Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Danske Markets“: šiemet lėtės visos Rytų Europos ekonomikos

2012 metais Rytų Europos šalys augs lėčiau, nes paskutinį 2011 m. ketvirtį euro zona fiksavo 0,3 proc. ketvirtinį kritimą. Lyginant Baltijos šalis, Lietuvos ekonomika sulėtės iki 2,7 proc., Estijos – 2,2 proc., Latvijos – 2,1 proc., tačiau recesijos pavyks išvengti.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pramonės produkcijos augimas jau sureagavo į neigiamus išorinės aplinkos pokyčius. Lenkijos 2012 m. vasario mėnesio rodiklis sumažėjo nuo 9 proc. iki 4.6 proc. Lietuvos kaimynei šiais metais prognozuojame tik 2,5 proc. augimą.

Vengrijos gamyba sausį nusirito iki -2,7 proc. Panašu, kad situacija šioje šalyje artimiausiu metu nepasikeis, ir industrinės produkcijos pokytis 2012 m. bus artimas 0 proc. Panašios tendencijos prognozuojamos ir kitoms Rytų Europos ekonomikoms.

Vertybinių popierių išpirkimo valstybės nelaukia

Nemenkas iššūkis regionui – šiais metais artėjantys vyriausybių vertybinių popierių išpirkimo terminai. Lietuvos, Latvijos, Rumunijos, Bulgarijos išpirkimo įsipareigojimų sumos viršys 10 proc. BVP, todėl finansų rinkose vėl išaugus baimėms, šioms šalims gali tekti skolintis ne tokiomis palankiomis sąlygomis kaip šiuo metu.

Rytų Europos regione valstybių skolų klausimas nėra toks aktualus kaip Pietų Europoje. Daugumos šalių situacija yra gera, o Estijos ir Bulgarijos – labai gera. Nė viena šalis, išskyrus Vengriją, neviršija Mastrichto kriterijaus (60 proc. BVP).

Ekonomikai trukdys infliacija

Metinis infliacijos lygis išlieka aukštas, tai gali turėti neigiamų pasekmių Rytų Europos ekonomikų augimui. Lenkijoje metinis infliacijos lygis siekia 4,3 proc., o esant dabartinei situacijai manome, kad artimiausius 2 metus infliacijos lygis bus vidutiniškas (atitinkamai 3,9 ir 3,3 proc.).

Čekijoje ir Baltijos šalyse paklausos spaudimo nėra ir infliacija turėtų mažėti. Vengrijoje infliacija yra aukšta, bet manome, kad šalies vyriausybė turės priimti naujas taupymo priemones, kas turėtų lemti infliacijos mažėjimą. Visam regionui išlieka infliacinė rizika, susijusi su naftos kainos augimu.

Graikijos problema išspręsta neilgam

Po įvykusio Graikijos skolos restruktūrizavimo, trumpuoju laikotarpiu situacija su šia euro zonos valstybe išspręsta, tačiau, pasak šalies atstovų, naujai patvirtintos taupymo priemonės padvigubins prieš tai skelbtą ekonominio nuosmukio prognozę ir šalies BVP sumažės 5 proc.

Graikijos bankų investicijos Balkanų regione yra grėsmė Bulgarijai ir Rumunijai. Graikijos bankai – buvo didžiausi Graikijos vyriausybės obligacijų turėtojai, ir po daugiau kaip 50 proc. jų vertės nurašymo, gali sumažinti bankų skolinimą Rumunijoje bei Bulgarijoje, kas neigiamai paveiktų šių šalių ekonomikas.

Augimą stabdys ir fiskalinė politika, ir sumenkusi paklausa

Lenkijos ekonomika 2012 m. ir 2013 m. sulėtės atitinkamai nuo 2,8 proc. iki 2,2 proc., nulemtą griežtesnės šalies vykdomos fiskalinės politikos. Čekijos ekonomika augs lėtai dėl griežtos monetarinės politikos, sumenkusios vidaus paklausos (2012 m. iki 1,7 proc. ir 2013 m. iki 2,1 proc.).

Jau nuo 2006 m. lėtai augusios Vengrijos ekonomika ir artimiausioje perspektyvoje spartesnio atsigavimo ženklų neparodys. 2012 m. prognozuojame 0,6 proc. augimą.

Bulgarijos ir Slovakijos augimas daugiausiai bus nulemtas eksporto, kuris šiuo metu rodo teigiamus atsigavimo ženklus, tačiau labai priklausomas nuo situacijos finansų rinkose.

Rumunijos BVP rodikliui daugiausiai reikšmės turės vidaus paklausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius