-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl atsiskaitymų eurais įteisinimo siūloma klausti Europos centrinio banko nuomonės

Teisininkai abejoja, ar Seime įregistruotas siūlymas už prekes ir paslaugas leisti atsiskaityti ne tik litais, bet ir eurais, dera su Europos Sąjungos (ES) teise, ir siūlo dėl šio klausimo paprašyti Europos centrinio banko nuomonės.
Eurai
Eurai / Photos.com

„Atsižvelgdami į tai, kad pateikti Įstatymų projektai patenka į Europos centrinio banko kompetencijos sritį, siūlytume pateikti nuomonės prašymą dėl projektų nuostatų atitikties ES veikimo sutarčiai“, – sakoma Europos teisės departamento išvadose.

Gruodžio viduryje Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Gediminas Navaitis įregistravo įstatymų projektų paketą, kuris nuo 2011–ųjų metų pradžios leistų Lietuvoje atsiskaitinėti ir eurais.
Šią savaitę pateiktose Europos teisės departamento išvadose teigiama, jog nėra aišku, kokią įtaką siūlomi pakeitimai darytų Lietuvos pasirengimui įsivesti eurą.

Išvadose taip pat sakoma, jog G.Navaičio pasiūlymą lydinčiame aiškinamajame rašte iš esmės nėra analizuojamos galimos pakeitimų ekonominės ir socialinės pasekmės, pavyzdžiui tai, kokią įtaką įsipareigojimas priimti eurus mokėjimams bei atsiskaitymams turės smulkiajam verslui, bei tai, ar euro įvedimas šalia nacionalinės valiutos nesusilpnins lito.

Europos teisės departamento išvadose pastebima, jog nors ES teisės aktuose tiesioginio draudimo įvesti eurą kaip bendrą teisėtą atsiskaitymo priemonę šalia nacionalinės valiutos nėra, vienašališka „euroizacija“, kaip galimybė išvengti Sutartyje numatytų euro įvedimo etapų, yra draudžiama.

„Vienašališkas bendros valiutos įsivedimas „euroizacijos“ būdu (tai yra toks, koks siūlomas Įstatymo projektuose) prieštarautų svarbiausiai Sutartyje (BNS – Sutartyje dėl Europos Sąjungos veikimo) išdėstytai ekonominei Ekonominės ir pinigų sąjungos idėjai, pagal kurią euro įvedimas yra galutinis struktūrizuoto konvergencijos proceso, vykstančio daugiašalėje aplinkoje, tikslas“, rašoma departamento išvadose.

Tuo metu pasiūlymą užregistravusio politiko teigimu, galimybę atsiskaityti ne tik litais, bet ir eurais galima vertinti kaip pereinamąjį laikotarpį iki euro įvedimo.

„Pagal pateiktą įstatymų projektų paketą, atsiskaitymo ir mokėjimo priemonė Lietuvoje būtų litas arba euras. Tarkim, nueinate į parduotuvę pirkti duonos, prekės kaina nurodyta litais, o šalia – ir eurais. Pirkėjas pasirinktų jam patrauklesnį atsiskaitymo būdą. Tai būtų pereinamasis laikotarpis iki euro įvedimo. “, – gruodį teigė G. Navaitis.

Lietuvos vadovai deklaruoja siekį įsivesti eurą, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad tai įmanoma ne anksčiau nei 2013–2015 metais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius