Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl milijardo dolerių dingimo iš Moldovos bankų kaltinamas Rusijos žvaigždės Žasmin vyras

Moldovos Nacionalinio kovos su korupcija centro atstovai paskelbė apie asmens, susijusio su milijardo JAV dolerių dingimu iš trijų šalies bankų, suėmimą. Pasirodė, kad suimtasis yra Rusijos popžvaigždės Žasmin vyras, Moldovos milijonierius Ilanas Šoras, rašo naujienų svetainė newsru.com.
Moldovos milijonierius Ilanas Šoras
Moldovos milijonierius Ilanas Šoras / dic.academic.ru nuotrauka
Temos: 2 Bankas Moldova

„Verslininkui Ilanui Šorui šiandien suteiktas kaltinamojo statusas dėl sukčiavimo trijuose bankuose“, – trečiadienį po pietų teigė Moldovos nacionalinio kovos su korupcija centro atstovė spaudai Andžela Starinskaja. Anksčiau šis milijonierius turėjo įtariamojo statusą.

Apie pinigų dingimą iš trijų Moldovos bankų – „Banca de Economii“, „Banca Sociala“ ir „Unibanka“ – tapo žinoma 2014 m. lapkritį. 

Apie pinigų dingimą iš trijų Moldovos bankų – „Banca de Economii“, „Banca Sociala“ ir „Unibanka“ – tapo žinoma 2014 m. lapkritį. I.Šoras šešis mėnesius buvo „Banca de Economii“ valdybos pirmininkas ir taip pat yra kitų dviejų bankų bendraturtis.

Atlikti finansinę analizę šiuose bankuose buvo pavesta JAV agentūrai „Kroll“, tačiau auditorių išvados buvo įslaptintos tam, kad nepadarytų įtakos tyrimo eigai.

Vasarį Moldovos teisėsauga atliko kratas vietos bankininkų namuose. Jie taip pat buvo pakviesti į apklausas. Parodymus tuo metu davė ir I.Šoras.

Vis dėlto, daugelį moldavų piktino pernelyg lėtas bylos tyrimas ir gegužės 3 d. Kišiniovo gatves užplūdo žmonės, reikalaujantys šalies vyriausybės atsistatydinimo ir bausmės asmenims, atsakingiems už milijardo dolerių dingimą iš bankų. Protesto akcijos organizatoriai teigė, kad iš viso į gatves išėjo apie 40 tūkst. moldavų.

Po protesto akcijos savo „Facebook“ paskyroje Moldovos parlamento pirmininkas nusprendė paviešinti „Kroll“ auditorių įslaptintą 84 psl. ataskaitą su žyma „slaptai“.

Po protesto akcijos savo „Facebook“ paskyroje Moldovos parlamento pirmininkas nusprendė paviešinti „Kroll“ auditorių įslaptintą 84 psl. ataskaitą su žyma „slaptai“.

Ataskaitoje be konkrečių vardų buvo atskleista pinigų išvedimo iš bankų schema. Analitikai išsiaiškino, kad nuo 2012 iki 2014 m. trijuose bankuose keitėsi akcininkai, kol galiausiai bankų nuosavybė pateko keliems fiziniams asmenims.

Lėšas, kreditų pavidalu, įtariamieji konvertuodavo į JAV dolerius ir eurus, o po to pervesdavo į Didžiosios Britanijos ir Honkongo lengvatinio apmokestinimo įmonių sąskaitas.

point.md nuotrauka/Ilano Šoro portretas jo šeimos namuose
point.md nuotrauka/Ilano Šoro portretas jo šeimos namuose

Savo ruožtu, Moldovos Nacionalinio banko vadovas Dorinas Dragutanu teigė, kad „Kroll“ ataskaitoje nėra įvardinti sukčiavimo organizatoriai, tačiau buvo nustatyta, kad prie sparčiai blogėjusios trijų bankų finansinės padėties 2012–2014 m. prisidėjo nusikaltėliai, norintys šias finansines institucijas kontroliuoti.

Kovą vienoje iš spaudos konferencijų I.Šoras paskelbė, kad jo veikla banke apsiribojo vien tik šios finansinės institucijos gaivinimu.

Pats I.Šoras kaltinimus neigia ir tikino, kad „Banca de Economii“ buvo apvogtas dar iki privačių investuotojų atėjimo.

Kovą vienoje iš spaudos konferencijų I.Šoras paskelbė, kad jo veikla banke apsiribojo vien tik šios finansinės institucijos gaivinimu.

I.Šoras yra bendrovės „Dufremol“, kuri yra bemuitės prekybos Moldovoje operatorė, vadovas ir kelių įmonių, kurias jis paveldėjo iš savo tėvo, savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius