-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danukas Arlauskas: siūlomas naujas darbo santykių reguliavimas lenkia laiką

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos vadovas pareiškė, kad mokslininkų parengtas socialinis modelis lenkia laikmetį, o dėl žemo pilietinės galios indekso jų pasiūlymai gali būti neįgyvendinami. Pasak Danuko Arlausko, darbdaviai siūlo įsteigti specialų fondą, į kurį įmokas mokėtų darbdaviai ir valstybė.
Danas Arlauskas (dešinėje)
Danas Arlauskas (dešinėje) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Darbas

„Manau, tai žingsnis į priekį, bet situacijos jis nepakeis“, – BNS sakė D.Arlauskas.

Jo teigimu, mokslininkai projektą parengė atsiremdami į tai, tarsi visuomenė būtų labai organizuota, veiktų kolektyvinės sutartys, tačiau taip nėra.

„Pas mus nėra tokios sistemos, o pilietinės galios indeksas yra labai žemas. Tai, ką siūlo mokslininkai, neveiks, nes jų siūlymai lenkia laikmetį kokiais 30 metų. Ir dabar Darbo kodekse yra labai pažangių nuostatų, tačiau praktiškai jos neveikia, kalbant kad ir apie minimalios mėnesio algos diferencijavimą pagal regionus, profesijas ir kitus kriterijus. Kai kuriais atvejais įstatymo nuostatos aplenkė gyvenimą 10 metų, tačiau jas per daug sudėtinga ar nepatogu įgyvendinti praktikoje“, – BNS sakė D.Arlauskas.

Manau, tai žingsnis į priekį, bet situacijos jis nepakeis

Jis teigė abejojantis, kad projektas jau gegužę pasieks Seimą.

„Kurių metų gegužę? Juokauju, žinoma, bet tai neatrodo įmanoma. Jei Vyriausybei užteks politinės valios, ji šį projektą Seimui gali pateikti ir be Trišalės tarybos pritarimo, nes tai yra ministrų kabineto prerogatyva, tačiau mane tai labai nustebintų. Profesinės sąjungos su socialdemokratais yra sudariusios sutartį, kuria politikai įsipareigojo nebloginti situacijos. Manau, kad profesinės sąjungos įjungs blokavimo mechanizmą“, – BNS sakė D.Arlauskas.

Pasak jo, jeigu idėja būtų apsaugoti žmogų, o ne darbo vietą, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija siūlo daug paprasčiau įgyvendinamą tvarką.

„Mūsų idėja būtų steigti specialų fondą, į kurį įmokas mokėtų darbdaviai, prisidėtų ir valstybė. Atleidus darbuotoją ar darbuotojus, jie galėtų gauti šio fondo išmokas ir ypač finansiškai sudėtingais laikais ši našta nekristų ant vieno darbdavio, ja pasidalintų visi. Ir žmogus žinotų, kad jam bus sumokėta“, – BNS sakė D.Arlauskas.

Trišalei tarybai vadovaujanti profesinių sąjungų atstovė skeptiškai įvertino mokslininkų grupės pateiktą darbo santykių reguliavimo projektą. Gražina Gruzdienė BNS sakė, kad jis nėra sąžiningas darbuotojų atžvilgiu ir net pavojingas.

Darbo santykių reguliavimo pakeitimo projektą Trišalė taryba svarstys kovo 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius