Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Davose dykumoje“ dalyvavęs verslininkas: estai renginį jau atrado, dabar metas Lietuvai

Konferencija „Future Investment Initiative“, neoficialiai vadinama „Davosu dykumoje“, paskutinėmis spalio dienomis Saudo Arabijos sostinėje Rijade vyko penktą kartą. Joje dalyvavęs bendrovės „Cujo Ai“ įkūrėjas Einaras von Gravrockas su 15min pasidalino savo įspūdžiais. Verslininkas ragino Lietuvos valdžią ir verslą nepraleisti šios konferencijos ir rodė į estus – Estiją auditorijoje esantiems įtakingiems pasaulio finansininkams šiais metais pristatė buvusi šalies prezidentė Kersti Kaljulaid. Tuo tarpu lietuvių buvo vos keli.
„Future Investment Initiative“ konferencija
„Future Investment Initiative“ konferencija / „Scanpix“ nuotr.

Šių metų renginys vyko Rijade, Saudo Arabijos sostinėje, spalio 25-28 dienomis. Tiesa, „Davosu dykumoje“ šis renginys vadinamas neoficialiai, o dabar sustiprėjusios konferencijos rengėjai ir patys nelabai mėgsta tokį palyginimą. Žinoma, ši konferencija ir Šveicarijos Alpių kurorte Davose kasmet vykstantis pasaulio politikos lyderių susitikimas vis dar yra skirtingų lygių, tačiau principas yra panašus – Saudo Arabija nori suvesti kultūrinius ir politinius lyderius į vieną vietą ir spręsti pasaulines problemas ar galimybes, kurios aktualios Artimųjų rytų rinkai.

Internetinio saugumo sprendimus kuriančios kompanijos „Cujo AI“ vadovas lietuvis Einaras von Gravrockas 15min pasakojo šiame renginyje išgirdęs įdomių diskusijų apie šiandienos tendencijas.

Einaro von Gravrocko nuotr./Einaras von Gravrockas
Einaro von Gravrocko nuotr./Einaras von Gravrockas

„Įdomu matyti, kad arabų šalyje stipriai akcentuojama ekologija. Tai buvo pati pagrindinė, stipriai akcentuojama tema, kurioje diskusijoje ar verslo susitikime dalyvautum. Aišku, jie turi ir savo vietinių priežasčių, nes paprasčiausiai, jeigu iškastinio kuro naudojimas sumažės, tai atsilieps jų ekonomikai“, – pasakojo verslininkas.

Neliko nepaliesta ir kita aktuali tema – dabartinė pasaulio ekonomikos būklė. Renginyje dalyvavo ir nemažai didžiausių pasaulio finansų įmonių vadovų – JAV investicijų bendrovės „Blackrock“ vadovas Larry Finkas, „Goldman Sachs“ vadovas Davidas Solomonas, vieno didžiausių pasaulyje apribotos rizikos fondo valdytojas ir įmonės „Bridgewater Associates“ įkūrėjas Ray Dalio, „Blackstone“ vadovas ir įkūrėjas Stephenas Schwarzmanas ir kiti. Diskusijose buvo aptarinėjama ekonomikos būklė per artimiausius 12 mėnesių.

Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka
Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka

„Visi tikisi, kad ekonomika augs, bet stipriai sulėtės. R.Dalio teigė, kad ilgalaikės palūkanų normos ateinančius kelis metus bus mažesnės nei infliacija, kas jau dabar yra tiesa. Deficitai bus milžiniški, visi skolinsis. Bet didesnis pinigų prieinamumas didina motyvaciją investuoti. O tai svarbu, nes už ekologinę tranziciją kažkas turi užmokėti, o žemos palūkanos skatina verslus investuoti į energetikos transformaciją“, – pasakojo E.von Gravrockas.

„Atradai Ameriką, o, pasirodo, estas jau ten“

Kelias dienas vykusiame renginyje dalyvavęs verslininkas sako, kad jame susirinkę sprendimų priėmėjai garantuotai turėjo įsiminti Estijos pavadinimą. Ne be reikalo – kaimynų delegacija dalyvavo panelinėse diskusijose, o buvusi šalies prezidentė Kersti Kaljulaid gavo atskirą progą pristatyti savo šalį.

„Įsivaizduokit, sėdi Ray Dalio, „Goldman sachs“, „Blackrock“ ir „Blackstone“ vadovai, o buvusi Estijos prezidentė ant scenos pasakoja, kaip Estija transformuoja savo valstybę ir visuomenę su skaitmeniniais sprendimais. Ji ant scenos buvo kelis kartus, pristatė Estiją ir, kai salėje sėdi žmonės, valdantys keliolika trilijonų dolerių, tai yra stipru“, – sakė E.von Gravrockas.

„Sėdžiu panelinėje diskusijoje ir amerikietis milijardierius linksniuoja Estiją kaip pavyzdį. Jie daro reklamą, turi konkrečią temą ir Estiją pristatinėja kaip startuolį“, – pridūrė pašnekovas.

Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka
Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka

Panašia galimybe pasinaudojo ir graikai, o lietuvių renginyje buvo vos keletas – neskaitant E.von Gravrocko, čia sukiojosi ir žinomas JAV lietuvis Robertas Kupstas, kurio Jungtiniuose Arabų Emyratuose įkurtas žemės ūkio startuolis neseniai gavo 64,5 mln. JAV dolerių investiciją. Viešose diskusijose dalyvavo ir JAV kompanijos „Boston Consulting Group“ (BSG) partneris Povilas Joniškis.

„Mes dažnai praleidžiame galimybę. Manau, kad per Lietuvos prizmę labai svarbu čia dalyvauti ne tiek dėl vietinės arabų rinkos, bet ir dėl to, kad į šitą renginį suvažiuoja visi didieji sprendimų priėmėjai iš JAV, Europos, Kinijos. Lietuvai būtų naudinga dedikuoti žmones kiekvienais metais ir pristatyti tai, ką Lietuva daro“, – ragino E.von Gravrockas.

Jo teigimu, Lietuvos atstovams patekti į tokį renginį būtų paprasčiau nei į Davosą, tačiau greičiausiai trūksta noro.

„Jei estai pateko, mes irgi patektume, tiesiog reikia atsakingoms institucijoms ir organizacijoms kreiptis ir norėti. Tai yra aukšto lygio renginys, jame dalyvauja labai įtakingi žmonės. Estus akcentuojant, mylime juos, bet atsibodo, kad jie visur pirmi. Atradai Ameriką, o, pasirodo, estas jau ten“, – juokavo „Cujo AI“ vadovas.

Jo teigimu, Saudo Arabijai ir kitoms Artimųjų rytų šalims atsiveriant pasauliui, jų silpnybes lietuviai galėtų užpildyti savo stiprybėmis. „Skaitmeninė transformacija jiems dar nesuprantama, bet jie turi didžiulį poreikį, didžiules rinkas, didžiulį norą, kad ateitų kompanijos iš Europos ir kažką darytų. Konkrečiai žemės ūkyje, skaitmeninėje transformacijoje, tai yra ten, kur mes esame stiprūs kaip šalis“, – sakė pašnekovas.

Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka
Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka

Kita sritis, prie kurios Lietuva galėtų prisidėti, – fintech sektorius. 33 mln. gyventojų turinčioje Saudo Arabijoje stipriai domimasi skaitmeniniais finansais, tarp jų kriptovaliutomis ir fintech. Tačiau kol kas nėra tiek žinių ir pajėgumų – šalyje yra tik apie 150 tūkst. programuotojų. Atsižvelgiant į tai, kad šalis yra 11 kartų didesnė nei Lietuva, tai yra labai nedidelis skaičius.

„Jie Saudo Arabijoje dabar kuria atvirosios bankininkystės licenciją, žiūri į vakarus ir bando išmokti, kaip kurti fintech industriją. Tai tik pati tokių kompanijų pradžia ir čia atsiranda galimybė Lietuvos verslui pasireikšti. Rinka yra nemaža, o ofisinės algos didelės, didesnės nei Lietuvoje“, – pasakojo E.von Gravrockas.

Saudo Arabija nori pritraukti vakarų verslus

Viena turtingiausių pasaulio valstybių Saudo Arabija pastaruoju metu nori vytis savo regiono kaimynes Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), Katarą, Bahreiną. Su kronprinco Mohammedo Bin Salmano atėjimu į valdžią 2007 m., Saudo Arabijoje įvyko keletas šiai šaliai santykinai liberalių reformų.

Šalies moterys įgavo daugiau teisių – buvo panaikintas draudimas vairuoti automobilius, sumažinta priklausomybė nuo vyro-globėjo. Visuomenėje pasijuto tai, kad buvo suvaržytos šalies religinės policijos galios. Saudo Arabijos vadovai, prieš keletą metų pristatę vadinamąją „Viziją 2030“, nori perorientuoti šalies ekonomiką toliau nuo iškastinio kuro technologijų link.

Tiesa, kaip ir nemaža dalis kitų turtingų Artimųjų Rytų valstybių, taip ir Saudo Arabija neišvengia kontroversijų dėl žmogaus teisių pažeidimų ar dar ryškesnių dėmių. Šalies ekonomiką ir visuomenę vakarams atverti norintis kronprincas kaltinamas prisidėjęs prie žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos ambasadoje Turkijoje prieš trejus metus. Dėl šio ir kitų incidentų kai kurios demokratinės šalys į ryšius su Saudo Arabija žvelgia rezervuotai.

Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka
Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka

Saudo Arabijos ir JAV santykiai buvo itin pagerėję valdant buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui. Ši valstybė netgi tapo pirmąja, kurią D.Trumpas aplankė oficialiu vizitu.

Joe Bideno administracija į šios šalies vykdomą politiką žiūri rezervuočiau, vis dėlto į „Future investment initiative“ ji atsiuntė oficialų atstovą. Šiame renginyje dalyvavo Donas Gravesas, JAV prekybos sekretorius. Kaip skelbia „The New York Times“, D.Gravesas privačiai susitiko su Saudo Arabijos prekybos ministru ir dalyvavo penkiolikos minučių panelinėje diskusijoje apie pasaulinę prekybą. Į žurnalistų klausimus jis neatsakė.

Po M.Bin Salmano atėjimo į valdžią Lietuva taip pat mėgino stiprinti diplomatinius ryšius su šia šalimi. Rijade oficiali Lietuvos delegacija lankėsi 2018 m. balandį, kai užsienio reikalų ministru buvo Linas Linkevičius. Paskutinįjį kartą su Saudo Arabijos atstovu nuotoliniu būdu L.Linkevičius bendravo 2020 m. rugpjūtį. Dabartinė ministerijos vadovybė neatrodo taip susidomėjusi šia valstybe kaip jos pirmtakė.

Vis dėlto verslas dažnai operuoja kitame lygyje, tad E.von Gravrockas mano, kad tuo reikėtų pasinaudoti.

Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka
Einaro von Gravrocko nuotr./Renginio akimirka

„Įdomu matyti vakarų europiečius ir amerikiečius, nes jie važiuoja į Rijadą, kaip į rinką, kuri ką tik atsidarė. Prieš kelerius metus čia dar vaikščiojo religinė policija. O su kronprincu viskas pasikeitė. Dabar jie žiūri į vakarus, nori, kad kad jie ateitų ir statytų, kurtų, investuotų, uždirbtų. Aišku, vietinė rinka turi daug vietinių niuansų, bet aš pamačiau šalį, kuri atvira vakarams“, – sakė E.von Gravrockas. Jis pridūrė besitikintis, kad Lietuvos atstovai neaplenks Rijado ir kitais metais čia dalyvaus.

„Manau, kad naudos bus tikrai ne mažiau nei Dubajaus EXPO“, – teigė „Cujo AI“ vadovas, prisimindamas spalio pabaigoje premjerės Ingridos Šimonytės bei ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės vizitą Jungtiniuose Arabų Emyratuose organizuotoje parodoje. Šalies atstovės vėliau susitiko ir su JAE verslininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius