Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbdaviai apie didesnius atlyginimus: pažadėtų, bet neįsipareigotų

Darbdaviai ir jų atstovai mainais į Darbo kodeksą sako galintys pažadėti kelti atlyginimus darbuotojams. Jie pasirašytų Nacionalinį susitarimą, kuris teisiškai neįpareigoja. Tą siūlo vyriausybę formuojantys „valstiečiai“. Beje, pastarąjį kartą verslininkai panašų susitarimą pasirašė pažadėję nekelti kainų po euro įvedimo.
Darbininkas
Darbininkas / Įmonės nuotr.

Pasirašytų, bet su viena sąlyga

Nors Lietuva dar neturi naujos vyriausybės, tačiau jau verda kalbos apie tai, kad darbdaviai turi pasižadėti kelti atlyginimus darbuotojams, jei nori lankstesnio Darbo kodekso. Pas prezidentę pirmadienį apsilankęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė, kad darbdaviai pasirengę pasirašyti pasižadėjimą kelti atlyginimus tariantis dėl Darbo kodekso.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Dalia Grybauskaitė

Patys verslininkai teigia nieko prieš tokį susitarimą, tačiau patys juokauja, kad teisiškai nepriversi vykdyti pažadų.

Kaip dabar suprasti tokius mainus? Mes pasižadame kelti algas už blogą kodeksą, už tai, kad jis kažkam nepatinka? – klausė A.Bertašius.

„Įstatymu tai niekaip neįpareigosi. O Nacionalinį susitarimą galima pasirašyti, bet visi žinome, kad jo galima ir nesilaikyti“, – sakė per 100 darbuotojų turinčios logistikos bendrovės „Rhenus svoris“ vadovas Arūnas Bertašius.

Arūnas Bertašius
Arūnas Bertašius

Tačiau jis pasirašytų tokį susitarimą, tik su viena sąlyga. „O kas bus, jei 2018 metais mus visus užklups krizė? Tada turėsime ne didinti, o mažinti atlyginimus“, – pastebėjo verslininkas.

Kelti sąlygas – normalu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys parlamentaras Tomas Tomilinas sako, kad būtina reikalauti iš darbdavių sąlygų už naują Darbo kodeksą.

„Normalu klausti – ką jūs įsipareigojate. Turi būti socialinis dialogas tarp visų pusių“, – 15min sakė „valstietis“.

Jo manymu, tam pakaktų Nacionalinio susitarimo. Tačiau T.Tomilinas nemano, kad darbdaviai, net ir jį pasirašę, galėtų išvengti savo pažadų.

Kartais nori kelti algas, bet bijo

Apie 100 darbuotojų turinčio „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa mano, kad naujasis Darbo kodeksas bet kokiu atveju leistų greičiau kelti atlyginimus.

„Kartais, kai situacija yra geresnė, norisi pakelti atlyginimus, bet bijai. Kodėl? Nes jei padėtis pablogėtų, sumažinti algas jau būtų labai sunku. O naujasis Darbo kodeksas – lankstesnis“, – 15min sakė D.Trumpa.

Tačiau susitarimą, jei būtų poreikis, pasirašytų. „Jei bent 90 proc. darbdavių jam pritartų, manau, tokį pažadą galima laikyti realiu“, – teigė D.Trumpa.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Rokiškio pienas‟ direktorius Dalius Trumpa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Rokiškio sūrio‟ direktorius Dalius Trumpa

Prasilenkia ir su morale?

Lietuvos darbdavių ir verslininkų organizacijos, partijos bei vyriausybė 2014 metų rugpjūtį pasirašė Geros verslo praktikos memorandumą, kuriuo pasižadėjo nepiktnaudžiauti euro įvedimu. Tačiau kainos įvedus eurą parduotuvėse pradėjo kilti praėjus pusmečiui.

Būtent tokiam laikotarpiui ir galiojo pažadas. „Verslas tą pusmetį susitarimo tikrai laikėsi“, – neabejoja D.Trumpa. Tiesa, vėliau kainų augimas pasiekė tokią ribą, kad sukėlė visuomenės nepasitenkinimą.

Tačiau pažadas mainais už didesnius atlyginimus palikti liberalesnį Darbo kodeksą darbdaviams primena ne visai moralius mainus. „Jeigu Darbo kodeksas kažkam yra blogas, tai reikia jį taisyti, jei geras – laikytis. Priimtas įstatymas ir reikia jo laikytis. Kaip dabar suprasti tokius mainus? Mes pasižadame kelti algas už blogą kodeksą, už tai, kad jis kažkam nepatinka?“ – kėlė retorinius klausimus A.Bertašius, pasisakantis už pirminį kodekso variantą, kuriam pritarta dar rugsėjį.

Pasiūlymą išgirdo iš verslo

V.Pranckietis prezidentei užsiminė, kad tokį variantą pasiūlė verslo organizacijos. „Yra keletas atstovaujančių organizacijų, todėl negalime atsakyti ir už darbdavius ir priimti darbdavių nuomonę galutinę, kad taip, jie tai darys“, – tikino Seimo pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Skyrienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Skyrienė

Lietuvos Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė 15min teigė siūliusi tai seniai.

„Mainais į lankstesnius darbo santykius darbdaviai pasižadėtų kasmet kelti atlyginimus. Tai būtų susitarimas nacionaliniu lygmeniu, tačiau jokiu būdu ne įstatymu“, – kalbėjo R.Skyrienė. Tačiau ji sutiko, kad teisiškai to neprimesi darbdaviams.

„Tačiau moraliniai pažadai darbdaviams turėtų rūpėti. Susitarimo turėtų laikytis visos pusės“, – teigė ji.

R.Skyrienė pateikė pavyzdį Airijoje, kai darbdaviai už lankstesnius darbo santykius pažadėjo pakelti atlyginimus. Lietuvoje Investuotojų forumas taip pat atliko apklausą, kurio parodė, kad esant lankstesniems darbo santykiams darbdaviai keltų atlyginimus.

Tačiau darbdavys A.Bertašius įsitikinęs, kad atlyginimai ir taip augs natūraliai. Verslininkas sako drąsiai galintis pažadėti per metus kelti atlyginimus 3-4 procentais.

Dėl mokesčių perkėlimo – ovacijos

Tuo tarpu „valstiečių“ ketinamas įgyvendinti ekonomisto Raimondo Kuodžio pasiūlymas darbuotojui perkelti ir tą mokesčių dalį, kurią dabar „Sodrai“ už jį perveda darbdavys, sutinkamas teigiamai. Tokį pasiūlymą palankiai priima ir būsimoji vyriausybė.

Darbuotojai gautų didesnį atlyginimą „ant popieriaus“, bet matytų realius nuskaitymus, kuriuos dabar už juos perveda darbdavys. Taigi tai būtų tik buhalterinis veiksmas, kuris, darbdavių manymu, turėtų vieną teigiamą bruožą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eurai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eurai

„Darbuotojai suprastų, kokią iš tiesų savo atlyginimo dalį atiduoda valstybei. Ir tada iš valstybės reikalautų daugiau, tikrai būtų reiklesni. Žmonės klaustų – kur padėjot mano pinigus, nes dabar jų nemato. Tad aš palaikau šią idėją“, – teigė „Rhenus Svoris“ vadovas A.Bertašius.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir „Rokiškio pieno“ valdybos pirmininkas. „Dabar darbuotojai nemato tos mokesčių dalies, todėl nemato reikalo kelti klausimą valstybei. O kai matys, kiek jo algos keliauja į „Sodrą“, elgsis kitaip“, – įsitikinęs D.Trumpa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius