Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl suimtų lietuvių „HIP-Azotara“ serbus kaltina politiniais žaidimais, kuriuose figūruoja ir koncernas „Gazprom“

Serbijos spauda pranešė apie šios šalies teisėsaugos veiksmus prieš keleto įmonių akcininkus, kurie esą neteisėtai privatizavo šias įmones. Serbijos prokuratūra pradėjo ikiteisminius tyrimus ir suėmė keletą asmenų. Viena į teisėsaugos akiratį patekusių įmonių yra trąšų gamykla „HIP-Azotara“, kurios privatizavime 2006 metais dalyvavo Lietuvos įmonės „Sanitex“ ir „ARVI“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / ITAR-TASS/„Scanpix“ nuotr.

15min.lt jau rašė, kad Serbijos kovos su organizuotu nusikalstamumu tarnyba (SPBOK) sulaikė septynis asmenis, oficialiai įtariamus finansinėmis machinacijomis privatizuojant Pančeve įsikūrusią trąšų gamyklą „HIP-Azotara“. Paskelbta ir dviejų Lietuvos verslininkų paieška.

Ketvirtadienį „ARVI“ kompanijos išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad ši ataka prieš „HIP-Azotara“ savininkus nėra pirmoji: 2009 metais Serbijos privatizavimo agentūra nutraukė „HIP-Azotara“ privatizavimo sutartį ir neatlygintinai nusavino Lietuvos įmonių investicijas Serbijoje. Tokie veiksmai pažeidė pagrindinius tarp Lietuvos ir Serbijos vyriausybių pasirašytos Dvišalės investicijų apsaugos ir skatinimo sutarties principus, todėl Lietuvos įmonės kreipėsi į Tarptautinį investicijų ginčų sprendimo centrą Vašingtone, kuriame neseniai buvo priimtas lietuviams teigiamas sprendimas: arbitrai nusprendė išsyk pereiti prie ginčo nagrinėjimo iš esmės ir atmetė Serbijos vyriausybės reikalavimą iš pradžių nagrinėti jurisdikcijos klausimus. Toks arbitražo sprendimas yra teigiamas Lietuvos investuotojams, nes galutinis sprendimas bus priimtas 4-6 mėnesiais anksčiau nei serbų siūlomu atveju.

Politikos ekspertai atkreipia dėmesį, kad naujausi Serbijos institucijų veiksmai vyksta likus dešimčiai dienų iki rinkimų – gegužės 6 dieną šalyje rengiami prezidento, parlamento ir savivaldybių rinkimai. Suimtasis „Azotaros“ akcininkas Dušanas Stuparas yra stambus šalies verslininkas ir vienas pagrindinių kandidato į prezidentus T.Nikolićiaus finansinių rėmėjų. T.Nikoličius yra stipriausias dabartinio prezidento B.Tadičiaus konkurentas.

„Tikėtina, kad tokiems žingsniams Serbijos valdžia ryžosi, norėdama sustiprinti savo pozicijas Tarptautiniame Vašingtono arbitraže, kuriame Serbijos argumentai nėra tvirti.

Perėjus į valstybės rankas, „HIP-Azotara“ finansinė padėtis nuolat blogėjo, kol 2011 metų gruodžio mėnesį įmonei buvo pradėta bankroto procedūra“, – rašoma pranešime spaudai.

Iš pranešimų Serbijos spaudoje aiškėja, jog tiek dujų įmonę „Srbijagas“, tiek ir trąšų gamyklą „HIP-Azotara“ ketina įsigyti Rusijos dujų koncernas „Gazprom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius