Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbdaviai nemelavo: po „Sodros“ įmokų grindų įvedimo pasipylė atleidimai

Įsigaliojusios „Sodros“ įmokų grindys „prašlavė“ valytojus – atskirose įmonėse darbuotojų skaičius sausio pradžioje sumažėjo ir keliomis dešimtimis. Didžiausius atleidimus pademonstravo laikino įdarbinimo agentūrose – jose darbuotojų mažėjo ir šimtais. Darbo birža pastebi, kad pirmą sausio savaitę bedarbiais registravosi kone 11 tūkstančių bedarbių, tačiau su mokesčių pasikeitimais to nesietų.
Kai kurie Klaipėdos kiemai tapo pravažiuojami tik visureigiais.
Kai kurie Klaipėdos kiemai tapo pravažiuojami tik visureigiais. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Per šių metų sausio 2-9 dienas teritorinėse darbo biržose įregistruota 10,7 tūkst. naujų bedarbių. Palyginimui, per tokį pat 2017 metų gruodžio laikotarpį įregistruota 6,9 tūkst.

„Tačiau šito didėjimo nebūtų galima sieti su mokesčių pasikeitimais. Kiekvienais metais sausį paprastai įregistruojamas didžiausias bedarbių skaičius, tai įprasta metų pradžios situacija, susijusi su darbo rinkos sezoniškumu ir tuo, kad į darbo biržą daugiau kreipiasi žmonių, norinčių imtis individualios veiklos pagal verslo liudijimus ir pasinaudoti bedarbiams teikiamomis lengvatomis“, – paaiškino Lietuvos darbo biržos atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Šiais metais darbo birža kol kas negavo ir pranešimų apie grupinius atleidimus – gautas tik 1 pranešimas apie grupės darbuotojų atleidimus iš reorganizuojamos Miškų urėdijos.

Tačiau pernai gruodį tokių pranešimų padaugėjo: gauta 12 pranešimų apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus, įspėta 350 darbuotojų. Palyginimui, 2016 m. gruodžio mėnesį buvo gauti 3 pranešimai apie grupės darbuotojų atleidimus, įspėti 54 darbuotojai.

Klaipėdoje esanti laikino įdarbinimo agentūra „RJF Baltic“ apie atleidimą įspėjo daugiausiai darbuotojų – 102, šiemet bendrovei pradėta bankroto procedūra, „Sodrai“ ji skolinga 94 tūkst. eurų.

Prašluoti valytojai

Kai kuriose bendrovėse būta reikšmingesnių atleidimų, ypač valymo paslaugų, o taip pat ir laikino įdarbinimo paslaugų sektoriuje, darbuotojų skaičius mažėjo ir apsaugos bendrovėse. Tai daugiausia įmonės, kuriose buvo darbuotojų, dirbusių nepilnu etatu.

Pavyzdžiui, lapkritį 1033 darbuotojus turėjusi valymo paslaugas teikianti „Ainava“ atleido 71 darbuotoją atitinkamai, „Vitaresta“ sumažėjo 50-čia darbuotojų, „Vytsurdos“ darbuotojų skaičius krito nuo 207 iki 159, „Idealios Švaros“ – nuo 118 iki 92.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbo birža
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbo birža

Dar įspūdingesnį kritimą pademonstravo didžiausia laikino įdarbinimo agentūra „Headex Group“: lapkritį turėjusi 2458 darbuotojus, šiuo metu bendrovėje – 1715 darbuotojų, taigi jų skaičius per kiek daugiau nei mėnesį sumažėjo 743.

Kitos personalo sprendimų kompanijos – „Amber Team“ darbuotojų skaičius susitraukė nuo 246 iki 187.

Mažėjo ir apsaugos bendrovių darbuotojų skaičius – pvz., „Grifs AG“ lapkritį turėjo 955 darbuotojus – dabar 898, rodo „Sodros“ duomenys. Tačiau bendrovė aiškina, kad apsaugos įmonės daugiau darbuotojų įdarbina prieš šventes sezoniškai – prekybos sezonu daugėja vagysčių ir auga apsaugos darbuotojų poreikis.

15min jau rašė, kad darbdaviai „slysta“ ant Seimo išklotų „Sodros“ grindų – darbdaviai nuo sausio privalo „Sodrai“ mokėti įmokas nuo ne mažesnio nei minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA).

Tai reiškia, kad darbdavio mokamos socialinio draudimo įmokos negalės būti mažesnės nei 124,7 euro, net jei ir darbuotojui būtų mokamas vienas euras į rankas.

Baiminasi, kad tai dar ne pabaiga

15min pakalbinta valymo paslaugų įmonės „Vitaresta“ vadovė Rasa Petrovė tikino, kad ant Seimo priimtų sprendimų labai pyksta, ji gailisi, kad negali išlaikyti darbuotojų ir turi juos paleisti.

„Tai žinoma, kad su tuo („Sodros grindimis“ – red.) ir susiję. Bandome viską daryti, stambinti: kur valydavome vakarais, dabar valome visą dieną. Klientai nepatenkinti, bet o ką mums daryti. Valymas tokia sritis, kuri reikalinga tik ryte ar vakare. Dabar etatus dėliojame ir per pietus. Tai siaubingai blogas įstatymas, absoliučiai neapgalvotas“, – sako R.Petrovė.

Ji patikina, kad valymo paslaugų įmonių pelno maržos itin mažos ir tesiekia 3,5-4 proc. – didžioji dalis pinigų atitenka atlyginimams ir veiklos sąnaudoms.

„Scanpix“ nuotr./Valytoja
„Scanpix“ nuotr./Valytoja

„Dabar skambiname, duodame po kelis objektus žmonėms. Ant popieriaus atleidimai vienas dalykas, bet kitas – žmogiškumas. Siūlome dirbti daugiau, darbuotojai išeina patys. Pasakai, kad vietoje vieno objekto turėsi du – jie ir išeina. Mums net nereikia atleidinėti“, – sakė R.Petrovė.

Paklausta, ar dėl „Sodros“ grindų augo kainos klientams, ji patikino, kad ne.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek reikėtų kainą kelti. Tai ne 5 proc. Jei turiu bankomatą Nidoje, ir žmogui moki 15 eurų, jis užtrunka išvalyti jį 5 minutes per savaitę. Tai kaip manote, klientas sutiks mokėti 15 plius 124 eurus? O mes turime tokių taškelių“, – sako įmonės vadovė.

Ji apgailestauja, kad dažnai valytojomis dirba mamos, močiutės, slaugančios ligonius, neįgaliuosius vaikus ar tėvus. Dėl to jos neturi galimybės dirbti visu etatu. R.Petrovė valdančiųjų žingsnį vadina socialiai neteisingu.

„Jos nori pusės etato, bet mes nebeturime. Kiek galėjome, tuos diržus apsiveržėme, sustambinome objektus. Tačiau nežinome, ką turėsime toliau – gali būti, kad dalis darbuotojų nepranešė, jog šios pareigos jiems nėra antraeilės“, – pasakė vadovė.

Kita problema, kurią įvardijo R.Petrovė, yra ta, kad senyvi žmonės nebemotyvuoti dirbti visu etatu – jei iki pensijos liko keli metai, jie gali rinktis dirbti puse etato, o darbdaviai vis tiek turės sumokėti pilnas įmokas nuo minimalaus atlyginimo ir stažas jiems skaičiuosis.

R.Petrovė pažymėjo, kad tolesni atleidimai galimi, kai įmonės gaus duomenis iš „Sodros“ apie darbuotojus – gali būti, kad dalis neturi socialinio draudimo kitose darbovietėse, kaip žadėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius