-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo vietų skaičius JAV kovą smuko pirmą kartą nuo 2010 m., nedarbas pašoko iki 4,4 proc.

Įmonėms dėl koronaviruso pandemijos sustabdžius veiklą, darbo vietų skaičius Jungtinių Valstijų ekonomikoje kovą sumažėjo 701 tūkst., o nedarbo lygis pašoko iki 4,4 proc., parodė darbo departamento penktadienį paskelbti duomenys.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vasarį nedarbo lygis šalyje sudarė 3,5 procento.

Darbo vietų skaičius sumažėjo pirmą kartą nuo 2010 metų, o prarastas darbo vietų skaičius buvo didžiausias nuo 2009 metų kovo.

Tuo tarpu nedarbo lygio mėnesio šuolis buvo didžiausias per daugiau kaip 45 metus.

Portalo „Trading Economics“ duomenimis, analitikai prognozavo, jog darbo vietų skaičius JAV kovą sumažės vidutiniškai 100 tūkst., o nedarbo lygis pakils iki vidutiniškai 3,8 procento.

Tačiau darbo departamentas pripažino „negalintis tiksliai kiekybiškai įvertinti poveikio, kurį pandemija kovo mėnesį padarė darbo rinkai“.

Pasak ekonomistų, departamento kovo mėnesio darbo rinkos ataskaita neatspindi visos žalos, kurią darbo rinkai padarė koronaviruso pandemija, nes joje atsižvelgiama tik į pirmąją mėnesio pusę ir neatsižvelgiama į paskutines dvi savaites, per kurias bedarbio pašalpos prašymą pateikė apie 10 mln. žmonių.

JAV kovo mėnesio nedarbo duomenys parodo, kad JAV darbo rinkoje prasideda rekordinis nuosmukis, dėl kurio šalies ekonomika gali per du mėnesius prarasti visas per pastarąjį dešimtmetį sukauptas darbo vietas, pažymi ekspertai.

Dėl koronaviruso pandemijos daugelio ekonomikos sektorių – nuo restoranų iki gamyklų ir turizmo – veikimas beveik sustojo, tad darbo vietų greičiausiai bus prarasta daugiau negu per bet kurią krizę, kurią Jungtinės Valstijos išgyveno po Antrojo pasaulinio karo. Ir šios darbo vietos bus prarastos vos per kelias savaites, o ne per kelerius metus.

Konsultacijų bendrovės „Oxford Economics“ prognozėmis, JAV ekonomika iki gegužės praras 27,9 mln. darbo vietų, o nedarbo lygis šalyje pasieks 16 procentų.

Taigi bus prarastas visas užimtumo prieaugis nuo 2010 metų spalio iki 2020 metų vasario, o per tuos 113 mėnesių šalyje buvo sukurta apie 22,8 mln. darbo vietų.

2007–2009 metų recesijos laikotarpiu ir jam pasibaigus, JAV darbo rinkoje buvo prarasta 8,7 mln. darbo vietų ir tam prireikė mažiausiai 25 mėnesių.

Kongreso biudžeto valdybos (CBO) prognozėmis, nedarbo lygis JAV antrąjį ketvirtį viršys 10 procentų.

Panašų nedarbo lygio šuolį taip pat prognozuoja „S&P Global“, KPMG ir „Bank of the West“ ekonomistai.

Po 1948 metų nedarbo lygio rekordas JAV buvo pasiektas 1982 metais ir jis sudarė 10,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius