Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Darželių tinklą įkūrusi Miglė Šepetienė: „Pajutau to poreikį ir ėmiausi darbo“

Turėti savo nuosavą verslą buvo vienas iš Miglės Šepetienės tikslų. Prieš UAB „MD LT“ valdomą privačių darželių tinklą „Mini darželiai“ moteris turėjo ir kitų, gal ne tiek sėkmingų verslo idėjų, bet surasti savo nišą siekė atkakliai. Itin išaugęs darželių poreikis, mieste gimusi antra atžala moteriai subrandino mintį – kodėl neįkūrus privataus darželio? Ši idėja buvo sėkminga – pirmąjį darželį prieš penkerius metus įsteigusi M.Šepetienė dabar vadovauja jau šešiems, be to – kuria planus atidaryti ir dar kelis.
Miglė Šepetienė
Miglė Šepetienė / Asmeninio arch. nuotr.

Pajuto poreikį

Verslas M.Šepetienę traukė dar prieš įkuriant privatų darželį – buvo keli bandymai, pavyzdžiui, grožio salonas, taigi „Mini darželiai“ nebuvo pirmas blynas. „Kodėl kilo ši mintis? Labai paprasta – žinojau, kad darželių poreikis labai didelis. Tuo pat metu gimė ir antras vaikas. Klausimą, kur reikės jį palikti, kai išeisiu dirbti, tektų spręsti ir pačiai. Taigi galiausiai kilo mintis – kodėl nepabandžius įkurti savojo darželio?“ – prisiminė verslininkė.

Kodėl kilo ši mintis? Labai paprasta – žinojau, kad darželių poreikis labai didelis.

Paklausta, ar nebuvo baisu rizikuoti, moteris tikino, kad pradžioje patį projektą vertino labiau kaip socialinį nesitikint jokio pelno. „Pasitarusi su vyru nepuoliau stačia galva. Apsidrausdami ir situaciją vertindami šiek tiek pesimistiškai, iš pradžių nusprendėme kurti dienos centrą, nes jam keliami šiek tiek mažesni reikalavimai“, – apie pirmuosius žingsnius pasakojo M.Šepetienė.

„Na, procedūrų iš tiesų yra nemažai, tačiau, mano galva, tai natūralu ir būtina. Juk darbas yra su vaikais, visi nori, kad jie augtų tinkamoje, švarioje ir saugioje aplinkoje, gautų tinkamą ugdymą ir priežiūrą. Licencijas, leidimus ir panašius dokumentus susitvarkėme per kelis mėnesius“, – pasakojo „Mini darželių“ vadovė.

Didžiausias turtas – darbuotojos

Steigiant darželį, anot M.Šepetienės, kone didžiausias rūpestis – patalpos. „Kitiems verslams patalpų specifika nėra tokia svarbi, mums – pati svarbiausia. Patalpos turi atitikti tam tikrus reikalavimus, būti pritaikytos mažylių ugdymui“, – kalbėjo verslininkė.

Kitas labai svarbus aspektas – tinkami darbuotojai, kurie turi turėti ne tik pedagoginį išsilavinimą, bet ir norą bei sugebėjimą dirbti su vaikais. Tam verslininkė skiria ypatingą dėmesį. Darbuotojai įmonėje yra labai vertinami, todėl didžioji dalis auklėtojų dirba nuo pat darželių atidarymo pradžios.

Kitas labai svarbus aspektas – tinkami darbuotojai, kurie turi ne tik pedagoginį išsilavinimą, bet ir norą bei sugebėjimą dirbti su vaikais.

Nors pirmąjį žingsnį M.Šepetienė žengė atsargiai – apgalvojo, kad investicijų nebūtų per daug, nerizikavo šeimos turtu, finansinės pagalbos prireikė. „Patalpoms įsigyti, jas įrengti reikėjo lėšų, ir jų, aišku, reikėjo skolintis. Bankai dažnai nėra linkę skolinti įmonėms be garantijos – užstato. Šiuo klausimu mums labai padėjo „Invega“. Tai buvo lyg raktas į idėjos įgyvendinimą“, – pasakojo M.Šepetienė.

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega) padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Būtent šioms garantijoms teikti buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Visa kita, anot „Mini darželių“ direktorės, įveikiama lengviau – reikia tik nepervertinti savo galimybių. „Manau, tai yra svarbiausia. Stengtis kuo geriau paskaičiuoti, nepulti stačia galva ir kuo geriau įvertini savo paties galimybes. Dar – nebijoti darbo“, – dėstė ji. Pirmuosius kelerius verslavimo metus, anot M.Šepetienės, apie atostogas ir laiką sau pagalvoti sunku, su tuo reikia susitaikyti.

Planuoja plėstis

Prieš penkerius metus vaikų dienos centrą Vilniuje privačiu darželiu pavertusi moteris, dabar valdo net 6 privačias mažylių ugdymo įstaigas, kuriose prižiūrimi vaikai nuo 1 iki 6 metų. M.Šepetienės valdomi „Mini darželiai“ įsikūrę Baltupiuose, Šiaurės miestelyje, o naujausias ir pats didžiausias projektas – trijų grupių darželis Žirmūnuose, kuris atvers duris jau šį rudenį.

Paklausta, ar konkurencinėje kovoje jau jaučiasi saugiai, moteris nebuvo linkusi taip teigti. „Savivaldybė skirdama 100 Eur kompensaciją privačioms ugdymo įstaigoms labai stipriai pagelbėjo tėvams, nes atsirado žymiai didesnis prieinamumas ir galimybė rinktis tarp privataus bei valstybinio ugdymo. Taigi dabar privačių darželių dygsta kaip grybų po lietaus.

Pirmiausia, per kokius 2 metus susibalansuos pasiūla ir paklausa, o paskui, kaip ir kiekviename versle, išliks patys darbščiausi, atkakliausi, įžvalgiausi ir pan. Nemažai įtakos dėl ateityje skiriamų kompensacijų ar grįžimo prie valstybinių įstaigų gali turėti ir savivaldybės politika. Taigi reikia ramiai su nuosaikia plėtra išgyventi šį laikotarpį ir žiūrėti toliau. Artimiausi metai ar dveji galutinai parodys, kokioje pozicijoje esame“, – tikino moteris.

Vis dėlto, M.Šepetienė teigė, kad geriausias atlygis jai – tėvų ir pačių vaikų įvertinimas. „Kai matai, kad tėvai į darželį atveda jau antrą vaikutį, rekomenduоja draugui ar kaimynui, supranti tai kaip įvertinimą, jog dirbi tinkama linkme. Tai mums yra svarbiausia“, – kalbėjo M.Šepetienė.

„Mini darželių“ projektas nenorėtų apsiriboti tik Lietuva. Vis dar dirbama ties projektais atidaryti darželius Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Augimo planų ir naujų idėjų M.Šepetienė ieško nuolat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje