-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo kodekso kūrėjai paskelbė populiariausių mitų TOP10

Darbo kodekso kūrėjai prieš svarbiausią mūšį Seime antradienį paskelbė dešimt mitų, kuriuos bando paneigti savo argumentais. Antradienį Seimas rinksis vienam paskutinių naujojo Darbo kodekso projekto svarstymui.
Flashmobas už naują Darbo kodeksą
Flashmobas už naują Darbo kodeksą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija mano, kad naujojo Darbo kodeksas projektas apaugo mitais, todėl juos bando paneigti. Tiesa, viceministrė Eglė Radišauskienė pripažįsta, kad pats projektas dar gali keistis.

1. Darbdavys galės bet kada lengvai atleisti jam nepatikusį darbuotoją.

Darbo kodeksas numato sutarties nutraukimo pagrindus, skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ir primena, kad atleidžiamiems priklausys pusės metų išeitinė kompensacija, jei darbo sutartis nutraukiama darbdavio valia.

2. Darbuotojams sutrumpės atostogos.

Vietoje 28 kalendorinių dienų Darbo kodekse numatyta 20 darbo dienų. Dalis visuomenės ir ekspertų tai laiko atostogų dienų sumažinimu, tačiau ministerija taip nemano.

Pailgintos ir papildomos atostogos numatytos Vyriausybės nutarimais, o darbuotojai esą visuomet gali susitarti dėl ilgesnių atostogų.

Pasak viceministrės Eglės Radišauskienės, vis tiek bus apmokama 20 darbo dienų. Dėl to Trišalė taryba daug ginčijosi, tačiau galiausiai sutarė skaičiuoti atostogas taip.

3. Nedarbo išmokos mažės ar nedidės, kai bus apmokestintos Gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

Išmokos tik padidės, teigia ministerija. Dabar taikoma didžiausia išmoka – 333,2 Eur. O nuo liepos 1 dienos, kai įsigalios naujasis Darbo kodeksas, didžiausia išmoka pagal dabartinį vidutinį darbo užmokestį (822,8 Eur), pritaikius 15 proc. GPM, bus 524,5 Eur.

Tikslas – kad daugėtų žmonių, kurie būtų apdrausti. Beje, nuskaičiuojant GPM nuo bedarbio išmokos bus taikomas neapmokestinamų pajamų dydis.

4. Darbo kodeksas parankus tik darbdaviams.

DK kūrėjai sako, kad Kodeksas užtikrins daugiau galimybių derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, kelti kvalifikaciją neprarandant pajamų, o kvalifikuoti darbuotojai galės gauti didesnius užmokesčius.

Pagrindinė nuostata – trūksta kvalifikuotos darbo jėgos. Darbdavys privalės investuoti į darbuotojų kvalifikaciją. Darbo kodekso kūrėjai žada didesnę apsaugą netekus darbo, daugiau galimybių tartis dėl palankesnių darbo sąlygų.

5. Niekas negins darbuotojų teisių.

Gins darbo tarybos, profesinės sąjungos, darbo ginčų komisija, daugiau nei du vidutinius darbo užmokesčius gaunantys darbuotojai gali tartis dėl kitokių darbo sąlygų nei numato DK.

6. MMA – tik už nekvalifikuotą darbą, bet mokės ir už kvalifikuotą.

Nekvalifikuotas darbas yra tas, kuriam atlikti nereikia jokių specialių kvalifikacinių įgūdžių ar profesinių gebėjimų reikalavimų. Minimali alga bus mokama tik už tokį darbą. Yra sudarytas profesijų sąrašas, kas patenka į tai.

7. Privaloma darbo apmokėjimo sistema – formalumas, neatspindintis situacijos.

Prieš tvirtinant ir keičiant apmokėjimo sistemą, turės būti įvykdytos informavimo ir konsultavimo procedūros.

8. Darbuotojai bus verčiami dirbti ilgiau už tokį patį darbo užmokestį.

Su viršvalandžiais – ne ilgiau kaip 48 valandos per savaitę išlieka. Įprasta darbo savaitė truks 40 valandų. Maksimalus laikas su viršvalandžiais – 60 valandų per savaitę. Dirbant pagal suminę apskaitą – ne ilgiau kaip 52 valandas.

9. Darbdaviai nuo šiol darbins tik pagal terminuotas darbo sutartis.

Saugiklis – maksimalus terminas vienai sutarčiai bus dveji metai. Ne daugiau kaip 20 proc. tokių sutarčių galės būti pasirašoma įmonėje. Maksimalus terminas tam pačiam darbuotojui su skirtingom funkcijoms – 5 metai.

10. Darbuotojai negalės streikuoti.

Profesinės sąjungos galės skelbti streiką ir tam reikės ketvirtadalio profsąjungos narių sutikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius