Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl kokių ekonominių klausimų labiausiai gali nesutarti naujoji koalicija?

Darbo kodeksas, pensijų reforma, atominė energetika, alkoholio prekybos apribojimai ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimas – tai tik keli klausimai, dėl kurių turėtų išsiskirti naujosios koalicijos partnerių nuomonė, jei vyriausybę formuos „valstiečiai“, konservatoriai ir liberalai. Kai kuriais ekonominiais klausimais jų nuostatos skiriasi iš esmės.
Eugenijus Gentvilas, Remigijus Šimašius, Gabrielius Landsbergis
Eugenijus Gentvilas, Remigijus Šimašius, Gabrielius Landsbergis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis po pergalės pirmajame rinkimų etape pasiskubino pareikšti, kad Seime pradėtų darbą nuo naujojo Darbo kodekso, tiksliau, jo taisymo. Jo bendražygis Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad didelio požiūrių skirtumo į Kodeksą tarp „valstiečių“ ir Liberalų sąjūdžio nėra.

Kirsis ne tik dėl Darbo kodekso

Tačiau faktai rodo, kad Darbo kodeksas gali būti vienas aštriausių klausimų tarp liberalų ir valstiečių, jei jie sudarys naująją koaliciją. Pavyzdžiui, „valstiečiai“ palaiko prezidentės veto ir žada į juos atsižvelgti taisydami Kodeksą. Liberalai savo ruožtu balsavo prieš prezidentės veto. Konservatorių nuomonė taip pat gali būti skirtinga dėl Darbo kodekso – tą parodė ir balsavimas Seime.

„Manau, čia principinių skirtumų nėra, tik požiūris į žmogų. Jų (liberalų) daugiau yra galbūt požiūris į verslo pozicijas pirma, mūsų daugiau išsiskiria požiūris į dirbančiuosius“, – spaudos konferencijos metu pirmadienį sakė S.Skvernelis.

Pensijų reforma – dar viena sritis, dėl kurios ypač išsiskiria liberalų ir „valstiečių“ nuomonės.

Jei koalicijoje susiburs valstiečiai-žalieji, liberalai ir konservatoriai, jų nuomonės išsiskirs ir daugiau klausimų. Pavyzdžiui, mokesčių srityje.

„Valstiečiai“ – prieš atominę, liberalai – prieš monopolį

Be to, konservatoriai nemano, kad reiktų mažinti PVM. Būtent jų valdymo laikotarpiu PVM ir buvo padidintas. Tačiau Liberalų sąjūdis žada siekti mažinti PVM, o valstiečiai-žalieji tam pritartų, jei mokesčiai būtų renkami pagal planą.

Valstiečiai-žalieji norėtų matyti ir valstybės alkoholio prekybos monopoliją, panašiai kaip yra Skandinavijoje. Liberalai su tuo nesutiktų, o konservatoriai palaiko tik specializuotų alkoholio parduotuvių idėją.

Valstiečių-žaliųjų požiūris į atominę energetiką jau seniai aiškus – jie kategoriškai pasisako prieš ją. Konservatoriai nenurašo elektrinės ir sako, kad bandytų atnaujinti derybas su latviais bei estais. Panašios taktikos laikosi ir liberalai.

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas mano, kad naujoji koalicija turės ginčų ir dėl pensijų reformos. Pavyzdžiui, „valstiečių“ kandidatas į finansų ministrus Stasys Jakeliūnas mano, kad reiktų panaikinti antros pakopos pensijų fondus, o konservatoriai tokiam radikaliam žingsniui nepritartų. Liberalus tokia idėja irgi gąsdina.

Asmeninio archyvo nuotr./Marius Dubnikovas
Asmeninio archyvo nuotr./Marius Dubnikovas

„Kalbant apie alkoholio prekybos kontrolę aršiausi čia valstiečiai-žalieji, o liberalai mano kitaip. Konservatoriai už biudžeto subalansavimą, liberalai nori mažinti mokesčius, bet nelabai žino, kaip tai kompensuoti, o valstiečių-žaliųjų pozicija dėl biudžeto apskritai neaiški“, – 15min teigė M.Dubnikovas.

Dar vienas skirtumas – ūkininkų pelno mokestis. Konservatoriai įsitikinę, kad 5 proc. pelno mokestis ūkininkams sudaro išskirtines sąlygas, todėl norėtų sulyginti mokesčius. „Valstiečiai-žalieji dėl to greičiausiai nesutiks pagal jų ideologiją. Neaišku, kokių ūkininkų interesus šie gins – smulkiųjų ar stambiųjų“, – svarstė analitikas.

Kalbėdamas apie nuomonių skirtumą dėl Darbo kodekso, M.Dubnikovas pastebėjo, kad nors pozicijos ir skiriasi, tačiau neatrodo, kad potencialūs koalicijos partneriai imtųsi radikalių Kodekso taisymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius