-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degalų kainos dar šoktelės

Degalų gamintojams nuo kitų metų nebeapsimokės maišyti degalų su biopriedais, jeigu bus panaikinta dabar galiojanti akcizų lengvata degalų daliai, pagamintai iš biologinės kilmės medžiagų.
Automobilių eilė
Automobilių eilė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Kaina Degalai

Nuo 2010-ųjų visas benzinas ir dyzelinas bus apmokestintas atitinkamai 1,5 tūkst. litų ir 947 litų už 1 tūkst. litrų akcizu. Iki šiol degaluose esanti privaloma biopriedų dalis akcizu nebuvo apmokestinama, rašo „Verslo žinios“.

Anot Vyriausybės, kadangi šiuo metu variklių benziną, dyzeliną ir taip privaloma maišyti su biologinės kilmės medžiagomis, papildomai taikyti lengvatą netikslinga. Planuojama dėl to papildomai gauti 70 mln. litų.

„Kyla klausimas, ar nepasikartos ne visai sena istorija, kai pakėlus degalų akcizus ir taip siekiant padidinti biudžeto pajamas gautas priešingas rezultatas“, – svarstė Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius.

Asociacijos skaičiavimu, dėl lengvatos panaikinimo ir dabar esantis ryškus skirtumas tarp dyzelino ir benzino kainų nuo Naujųjų metų dar padidės – benzinas brangtų 9 centais už litrą, o dyzelinas – 6 centais už litrą.

Bioetanolį gaminančios įmonės „Biofuture“ pardavimo ir finansų direktorius Gediminas Kvaraciejus teigė, kad Finansų ministerija, pakeitusi nuostatą dėl akcizų lengvatos, turėtų susirūpinti kontrole.

„Reikėtų įvesti baudų sistemą už neįvykdytą biokuro programos dalį. Tiek Vokietijoje, tiek Čekijoje už neįpiltą bioetanolio litrą yra griežtos baudos – jos gerokai didesnės, nei litras biopriedo kainuoja rinkoje“, – teigė G.Kvaraciejus.

Pasak jo, iki šiol baudų sistemos nebuvo, nors jei degaluose nėra privalomos biodegalų dalies, tokį produktą parduoti Lietuvos teritorijoje draudžiama. Kita vertus, tokia griežta kontrolė iki šiol nebuvo labai reikalinga, nes maišyti skatino akcizo lengvata. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius