-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danske Bank“ bylos informatorius liudys Danijos ir Europos parlamentuose

Įtariamą pinigų plovimą per „Danske Bank“ filialą Estijoje atskleidęs britas Howardas Wilkinsonas, praeityje vadovavęs šios finansų grupės teikiamoms paslaugoms Baltijos šalyse, liudys Danijos ir Europos parlamentuose.
„Danske Bank“
„Danske Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

H.Wilkinsonas Danijos parlamente pasisakys lapkričio 19-ąją, o Europos Parlamente – lapkričio 21 dieną, skelbia agentūra „Reuters“.

Prieš tai H.Wilkinsonui teks iš „Danske Bank“ gauti oficialų raštą, kuriuo būtų atšauktas jo įsipareigojimas neatskleisti su buvusia darboviete susijusios informacijos. Atitinkamas prašymas „Danske Bank“ išsiųstas, pranešė Europos Parlamento spaudos tarnyba.

Rugsėjį „Danske Bank“ paskelbė jo užsakyto nepriklausomo audito, kuriam vadovavo pirmaujanti Danijos advokatų kontora „Bruun & Hjejle“, ataskaitą, kurioje įvardinta įspūdinga įtartinių pervedimų per šio banko filialą Estijoje suma – daugiau nei 200 mlrd. eurų 2007-2015 metais. Bankas negalėjo paaiškinti tikslios pinigų kilmės, bet teigė, kad beveik ketvirtadalis jų buvo pervesta iš Rusijos.

„Danske Bank“ pripažino nesugebėjęs tinkamai reaguoti į signalus apie įtartinus ir galimai nusikalstamus sandorius, negalįs nustatyti, kiek tiksliai pinigų buvo išplauta per jo padalinį Estijoje. Nors bankas patikino, jog jo vadovai asmeniškai nepažeidė jokių teisinių įsipareigojimų bankui, jo generalinis direktorius Thomasas Borgenas atsistatydino.

Šį skandalą pirmas paviešinęs Danijos laikraštis „Berlingske“ rašė, jog H.Wilkinsonas, vadovavęs „Danske Bank Markets“ veiklai Baltijos šalyse nuo 2007-2014 metais, savo demaskuojančioje ataskaitoje apibūdino, kaip Estijos filialas teikė paslaugas su įtakingais Rusijos politikais siejamiems klientams ir bendrovės, įsikūrusioms Danijoje.

Šiame finansinių aferų skandale – ir vienas sukčiavimo atvejis, kurį į viešumą iškėlė Rusijos kalėjime miręs teisininkas Sergejus Magnitskis, atskleidęs kelių aukšto rango rusų pareigūnų vaidmenį pasisavinus didžiules mokesčių mokėjimui skirtas sumas iš kelių bendrovių, įskaitant tarptautinės investicinių fondų ir turto valdymo „Hermitage Capital“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius