Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degalų brangimą pristabdo silpnėjantis doleris

Ekologinė nelaimė Meksikos įlankoje degalų kainų šoko nesukėlė. Degalų brangimo kol kas nepastebėjome.
Protestas
Naftos platformos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Verslo žinios“ rašo, kad naftos kainos, įkvėptos gerų naujienų, šuoliuoja aukštyn su akcijų rinkomis. Tačiau degalinėse degalų kainų šuolio nematyti, mat žaliavos brangimą atperka silpnėjantis JAV doleris.

WTI rūšies nafta Niujorko biržoje per pastarąjį mėnesį pabrango kone 12 proc., o per savaitę – 5 proc. Analitikai sutaria, kad kainą kelia teigiamų makroekonomikos naujienų srautas ir geri įmonių rezultatai – tie patys veiksmai stumia ir pasaulio akcijų rinkas.

Naftos kainos dar pirmadienį pirmą kartą nuo pat gegužės viršijo 81 JAV dolerį už barelį kainą. Tikimasi, kad su atsigaunančia ekonomika, gerėjančiais lūkesčiais ūgtels ir naftos paklausa.

Tačiau Lietuvos degalinėse degalai šiuo metu kainuoja panašiai tiek, kiek kainavo gegužės pabaigoje, kai naftos kainos biržoje sukosi apie 70 JAV dolerių už barelį. Pavyzdžiui 95 markės benzinas didžiuosiuose degalinių tinkluose sostinėje antradienį kainavo 4,10–4,17 Lt/l, o dyzelinas – 3,55–3,63 Lt/l.

„Naftos brangimą atperka silpnėjantis JAV doleris – įtakos turi net menkiausias kurso pasikeitimas, o ką jau kalbėti apie dabartinius pokyčius“, – sako „Orlen Lietuvos“ atstovas spaudai Jacekas Komaras.Naftos brangimą atperka silpnėjantis JAV doleris – įtakos turi net menkiausias kurso pasikeitimas.

JAV doleris nuo gegužės pabaigos euro atžvilgiu sumenkęs apie 7 proc., o jei skaičiuosime nuo birželio 7 d. buvusių aukštumų, – kone 10 proc.

„Didmeninės degalų kainos kol kas stabilios ir nėra ženklų, kad artimiausiu metu kas keistųsi. Taip, žaliavinės naftos kainos šuoliai galimi, mat tam įtakos turi spekuliaciniai ir politiniai veiksniai. Tačiau jei doleris toliau silpnės, tai pabrangimą atpirks“, – komentuoja J.Komaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius