nesvarstanti.

„Žingsnis atsisakyti kaupimo, neįtraukinėti žmonių ar leisti išsigryninti pinigus būtų žalingas – liktume su mažomis pensijomis ateityje ir be jokios papildomos kišenės ir finansavimo šaltinio“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pensijų grupės vadovė Ieva Buškutė.

Beje, tokiu keliu yra žengusi Estija – šalis prieš kelerius metus „atrakino“ pensijų fondus ir leido žmonėms atsiimti savo sukauptas lėšas.

SADM atstovė teigė, kad „tuo metu žmonės galėjo jaustis patenkinti“, tačiau ateities perspektyvos nėra geros – įmokų mokėtojų mažėja, tad ir pensijos mažės.

O kaip dėl naujai įtraukiamų?

Verta žinoti, kad šiemet į pensijų kaupimą pirmą kartą bus įtraukiami tie, kurie 2023 m. sausio 2 d. buvo pilnamečiai, dirbantys ir iki šiol nebuvo įtraukti.

Pakartotinai į kaupimą įtraukiami ir tie, kurie pirmą kartą buvo įtraukti 2020 metais ir dalyvauti atsisakė.

Kaip pranešė SADM, pranešimai apie įtraukimą į Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos (EGAS) paskyrą bus įkelti sausio mėnesį. Jei asmuo nesusipažįsta su pranešimu, papildomai per EGAS bus siunčiami pranešimai vasario ir kovo mėnesiais. Jei asmuo nesusipažįsta ir su šiais pranešimais, balandžio mėnesį bus siunčiamas registruotas laiškas pagal deklaruotą gyvenamąją vietą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“

Su įtraukimu sutinkantiems asmenims nieko daryti nereikia. Nenorintys dalyvauti kaupime atsisakyti per EGAS ar gyvai „Sodros“ skyriuje galės iki 2023 m. birželio 30 d.

Tiems žmonėms, kurie dalyvauja kaupime, tačiau 2019 m. sustabdė įmokų pervedimą, lėšų pervedimas į pensijų fondus buvo atnaujintas praėjusiais 2022 m. Jei jis atnaujinti įmokas atsisakė, praėjus 3 metams po sustabdymo (2025 m.), toks asmuo bus kviečiamas vėl atnaujinti pensijų įmokų pervedimą su galimybe atsisakyti.

Įstatymas numato, kad gyventojai įtraukiami į kaupimą kas trejus metus tol, kol jiems sukaks 40 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius