Platformą „Patreon“ palikę kūrėjai: rėmėjai aptrupėjo, bet ne tai svarbiausia

Protestuodami prieš platformos „Patreon“ sprendimą sustabdyti nevyriausybinės organizacijos, renkančios pinigus Ukrainos kariuomenei, paskyrą, Lietuvos kūrėjai ėmė trauktis į lietuvišką alternatyvą – „Contribee“. Tokį sprendimą priėmę kūrėjai skaičiuoja, kad dalies rėmėjų neteko, tačiau kai kurie sulaukė paramos didesnėmis sumomis. Kaip pabrėžia visi kalbinti kūrėjai, svarbiausia ne tai – pirmiausia norėta parodyti pasauliui vertybinę poziciją: parama Rusijai, net jeigu ir labai netiesioginė, nėra atleistina.
„Patreon“ platforma
„Patreon“ platforma / 15min ir 123RF nuotr.

Platformai „Patreon“, leidžiančiai kūrėjams gauti atlygį už savo turinį, pranešus, kad sustabdo nevyriausybinės organizacijos „Come Back Alive“ (liet. „Grįžk Gyvas“), renkančios pinigus Ukrainos kariuomenei, paskyrą, daugiau nei 15 kūrėjų paskelbė, kad jie persikėlė į lietuvių sukurtą alternatyvą – platformą „Contribee“. 15min pasidomėjo, kaip jiems sekasi.

Neteko 40 proc. rėmėjų, finansinis „minusas“ mažesnis

Tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ vadovas, žurnalistas Šarūnas Černiauskas 15min sakė, kad matematiškai vaizdas atrodo taip: „Pagal rėmėjų skaičių, netekome apie 40 proc. rėmėjų, kuriuos turėjome „Patreon“. Iki visko buvo 600+, dabar turim 363 rėmėjus „Contribee“. Finansiškai minusas mažesnis – apie 20 proc., nes didelė dalis ateinančių į „Contribee“ renkasi „Sieną“ remti didesne suma.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šarūnas Černiauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šarūnas Černiauskas

Žurnalistas atvirauja, kad dar yra nemenkas būrys žmonių, kurie neatšaukė paramos „Patreon“ platformoje, nes tiesiogiai palaiko tai, ką daro centras. Taigi remia jo veiklą ir toliau, nors turinio ten daugiau ir nepublikuojama.

„Priėmėme sprendimą visą turinį „Contribee“ bent jau kurį laiką skelbti viešai ir be jokio paywall'o (liet. mokamas turinys), kadangi didelė dalis mūsų dabartinių darbų tiesiogiai susijusi su Ukraina. Labai smagu, kad „Sienos“ rėmėjai tai supranta ir palaiko“, – džiaugiasi Š.Černiauskas.

Jo teigimu, „Contribee“ jis su kolegomis pasirinko kaip lietuvišką alternatyvą. Į ją pereinant esą gavo visą reikalingą, savalaikę pagalbą greitam persikėlimui.

Svarbiausia buvo vertybinė pozicija

Iš „Patreon“ platformos taip pat pasitraukęs lenktynininkas Vaidotas Žala 15min teigė praradęs nedaug rėmėjų. Pasak jo, tuos, kurie nesureagavo į platformos pakeitimą, pakeitė nauji rėmėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius