-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Deklaracijas gyventojai šiemet teikė kur kas aktyviau nei pernai

Iki gegužės 4-osios, kada baigėsi pajamų ir turto deklaravimui skirtas laikas, vien už praėjusius metus deklaracijas pateikė per 115 tūkst. gyventojų daugiau nei pernai – per 965 tūkst., kurie užpildė beveik 1 mln. 72 tūkst. pajamų deklaracijų ir beveik 80 tūkst. turto deklaracijų. Iš viso VMI iš gyventojų sulaukė beveik 1,5 mln. įvairių formų deklaracijų už praėjusius ir ankstesnius metus.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI), turtą laiku deklaravo 12,5 tūkst. daugiau žmonių nei pernai, o paramą už 2014 metus įvairioms organizacijoms ir partijoms skyrė daugiau nei 0,5 mln. gyventojų.

„Preliminariais duomenimis, deklaruojančiųjų elektroniniu būdu procentas paskutiniais metais išlieka panašus. Vadinamųjų „elektroninių deklaruotojų“ šiandien yra apie 95 procentai“, – teigia VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė, primindama, kad ši savaitė – paskutinė, kurią Mokesčių inspekcija vėluojantiems deklaruoti netaikys administracinės atsakomybės.

„Užmaršiausi“ yra smulkieji verslininkai, pernai vykdę individualią veiklą su verslo liudijimu ar pagal individualios veiklos pažymą – net 23 tūkst. jų dar nepateikė pajamų deklaracijų.

Turto deklaracijų dar nepateikė apie 9,7 tūkst. gyventojų, iš kurių 3,4 tūkst. deklaracijų duomenys skelbiami viešai.

„Dalis gyventojų privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, deja, laiku to nepadarė“, – teigia S. Aliukonytė–Šnirienė, pažymėdama, jog nepateikusiems deklaracijų VMI netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles.

Vis dėlto privalėję, bet laiku nepateikę deklaracijų, turėtų nelaukti VMI pranešimų ir jas pateikti kuo skubiau.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

Gali tartis dėl mokesčių atidėjimo

Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, primena, jog jie gali kreiptis į apskrities valstybinę mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo.

293 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir jas pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino beveik 28 mln. eurų GPM permokos. 

Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 4 d. VMI nebepriima.

Šiuo metu 293 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir jas pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino beveik 28 mln. eurų GPM permokos. 597 tūkst. gyventojų deklaravo apie 63 mln. eurų GPM permokos, o 224 tūkst. gyventojų deklaravo beveik 69 mln. eurų mokėtino GPM.

Negrąžina nepatikslinusiems

Šiuo metu GPM permokos negrąžinamos pagal 2014 m. pajamų deklaracijas beveik 21 tūkst. gyventojų, kurie, nepatikslino ar nepateikė vienos ar kelių mokestinių laikotarpių pajamų mokesčio ar kitų mokesčių (NTM, PVM) deklaracijų ar nepateikė reikiamų dokumentų.

Šiuos gyventojus VMI turimais kontaktais informuos apie būtinybę ištaisyti pastebėtus trūkumus ir tik tuomet grąžins permokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius