Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo partijos verslininkams Loretos Graužinienės siūlymas didinti MMA – nė motais: reikės, prisitaikys

Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės siūlymas didinti minimalią mėnesio algą (MMA) iki 1509 Lt neišgąsdino su Darbo partija susijusių įmonių. Dalis tikina mokančios didesnius atlyginimus, kitos nesupranta, kodėl tai turėtų neigiamai paveikti verslą. Su Darbo partija siejamos įmonės ne kartą buvo įsivėlusios į „vokelių“ skandalus.
Susijungė Krikščionių ir Darbo partijos
Loretos Graužinienės siūlymas smarkiai didinti MMA negąsdina su Viktoru Uspaskichu susijusio verslo. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Darbietė“ L.Graužinienė siūlo MMA iki 1509 Lt didinti jau kitąmet, kai Lietuvoje bus įvestas euras. Priešingu atveju, šalies gyventojai esą neturės ko valgyti.

Pasak ekonomistų, įmonės nepuls visiems didinti atlyginimų, o prisitaikys kitaip, pavyzdžiui, slėps pajamas, atleis darbuotojų, lieps jiems dirbti daugiau.

Su Darbo partija susijusios įmonės pokyčių nebijo.

Nesupranta, kas keisis

„Darbiečių“ Jono ir Živilės Pinskų įmonė „Danielita“, leidžianti laikraštį „Širvinta“, į kalbas su 15min.lt nesileido.

„Nenoriu kalbėt šia tema, mūsų specifinis darbas, jis priklauso juk nuo skaitytojų, nuo prenumeratorių, nuo visko. Kiek užsidirbam, tiek turim“, – sakė bendrovės atstovė.

Pasak „Vikstatos“ vadovo, MMA kėlimas teigiamai atsiliepia ir darbuotojams, ir juos samdančiai įmonei. Kaip? „Nežinau, sunku man atsakyti dabar į šiuos klausimus“, – sakė J.Aleknavičius.

„Danielitoje“ dirba 5 žmonės, todėl išlaidos jų išlaikymui ir taip yra mažos: „Mes netinkamas esamas jums atsakytojas, nes mes leidžiame laikraštį, esam mažučiai. Kad pas mus žmonių penki, tai ką gi mes ten mokam. Ne, tai yra laikraščio leidyba. Tai netinka mums, pas mus tos algos ir šiaip mažos.“

Su Darbo partijos įkūrėju Viktoru Uspaskichu susijusio koncerno „Vikonda“ statybos įmonės „Vikstata“ direktorius Justas Aleknavičius, paklaustas, kaip įmonei atsilieptų MMA didinimas net 50 proc., sakė: „Aš, žinote, kaip ten, tais pletkais nelabai užsiimame. Žadama, nežadama, bet kol nėra konkrečių sprendimų, tai mes kažkaip ir nesvarstome atsiliepimų mums.“

Pasak jo, MMA kėlimas teigiamai atsiliepia ir darbuotojams, ir juos samdančiai įmonei. Kaip?

„Nežinau, sunku man atsakyti dabar į šiuos klausimus“, – sakė J.Aleknavičius ir paprašė klausimus atsiųsti elektroniniu paštu. Tačiau sulaukti atsakymo 15min.lt nepavyko.

„Vikstatoje“ dirba 217 žmonių.

Labiau bijo darganos nei valdžios sprendimų

„Vikeda“, ledus gaminanti įmonė, ypatingai daug darbo turi vasarą. „Sodros“ duomenimis, dabar įmonėje dirba 95 žmonės. Tačiau, pasak bendrovės direktoriaus Justo Ramanausko, vasarą papildomai yra samdoma dar apie 50 darbuotojų. Beveik visi jie dirba už minimalią algą.

Gamintorjų nuotr./Dadu ledai
Gamintorjų nuotr./Dadu ledai

„Vasarą labai smarkiai padidėtų išlaidos“, – sakė J.Ramanauskas.

Jeigu dabar, pavyzdžiui, 3 mėnesius išlaikyti 50 papildomų darbuotojų kainuoja apie 240 tūkst., tai, minimaliai algai siekiant 1509 Lt, 3 mėnesius išlaikyti 50 darbo vietų kainuotų beveik 378 tūkst. Lt.

Tai yra tik dar vienas paskatinimas mąstyt kitaip, – apie MMA didinimą kalbėjo bendrovės „Vikeda“ vadovas.

Tačiau J.Ramanauskas valdžios sprendimų nebijo – jie verčia dirbti efektyviau.

„Valdžios judesiai ne vien tik blogį atneša, kuris reiškia, kad reikia mokėti daugiau darbuotojams, daugiau prekės kainuoja. Jie labai padeda permąstyti savo visus procesus. Verslas prie to prisitaiko, didina našumą. Tai yra tik dar vienas paskatinimas mąstyt kitaip“, – sakė J.Ramanauskas.

Todėl, net jei MMA per metus ir bus pakeltas 50 proc., tai verslo esą nesužlugdys. „Vikedos“ verslui pakenkti gali nebent blogas oras.

„Pas pastarąjį MMA kėlimą labai intensyviai žiūrėjome savo vidinius procesus. Ar tas minimalios algos kėlimas kitais metais bus, ar nebus, mes ir toliau žiūrėsime. (…) Kadangi ledų pramonėje dirbam, tai, kai saulė šviečia, mes parduodame vieną kiekį, labai didelį, ledų, kai lietus lyja – mažą kiekį parduodame. Negaliu to pakeisti, teks prisitaikyti. Neabejoju, kad mums pavyks tą puikiai padaryti“, – sakė „Vikedos“ vadovas.

Eksportuojančios įmonėms nebaisu?

Spirulinos produktų tiekėjos bendrovės „Spila“, kurios dalis akcijų priklauso „darbiečiui“ kultūros ministrui Šarūnui Biručiui, vadovas Vytas Rimkus 15min.lt aiškino, kad eksportuojančioms įmonėms MMA didinimo klausimas nėra aktualus, nes jos dažniausiai moka didesnius atlyginimus.

„Mes niekada minimalios algos niekam nemokėjome, mums tas neaktualu. (…) Jeigu mes, keldami tą algą, prilyginsime nekvalifikuotą darbuotoją pagal darbo užmokestį kvalifikuotam žmogui, išeis paradoksali situacija – visiškai nekvalifikuoti darbuotojai uždirbs tiek pat, kiek tie, kurie dirba kvalifikuotą darbą. Įmonės, kurios moka nedaug aukštesnį už minimalų atlyginimą, turbūt neturi galimybės greitai kelti atlyginimą, turi perbraižyt savo pardavimų, produkcijos grandinę. Jos turi tuomet pardavinėti kuo daugiau eksporto rinkose, kelti pridėtinę vertę“, – samprotavo V.Rimkus.

Paprastai kartu su MMA augimu kyla ir produktų kainos. Tačiau ir tai „Spilai“ esą nebaisu: „Mes žaliavas perkame iš užsienio. Perkame ne už gražias akis, bet pasaulinėmis kainomis. Infliacija yra natūrali. Žmogus nori geriau gyventi, nori daugiau uždirbti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius