-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiausia vidaus sandorių pernai sudarė „Lietuvos geležinkeliai“

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, praėjusiais metais perkančiosios organizacijos sudarė 512 vidaus sandorių, kurių bendra vertė – 728,3 mln. litų. Tai sudarė 5,7 proc. bendros 2011 m. sudarytų viešųjų pirkimų sutarčių vertės (12.822 mln. Lt). Informaciją apie sudarytus vidaus sandorius pateikė 22 perkančiosios organizacijos.
Taupydami lėšas, nuo šios savaitės „Lietuvos geležinkeliai“ sumažino kai kurių reisų skaičių.
„Lietuvos geležinkeliai“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo šių metų sausio 1 d., kai perkančiosios organizacijos vidaus sandoriams privalo gauti  Viešųjų pirkimų tarnybos leidimą, išduoti 48 sutikimai.

Kaip rodo statistika, prieš įsigaliojant šiam reikalavimui per vieną paskutinį 2011 m. ketvirtį sudarytų vidaus sandorių apimtis viršijo per tris metų ketvirčius sudarytų vidaus sandorių apimtį: I-III ketv. sudarytų vidaus sandorių vertė siekė 310 mln. Lt, o tik per IV ketv. sudaryta vidaus sandorių už 418,3 mln. Lt, atitinkamai vidaus sandorių skaičius I-III ketv. siekė 239, o per IV ketv. – 273.

VPT primena, kad vidaus sandoriai – Viešųjų pirkimų įstatymo išimtis. Jie gali būti sudaromi tik su perkančiajai organizacijai priklausančia ir jos kontroliuojama įmone, kuri beveik visą veiklą (ne mažiau 90 proc.) vykdo perkančiosios organizacijos naudai. Tokie ne viešo konkurso būdu sudaromi sandoriai mažina konkurenciją ir skaidrumą, todėl galimi tik griežtai laikantis šių įstatyme numatytų sąlygų.

Daugiausia vidaus sandorių pernai sudarė akcinė bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“. Šios bendrovės bendra 2011 m. sudarytų vidaus sandorių vertė siekė 379,4 mln. Lt, o skaičius – 264, ir tai sudarė daugiau kaip pusę (52 proc.) bendros pernai sudarytų vidaus sandorių vertės ir skaičiaus. Bendrovė daugiausia vidaus sandorių pagal vertę (už 285,3 mln. Lt) sudarė su bendrove „Vilniaus lokomotyvų remonto depas“, o pagal skaičių (115) --  su bendrove „Geležinkelio tiesimo centras“.

Antroje vietoje pagal sudarytų vidaus sandorių skaičių – Vilniaus miesto savivaldybė, pernai sudariusi 144 vidaus sandorius, kurių bendra vertė – daugiau kaip 22 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius