Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau kaip pusė pasaulio gyventojų nesinaudoja internetu

Daugiau kaip pusė pasaulio gyventojų nesinaudoja internetu ir milijardai žmonių priėjimo prie žiniatinklio neturi dėl pernelyg didelių plačiajuosčio ryšio kainų, pareiškė Jungtinių Tautų agentūra.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

Galimybės naudotis internetu namuose ar mobiliuoju ryšiu neturi 3,9 mlrd. žmonių ir ši problema yra opiausia tarp pasaulio „moterų, pagyvenusių žmonių, mažiau išsilavinusių žmonių, mažesnes pajamas gaunančių žmonių ir kaimo gyventojų“, rašoma Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) parengtoje ataskaitoje.

Galimybės naudotis internetu namuose ar mobiliuoju ryšiu neturi 3,9 mlrd. žmonių.

Viena iš kliūčių yra fiksuotosios plačiajuostės prieigos kaina, kuri per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo visame pasaulyje, tačiau daugelyje skurdžiausių pasaulio šalių tebėra „aiškiai neprieinama“, pareiškė ITU.

2008 metais vidutinė bazinio fiksuotojo plačiajuosčio ryšio kaina pasaulyje siekė 80 JAV dolerių (75 Eur) per mėnesį, o pernai ji jau sudarė tik 25 JAV dolerius per mėnesį, rodo ITU skaičiavimai.

Tačiau skurdesnėse šalyse mėnesinis fiksuotojo plačiajuosčio ryšio paketas, į kurį įtrauktas vos vienas gigabaitas duomenų – o tai maždaug atitinka kiekį, reikalingą vidutinės trukmės filmui parsisiųsti, – tebekainuoja daugiau kaip pusę vidutinio metinio atlyginimo.

Norint galimybę naršyti internete suteikti didesniam žmonių skaičiui, išeitimi galėtų tapti mobilioji interneto prieiga, pareiškė ITU ir pažymėjo, kad mobilieji plačiajuosčio ryšio tinklai techniškai aprėpia 84 proc. pasaulio gyventojų.

Tačiau naudotis mobiliuoju internetu daugeliui labiausiai trukdo telefonų kainos, rašoma ITU ataskaitoje.

„2016 metais žmonės nebesijungia prie interneto. Jie yra internete, – nurodoma ataskaitoje. – Visgi daugelis žmonių vis dar nesinaudoja internetu ir daugelis naudotojų neišnaudoja viso jo potencialo.“

Siekiant didinti skaitmeninę prieigą visame pasaulyje, reikia tikslesnių duomenų apie tai, kas yra atskirtas nuo informacinių technologijų pasaulio, pareiškė JT agentūra.

„Reikalinga duomenų revoliucija, kad būtų galima geriau suprasti, kas naudojasi internetu, kur ir kaip“, – aiškinama ataskaitoje.

Su duomenimis susijusių problemų sprendimų ieškoma jau daug metų ir, pasak ITU, mobiliojo ryšio abonentų skaičius, kuris ilgai buvo laikytas faktinio naudojimosi mobiliuoju ryšiu rodikliu, nebėra patikimas.

Nors mobiliojo ryšio abonentų pasaulyje yra beveik tiek pat, kiek yra gyventojų, kai kuriuose regionuose mobiliojo telefono neturi ar juo nesinaudoja iki 40 proc. žmonių, o tai rodo, kad daugybė žmonių turi ne vieną mobiliojo ryšio kortelę ir tai iškraipo duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius