Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Deklaruoti vaistų kainas suskubo spaudžiant terminui

Iki balandžio 10 dienos mažiausias nekompensuojamųjų vaistų kainas turėję deklaruoti gamintojai tai padaryti suskubo paskutinę akimirką. Nemaža dalis gamintojų vaistų kainas pateikė balandžio 9-ąją, penktadienį, o kai kurie kainas tikslina ir pirmadienį.
Aspirinas
Aspirinas / „15 min“ nuotr.

„Deklaravo, gavom. Bet žinote, visi lietuvaičiai atneša paskutinę dieną. Net šiandien kai kurie dar neša“, – naujienų portalui 15min.lt pirmadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos departamento direktorės pavaduotojas Linas Mažeika.

Jis vardijo, kad mažiausias kainas deklaravo nemažai gamintojų: „Berlin Chemie“, „Sanitas“, „Orivas“, „EGIS Pharmaceuticals“ ir daug kitų, tačiau tikslaus deklaravusiųjų skaičiaus jis dar negalėjo pasakyti. Tiek skaičius, tiek deklaruotos mažiausios kainos esą paaiškės vėliau, kai gauti duomenys bus suvesti į duomenų bazes.

Techniniai nesklandumai

Vaistų gamintojų asociacijos direktorius Albertas Bertulis kalbėdamas su 15min.lt svarstė, kad deklaruoti nekompensuojamųjų vaistų kainas laiku gamintojams galėjo sutrukdyti techniniai nesklandumai.

„Sunku pasakyti, kodėl suskubo deklaruoti paskutinę akimirką. Matote, šiemet papildytas referentinių šalių (pagal kurias apskaičiuojamos vaistų kainos Lietuvoje) sąrašas. Galbūt buvo sudėtingiau gauti patikimų duomenų iš tų šalių“, – kalbėjo A.Bertulis.

Be to, jo teigimu, kai kuriems gamintojams kilo daugiau techninių klausimų. Pavyzdžiui, kaip deklaruoti vaisto kainą, kai jis perkamas su nuolaida.

Žada, kad vaistai pigs

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad balandžio 1 dieną įsigaliojusios Farmacijos įstatymo pataisos numato, kad prie gamintojo deklaruotos vaistų kainos bus pridedami didmenininkų ir mažmenininkų antkainiai, kurie negalės būti didesni nei 30 procentų. Į vaisto kainą taip pat bus įskaičiuojami mokesčiai, mokami valstybei.

Vaistų kainas gamintojai esą mažins 5–10 proc., didmenininkai – 7 proc., vaistinės – 2 proc. Įstatyme numatyta, kad pigesniems vaistams bus leidžiami iki 30 proc. siekiantys antkainiai, o brangesniems – maždaug perpus mažesni. SAM skaičiavimais, vaistai pigs vidutiniškai iki 20 proc. Tai esą padės gyventojams per metus sutaupyti apie 50–60 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius