-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spraga įstatyme iš neįgalių darbuotojų atims po kelis šimtus eurų

Dėl sausį įsigaliojusio naujos redakcijos Socialinio draudimo pensijų įstatymo neįgalumą turintis Tomas Č. praras, jo skaičiavimais, maždaug 300 eurų. Įstatymas paplonins ne jo vieno kišenę – dalį pinigų praras ir kiti dirbantys bei neįgalumą turinys asmenys.
Pinigai
Pinigai / 123rf.com

Tomas Č. dirba, tačiau turi 65 proc. neįgalumą, taigi jam priklauso ir netekto darbingumo pensija. Kadangi dirba, jo pensija yra nuolatos perskaičiuojama – padidėjus stažui, šiek tiek padidėja ir jam mokama pensija.

„Kokį prašymą turėčiau pildyti (ir apskritai ar galiu tai padaryti el. būdu), kad man būtų perskaičiuota netekto darbingumo pensija“, – „Sodros“ konsultantei klausimą internetu uždavė Tomas Č.

Iš konsultantės Erikos jis sužinojo, kad pagal naują pensijų įstatymą, kuris įsigaliojo nuo šių metų sausio pirmosios, nebeliko tokios sąlygos, kaip pensijos skyrimas iš naujo.

„Netekto darbingumo pensijos bus skiriamos tuomet, jei pasikeis asmens netekto darbingumo procentai arba bus nustatytas naujas darbingumo lygio terminas. Nuo 2018-01-01 įsigaliojo naujas socialinio draudimo pensijų įstatymas, kuriame numatyta, kad pensijos bus naujinamos be papildomų asmenų prašymų. Nuo kiekvienų kalendorinių metų liepos 1 dienos, pradedant 2019 m., netekto darbingumo pensijos dydis kasmet bus naujinamas, įvertinant asmens po pensijos paskyrimo įgytą stažą ir apskaitos vienetų skaičių“, – paaiškino jam konsultantė Erika.

Tai reiškia, kad pensija Tomui Č. bus perskaičiuota tik kitų metų liepą, taigi beveik po pusantrų metų. Skirtumo jam už laikotarpį iki kitų metų liepos, taigi pusantrų metų, „Sodra“ negrąžins.

„Anksčiau buvo tokia tvarka. Tarkime, žmogui priklausydavo perskaičiavimas sausio mėnesį, o jis kreipdavosi liepą, tai jam už tą periodą mokėdavo skirtumą (daugiausia už 12 mėnesių). Nuo sausio pirmosios nebeliko to dalyko (bent jau netekto darbingumo pensijai), kad tu įgyji papildomus metus ir tau perskaičiuojama pensija. Ji bus perskaičiuota tik po pusantrų metų, o kompensacija išmokėta nebus“, – aiškino Tomas Č.

Dėl to, vyro skaičiavimais, jis pats per pusantrų metų neteks mažiausiai 300 eurų (galutinę sumą turi įvertinti pati „Sodra“, nes visą tą laiką jam bus mokama mažesnė nei priklausytų po perskaičiavimo neįgalumo pensija.

Saulius Jarmalis, „Sodros“ Komunikacijos skyriaus darbuotojas paaiškino, kad automatinis pensijų perskaičiavimas pradės veikti kitų metų liepos mėnesį, anksčiau jos perskaičiuotos nebus. Apie kompensacijas S.Jarmalis nepaaiškino.

„Iš tiesų nuo šio sausio įsigaliojusiame naujos redakcijos Socialinio draudimo pensijų įstatyme nebeliko nuostatų dėl pensijų skyrimo. Šiame įstatyme numatyta nuo kiekvienų kalendorinių metų liepos 1 dienos, pradedant 2019 metais, naujinti pensijų dydžius kasmet automatiškai įvertinant asmens įgytą stažą ir pensijos apskaitos vienetų skaičių. Žmogui jokių prašymų teikti nereikės, taip pat pensija bus naujinama, net jeigu žmogus dirbo tik mėnesį. Pirmą kartą pensijų dydis bus naujinamas nuo 2019 m. liepos 1 d., atnaujinto dydžio pensija bus mokama nuo liepos mėnesio“, – 15min rašo „Sodros“ specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius