-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Darbo jėgą iš užsienio Estija žada vilioti dar neregėta naujove

Kol užsieniečiai Lietuvoje vargsta kovodami dėl leidimo dirbti ir gyventi, estai nusprendė dar plačiau atverti duris atvykėliams. Estijos vidaus reikalų ministerija netrukus ketina įvesti naujas vizas, kurių analogų pasaulyje apskritai nėra, rašo „Eesti Päevaleht“.
IT darbuotojas
IT darbuotojas / „123RF“ nuotr.
Temos: 2 Estija Migracija

Šios vizos į Estiją atvykstantiems specialistams iš užsienio leis apibrėžtą laiką dirbti Estijoje be jokių darbo santykių su vietos darbdaviu. Tikimasi, kad nauja tvarka leis privilioti daugiau darbo jėgos į Estiją.

Nors Vakarų šalys laikosi įvairios darbuotojų įdarbinimo tvarkos, tačiau niekur nėra taip, kad užsieniečiui būtų leidžiama dirbti neįteisinus darbinių santykių su vietos darbdaviu.

Kaip teigė Estijos VRM patarėjas Killi Vantsi, tai skirta žmonėms, kurių darbas nepriklauso nuo vietos, kur jie iš tiesų yra. „Jie naudojasi telekomunikacijos priemonėmis tam, kad dirbtų interneto pagalba ir būtų kokios nors užsienio bendrovės darbuotojas“, – paaiškino patarėjas.

Be to, pasak jos, darbo santykių formos pastoviai keičiasi, ir, kaip teigia patarėja, Estija gali tapti pirma šalimi pasaulyje, kurioje migracijos taisyklės „eitų koja kojon su laiku“.

Dabar dauguma dirbančiųjų užsieniečių Estijoje naudojasi turistinėmis vizomis, kurios iš esmės neleidžia atvykėliui dirbti. Tam, kad galėtų likti šalyje ilgesnį laiką, jiems tenka ieškoti darbdavio Estijoje, kuris jį įdarbintų.

Jau paskaičiuota, kad tokios skaitmeninės vizos per metus galėtų 10 procentų padidinti e-rezidentų, taigi 1400 žmonių. „Tačiau tai kol kas būrimas iš kavos tirščių, nes praktikoje gali pasirodyti, kad skaičiai bus didesni“, – sakė K.Vantsi.

„Eesti Päevaleht“, kaip pavyzdį, mini specialistą Sanchesą, kuris dirbo Sinsinatyje, Milane, Paryžiuje ir Niujorke. Jeigu dabar jam reikia rasti gyvenamąją vietą tam, kad galėtų verstis savo veikla, tai jis renkasi šalį su gerai išplėtota transporto sistema, geru interneto greičiu, tinkama infrastruktūra. „Berlynas, Kopenhaga ir Talinas dabar tiktų mano darbui“, – sako jis. Sanchesas dabar vienas iš tų, į kuriuos ir nusitaikė Estijos VRM, pasiūliusi naujas vizas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius