-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davose – dėmesys Ukrainai ir kovos su dezinformacija stiprinimui

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė dalyvavo su Davoso pasaulio ekonomikos forumu susijusiame Ukrainos vyriausybės organizuotame kovai su dezinformacija skirtame renginyje, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministerijos renginyje „Drąsi Ukraina“ aptarti kovos su dezinformacija bei kibernetinio saugumo didinimo uždaviniai ir priemonės. Pagrindinį pranešimą, skirtą Ukrainos skaitmenizacijos prioritetams, skaitė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas, skaitmeninės transformacijos ministras Mykhailas Fedorovas.

„Rusijos karas prieš Ukrainą siunčia aiškų signalą, kad visos valstybės turi ne tik stiprinti savo šalių nacionalinį saugumą, bet ir informacinį atsparumą. Dezinformacija šiandieniniame technologijų pasaulyje sklinda itin greitai, todėl turime imtis neatidėliotinų priemonių siekdami pažaboti dezinformacijos skleidėjus ir taip apsaugoti visuomenę“, – sakė renginyje dalyvavusi E.Markevičiūtė.

Pasak jos, Lietuva buvo viena pirmųjų ES šalių, kuri nacionaliniu lygiu ėmėsi aktyvių kovos su dezinformacija veiksmų. Čia priimti įstatymai, nustatantys atsakomybę už nesantaikos kurstymą ir skleidžiamas melagingas naujienas, be to, su dezinformacija kovoja ir Lietuvos žiniasklaida bei pilietinė visuomenė. Pasitelkus dirbtinį intelektą, šalyje veikia žurnalistus ir savanorius vienijanti nacionalinė dezinformacijos atpažinimo iniciatyva „Demaskuok“, jau turinti daugiau kaip milijoną vartotojų.

„Tiek žurnalistai, tiek privatūs asmenys – vadinamieji „elfai“ – seka dezinformaciją ir propagandą platinančius šaltinius ir padeda išaiškinti melagienas. Tai ne tik padaro viešąją erdvę skaidresnę, bet kartu skatina visuomenę kritiškai vertinti gaunamą informaciją. Kovojant su deziformacija taip pat labai svarbu švietimo sistemoje numatyti priemones, kurios ugdytų atsakingą ir kritinį mąstymą turinčius žmones“, – pabrėžia E.Markevičiūtė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva iš „AppStore“ Lietuvos teritorijoje kovo mėn. buvo pašalinta rusiška keleivių vežimo užsakymo internetu „YandexGo“ programėlė, kuri kėlė grėsmę asmens duomenų saugumui. Lietuva siekia, kad ši programėlė būtų pašalinta iš visų Europos elektroninės prekybos platformų. Kartu su didžiosiomis technologijų kompanijomis siekiama įdiegti naujas priemones kovai su dezinformacijos plitimu.

Viceministrė taip pat pristatė Lietuvoje įgyvendinamas reformas informacinių išteklių, atvirų duomenų ir skaitmeninių viešųjų paslaugų srityse, kurių tikslas – saugumas, diversifikacija ir viešojo sektoriaus atvirumas naujoviškiems sprendimams.

Neseniai Seimo priimtu Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymu nustatyta, kad svarbiausius Lietuvos valstybės duomenis Lietuva galės saugoti naudodama ne tik valstybinius, bet ir komercinius duomenų centrus ir debesijos technologijas. Siekiant užtikrinti duomenų saugumą, pirmą kartą Lietuvos istorijoje pačių svarbiausių Lietuvos registrų šifruotos kopijos jau pradėtos saugoti ne tik Lietuvoje, bet papildomai ir vienos iš NATO valstybių duomenų centre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius