Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Maskvos nurodymų gintaro nebegaunantys Lietuvos verslininkai ketina atleisti darbuotojus

Dėl žaliavos stygiaus gintaro dirbinių gamintojai jau ima svarstyti apie darbuotojų atleidimus. Žaliavos monopolininkas kombinatas Kaliningrade prekybą gintaru sustabdęs daugiau nei pusmetį. Gamintojų teigimu, šįkart Karaliaučiaus sritis paiso ne vietos valdžios, o Maskvos nurodymų.
Gintaras tituluojamas Lietuvos auksu.
Gintaras tituluojamas Lietuvos auksu. / Gido Igorio Osnač nuotr.

Lietuvos gintaro meistrai dar turi likučių, nes gandai apie užsidarysiantį tiekimą ėmė sklisti kone prieš metus ir užsipirkta daugiau, bet atsargos senka.

Palangiškių meistrų teigimu, stambesni gamintojai, samdantys dešimtis darbuotojų, ir turintys rimtų užsakymų Europoje bei Kinijoje, gali rimtai nukentėti.

Meistrų teigimu, kaip žiema, taip problemos su gintaru – tai karjerai Kaliningrade užšąla, tai valdžios rokiruotės. Ir nors dabar žaliavos negauna ne vien lietuviai, į Lietuvą esą kreiviau žiūrima.

Karaliaučiaus kombinatas pavaldus ne regioninei, o centrinei Rusijos valdžiai. „Tai yra Rusijos žaliava. Mes galime tik prašyti. Mes negalime reikalauti. Neduoda ne tik Lietuvai, jie ir lenkams bei kinams“, – sakė Gintaro gamintojų ir eksportuotojų asociacijos pirmininkas Šarūnas Davainis.

Lietuvos gamintojai savo viltis sieja su Lietuvos konsulatu Karaliaučiuje. Generalinis konsulas Vaclavas Stankevičius pasikalbėti su kombinato vadovu tikisi kitą savaitę.

Gintaro paklausa pasaulyje – itin didelė. Paklausą sukėlė kinai.

Meistrų teigimu, rusai visa tai puikiai mato ir nori situaciją kuo geriau išnaudoti. Pirkti gintaro iš ukrainiečių lietuviams – sudėtinga, nes nėra pažinčių, šalis toli, suirutė, o ir prekiauja Ukraina tradiciškai su lenkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius