-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo ieškančių gretas sparčiausiai augina paslaugų sektorius

Nekvalifikuoti darbininkai šiai metais sudarė didžiausią skaičių (33,4 proc.) tarp darbo netekusių asmenų, o nedarbo struktūroje pagal profesijų grupes labiausiai išaugo darbo neturinčių paslaugų sektoriaus darbuotojų ir pardavėjų skaičius. Tai rodo naujausia Užimtumo tarnybos darbo rinkos tendencijų analizė.
Užimtumo tarnyba
Užimtumo tarnyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad nedarbas paslaugų sektoriuje padidėjo 1,1 proc. punkto, palyginti su 2019 m. Tuo tarpu nekvalifikuotų ir kvalifikuotų darbininkų sumažėjo – atitinkamai 1,6 ir 0,9 proc.

Per devynis šių metų mėnesius daugiausiai darbo ieškančių asmenų registravosi iš paslaugų sektoriaus – 58,6 proc., pramonės – 22,3 proc., statybos – 12,5 proc. Iš paslaugų sektoriaus darbo ieškančių asmenų skaičius padidėjo 0,7 proc., o iš statybos tiek pat sumažėjo, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.

„Pandemijos laikotarpiu labiausiai nukentėjo maitinimo ir aptarnavimo įstaigos, viešbučiai ir kitos paslaugų sektoriaus įmonės, kurios visiškai arba dalinai nevykdo veiklos. Šie uždaryti paslaugų sektoriaus verslai lėčiau atsigavo tarp karantininiu laikotarpiu nei mažiau veiklos ribojimų ir krizės paliesta, pavyzdžiui, apdirbamoji gamyba", – sakė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

Anot jos, tvyrant neapibrėžtumui, daugelis įmonių atsisako plėtros planų ir koreguoja darbo jėgos apimtį, mažindamos darbo trukmę ir atlyginimus, išleisdamos darbuotojus į prastovas. Tokiomis aplinkybėmis asmenys, dirbantys paslaugų sektoriuje, greičiau netenka darbo, o susirasti naują sunkiau dėl mažesnės laisvų darbo vietų pasiūlos ir išaugusios konkurencijos su darbo netekusiais asmenimis

Pagal ekonominės veiklos rūšis daugiausiai registruota anksčiau dirbusių didmeninės ir mažmeninėje prekybos, apdirbamosios gamybos ir kitą veiklą vykdančiose įmonėse.

Išaugo darbo ieškančių žmonių skaičius iš kitos veiklos, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriaus – padidėjo atitinkamai – 0,6 proc. ir 0,4 proc., palyginti su 2019 m.

Pandemijos laikotarpiu labiausiai nukentėjo maitinimo ir aptarnavimo įstaigos, viešbučiai ir kitos paslaugų sektoriaus įmonės, kurios visiškai arba dalinai nevykdo veiklos.

Pagal paskutinės darbovietės profesijų grupes, kvalifikuotų darbininkų buvo 19,8 proc., paslaugų sektoriaus darbuotojų ir pardavėjų – 18 proc. Dėl darbo paieškos į Užimtumo tarnybą daugiausiai kreipėsi krovikų, parduotuvių pardavėjų, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojų, biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojų, kambarinių ir pagalbininkų, reklamos ir rinkodaros specialistų, administravimo ir vykdomųjų sekretorių.

Beveik kas trečias (36,9 proc.) darbo ieškantis asmuo neturi profesinio pasirengimo – jų skaičius 3,6 proc. didesnis nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu. Aukštąjį universitetinį išsilavinimą buvo įgiję 13,3 proc., koleginį arba aukštesnįjį – 13,9 proc. Šių asmenų skaičius padidėjo atitinkamai 0,4 ir 0,3 proc. punkto. Profesinį pasirengimą turinčių asmenų dalis mažėjo 4,3 proc. punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius