Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl importo draudimo Rusijoje brangs ir taip jau brangūs maisto produktai

Vakarai, reaguodami į toliau vykdoma Rusijos agresiją Ukrainos rytuose, praeitą savaitę paskelbė eilę ekonominių sankcijų Rusijai. Tuo tarpu šį trečiadienį Rusija atsakė Vakarams, uždrausdama ES ir JAV maisto ir maisto žaliavų importą į savo šalį. Nors tikslus sąrašas dar tikslinamas, tačiau akivaizdu, kad nuo šių priemonių visų pirma nukentės pati Rusija, pranešime žiniasklaidai rašo DNB banko analitikas Donatas Brazdžius.
Duona
Duona / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rusija importuoja daugiau nei 40 procentų viduje suvartojamų maisto produktų. Importo draudimas pakels Rusijos maisto kainas tuo metu, kai infliacija Rusijoje ir taip netoleruotinai aukšta ir kai centrinis bankas kovoja su kainų augimu ir rublio nuvertėjimu keldamas palūkanų normas. 

Lietuvos verslas taip pat neišvengiamai nukentės nuo šių sankcijų. 2013 metais Lietuva eksportavo į Rusiją maisto ir maisto žaliavų už 4,74 mlrd. litų, kas sudarė 5,6 proc. viso prekių eksporto. Tiesa, 77 proc. Lietuvos maisto ir maisto žaliavų eksporto į Rusiją yra reeksportuojamos prekės – pagrinde vaisiai, daržovės, riešutai ir gėrimai. Transporto ir logistikos sektoriai, kurie aptarnauja reeksporto srautus, turės sumažinti savo į Rusiją orientuoto verslo apimtis bei ieškoti naujų rinkų. 

Lietuviškų prekių srautai į Rusiją taip pat yra reikšmingi. Pernai Lietuva eksportavo lietuviškos kilmės prekių už 1,07 mlrd. litų. 47 proc. šio eksporto sudarė pieno produktai, 15 proc. mėsa, 9 proc. gėrimai. Prieš draudimą Lietuva į Rusiją nukreipdavo apie ketvirtį lietuviškos kilmės pieno produktų, gėrimų ir mėsos. Tiesa, kiaulienos Lietuva jau negalėjo įvežti į Rusiją nuo metų pradžios, tačiau dabar draudimas, tikėtina, apims ir jautienos bei kitos mėsos įvežimą. 

„Rusija nerodo noro nusileisti konflikte su Ukraina ir yra pasiruošusi tolesnei konfrontacijai su Vakarais. Prekybos draudimai neigiamai atsilieps mūsų ekonomikai. Galime tik pasidžiaugti, kad Lietuva praeityje sugebėdavo prisitaikyti prie išorinių sukrėtimų. Taip pat ir dabar ekonominė priklausomybė nuo Rusijos jau mažėja ir verslas sėkmingai plečiasi į naujas rinkas“, – kalbėjo analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius