-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena iniciatyva dėl laisvadienių: gegužės 1-ąją ir lapkričio 2-ąją siūlo keisti atostogomis

Lietuva dar nespėjo atšvęsti pirmos lapkričio 2-osios, o konservatorius Mykolas Majauskas jau registruoja Darbo kodekso pataisą. Siūloma atsisakyti gegužės 1-osios ir lapkričio 2-osios šventinių dienų, o vietoj jų prailginti kasmetines darbuotojų atostogas dviem dienomis. Verslo atstovams tokia iniciatyva patinka – esą ekonomika tas dvi dienas toliau suksis. Bet Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pyktelėjo, kad prieš rinkimus kiekvienas Seimo narys siūlo atskirus pasiūlymus.
Daugiau nei 11 valandų per dieną dirbantys žmonės rizikuoja susirgti depresija
Daugiau nei 11 valandų per dieną dirbantys žmonės rizikuoja susirgti depresija / Vida Press nuotr.

M.Majauskas 15min patikino, kad naujas Darbo Kodekso pataisas ketinama registruoti penktadienį.

„Siūlau koreguoti darbo kodeksą prailginant kasmetines atostogas nuo 20 iki 22 dienų ir tuo pačiu atsisakyti lapkričio 2 d. ir gegužės 1 d. šventinių dienų. Būtų sudaryta galimybė piliečiams pasirinkti. Vieni minėtų Vėlines dvi dienas iš eilės ar švęstų gegužės 1 d., kiti galėtų pasirinkti kitas jiems patogias metuose atostogų dienas, pavyzdžiui, vasarą“, – aiškina M.Majauskas.

Anot jo, darbuotojams tai būtų naudinga, kadangi dabar šventinės dienos nėra perkeliamos iš savaitgalių. O atostogų dienos būtų išnaudojamos kiekvienais metais arba darbuotojai gautų išmokas už nepanaudotas atostogas.

„Šventinių dienų skaičių valstybės stengiasi derinti su kasmetinių atostogų skaičiumi taip, jog bendras nedarbo dienų skaičius būtų panašus kaip ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, Anglijoje yra 8 šventinės ir 28 kasmetinių atostogų dienos. Prancūzijoje yra 9 ir 25 dienos. Lietuva pasirinko kitą kelią – didina nacionalinių šventinių dienų skaičių iki 14 ir dabar yra viena iš lyderių visoje ES. Tuo metu kasmetinių atostogų dienų skaičius Lietuvoje yra 20, ir tai yra keliomis dienomis mažiau už ES vidurkį“, – argumentuoja M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Aiškinamajame rašte jis rašo, kad vidutiniškai ES narės turi 12 valstybinių švenčių dienų ir 22 kasmetines apmokamas atostogų dienas, ir nors švenčių ir atostogų dienų skaičius valstybėse skiriasi, bendra jų suma yra panaši.

Parlamentarui kliūva gegužės 1-oji.

„Pavyzdžiui, gegužės 1 d. yra tarptautinė darbo diena, kurios metu prisimenamos darbuotojų iškovotos teisės. Tačiau jos minėjimas Lietuvoje turi stiprų sovietinio paveldo atspalvį. Ir dėl šios priežasties didelė dalis žmonių ignoruoja ją kaip šventinę dieną ir tiesiog naudojasi laisva nuo darbo diena. Tikėtina, panaši situacija bus ir su papildoma nedarbo diena lapkričio 2 d.“, – argumentuoja M.Majauskas. Jis vertina, kad daugeliui ir artimųjų kapus aplankyti pakanka vienos nedarbo dienos.

M.Dubnikovas: pasiūlymas geras, bet lapkričio 2-osios apskritai neturėjo būti

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos vadovas Marius Dubnikovas vertina, kad papildomos dienos prie darbuotojų atostogų verslui yra geriau nei šventinės dienos, kuomet sustoja prekyba ir ekonomika.

„Šiuo atveju reikėtų pasakyti, kad lapkričio 2 dienos kaip tokios apskritai neturėjo būti. Bet kadangi jau priimta ir nelabai ką galime pakeisti, šis pasiūlymas nėra blogas dėl dviejų priežasčių. Pirma – autoriai motyvuoja, kad žmogus gali pats pasirinkti, kada jam patogiau atostogauti. Antra priežastis – teigiama darbdaviui, nes tai nėra dviejų dienų visiškas verslo ir prekybos sustojimas“, – kalba M.Dubnikovas.

Anot jo, „natūralu, kad visi darbuotojai vienu metu neišeis į atostogas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

„Kuomet darbuotojai atostogauja pakaitomis, ekonomika toliau važiuoja į priekį. Tai iš tiesų galėtų sumažinti bendrai ekonomikoje patiriamus nuostolius dėl dviejų tokių visiškai tuščių dienų, kurios galbūt ir neturėtų būti laikomos šventadieniais“, – svarsto M.Dubnikovas.

I.Ruginienė pyktelėjo: kas dieną po naujieną

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pyktelėjo, kad iš darbuotojų neturėtų būti kažkas atimama.

„Oj, konservatoriai, kaip diena taip naujiena, kažką vis sugalvoja. Mes tiesiogiai pasisakome už papildomas atostogas, ir labai gaila, kad nori kažką naikinti, ir kitur pridėti. Mūsų pozicija lieka nuosekli – deja, neužtenka žmonėms poilsio dienų. Ir prie lapkričio 2-osios, ir prie gegužės 1-osios mes turime kalbėti apie prailgintas atostogas, jokiu būdu nekeisti vienų kitomis“, – kalbėjo I.Ruginienė.

Ji patikina, kad Lietuva nustačiusi atostogų dienų minimumą, kuris yra nustatytas ES, o žmonėms reikia daugiau poilsio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

„Jei konservatoriai nori prieš rinkimus padaryti gerą darbą darbuotojams, turėtų jokiu būdu nemažinti šventinių dienų skaičiaus, o kalbėti apie pataisas, ilginančias kasmetinių atostogų skaičių. Dabar kas vyksta pastaruosius trejus metus, kiekvienas Seimo narys sugalvoja savo būdą, kaip reikėtų skirti arba neskirti darbuotojams atostogas.

Na gal reikėtų pačių darbuotojų paklausti, ar jie nori mažesnio ar didesnio skaičiaus, ir kokiu būdu jie nori. Nebesinori, kad kiekvienas politikas prieš rinkimus manipuliuotų šiuo klausimu ir tampytų gyventojus į vieną ar kitą pusę. O jeigu nori padaryti gerą darbą, tegu padaro, bet jokiu būdu ne kažką atimant iš darbuotojų“, – sako I.Ruginienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius