Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40–60 metų lietuviai neša nesuvokiamai didelę naštą: pinigais turi aprūpinti ne tik save

Nemaža dalis 40–60 metų lietuvių neša nemenką finansinę naštą, turėdami pasirūpinti trimis kartomis – savimi, vaikais ir savo tėvais. Dažnai jie gauna ne pačius didžiausius atlyginimus, todėl yra priversti didinti darbo krūvį, kad sugebėtų pagelbėti artimiesiems. Ekspertės tokius asmenis įvardijo rūpesčio karta ir atkreipė dėmesį, kad su laiku jų situacija nelengvės.
Pinigai
Pinigai / Shutterstock nuotr.

Dauguma pinigus skiria ne tik sau

Finansiškai, paslaugomis ar kita forma savo jau suaugusius vaikus remia 81 proc. 40–60 m. amžiaus gyventojų, rodo pirmąkart „Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atlikta tokia reprezentatyvi šios amžiaus grupės gyventojų apklausa.

Tyrimas taip pat parodė, kad 76 proc. nurodo vienu ar kitu būdu pagelbstintys savo tėvams, globėjams ar kitiems vyresnio amžiaus artimiesiems.

O tų, kurie remia ir savo vaikus, ir tėvus, yra 25 proc.

„Tokie skaičiai – dideli. Praktiškai visiems, rečiau ar dažniau, tenka artimuosius paremti“, – sako „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

„Tai viena labiausiai pažeidžiamų grupių darbo rinkoje“, – apie 40–60 m. gyventojus papildė ji.

Nors ne visa pagalba finansinė, ji būna įvairi. Tačiau tyrimo rezultatai rodo, kad būtent finansiškai savo pilnamečius vaikus remia 51 proc. respondentų, tėvus – 20 proc.

Dažniausiai skiriama pinigų prisidedant prie išlaidų maistui, būstui, kartais negailima ir pramogoms. Tėvams neretai pagelbstima ir su medicininėmis išlaidomis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jūratė Cvilikienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jūratė Cvilikienė

Remia, nors uždirba ne aukso kalnus

„Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė atkreipė dėmesį ir į tai, kad neretai tokie gyventojai artimuosius remia ne iš pačių didžiausių atlyginimų. Vidutiniškai 40–60 m. asmenys uždirba 1250 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius. Tiesa, tokią panašią vidutinę sumą gauna ir vos tik karjeras pradėję 18–29 m. jaunuoliai.

„Vadinasi, tos grupės yra beveik identiškos. Tie asmenys, kurie pradirbo darbo rinkoje daugiau nei 20 metų, gauna tokias pačias pajamas, kaip karjeras pradėję jaunuoliai. O vyresni dar turi paremti ir savo vaikus, ir tėvus“, – kalbėjo „Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė.

Dėl šios priežasties vyresnieji yra priversti didinti darbo krūvį, kad turėtų didesnes pajamas ir pinigų užtektų ne tik sau, bet ir artimiesiems.

Nors perkopus penktą dešimtį dirbti daugiau tampa vis sudėtingiau. Štai vyrų sveiko gyvenimo trukmė Lietuvoje siekia 55,4 metus, moterų ­– 59,8 metus.

„Ir tie žmonės vis dažniau susiduria su skurdo rizika, ypač vyrai. Todėl ir apklausose lietuviai dažnai yra nelaimingi, nes jų sveikata sušlubuoja anksčiau nei kitose šalyse“, – teigė G.Ilekytė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Greta Ilekytė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Greta Ilekytė

Nors tai nėra įprasta. Pasak G.Ilekytės, Vakarų Europoje matoma visiškai kitokia tendencija – didėjant patirčiai auga ir atlyginimas. Tuo metu Lietuvoje jis sustoja.

„Tai labai netipiška ir tokia Lietuvos tendencija nėra džiuginanti.

Dažnai vyresnių žmonių atlyginimas ne tik nekyla, bet ir leidžiasi. Dažna priežastis – sušlubuoja sveikata ir žmogus nebeturi galimybių dirbti kaip anksčiau arba nebeturi reikiamų įgūdžių“, – aiškino ekonomistė.

Vaikams skiria daugiau pinigų

Tyrimo duomenimis, dažniausiai ir suaugusiems vaikams, ir tėvams per mėnesį lietuviai skiria iki 100 eurų.

„Per mėnesį 100 eurų nėra menka suma“, – atkreipia dėmesį J.Cvilikienė.

Tačiau pažvelgus į vaikams skiriamų pinigų statistiką matyti, kad neretai duodamos ir didesnės sumos. Pavyzdžiui, 301–500 eurų per mėnesį vaikams nurodo skiriantys 11 proc., kai tėvams – tik 3 proc. respondentų.

Tačiau, anot J.Cvilikienės, trečdalis gyventojų, ypač moterys, net ir patys patirdami nemažai iššūkių darbo rinkoje, mano, jog šie turėtų remti savo artimuosius dar labiau.

Be to, kartu nerimauja, jog augant poreikiams šie nebesugebės pagelbėti artimiesiems.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai

Iššūkių tik daugės

O situacija tikrai nelengvės. Gali sveikata sušlubuoti, o tada ir dirbti bus sudėtinga.

Be to, vyresni asmenys gali nespėti ir su greitai besikeičiančiu pasauliu.

Kaip pastebėjo G.Ilekytė, bazinius skaitmeninius įgūdžius turi 41 proc. 45–54 m. gyventojų ir tik 28 proc. tų, kuriems 55–64 metai. Tuo metu anglų kalbą moka vos 1 iš 4 gyventojų, kuriam yra 55–69 metai.

Tad, kai, G.Ilekytės pastebėjimu, Lietuvoje tobulinančių savo įgūdžius ir keliančių kvalifikaciją yra vos apie 8 proc. gyventojų, tuo metu Švedijoje – daugiau nei trečdalis.

„Vienas veiksnių, lemiančių mažą besimokančių suaugusiųjų skaičių Lietuvoje, yra sudėtingas mokymosi, asmeninio gyvenimo ir darbinių įsipareigojimų derinimas bei mokymų kaina. Taigi net ir norintys ilgiau išlikti aktualūs darbo rinkoje vyresnio amžiaus suaugusieji yra įsprausti į kampą“, – teigė G.Ilekytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius