Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl susitarimų su užsienio kreditoriais Graikija surengs referendumą

Dėl susitarimų su užsienio kreditoriais Graikija liepos 5 d. surengs referendumą, pranešė Graikijos premjeras Aleksis Cipras.
Graikų ministras pirmininkas Alexis Tsipras
Graikų ministras pirmininkas Aleksis Cipras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

Kaip skelbia BBC, jis į tautą kreipėsi per nacionalinę televiziją. Skolintojų siūlymą Graikijos premjeras įvardijo kaip pažeminimą ir teigė, kad užsienio kreditorių išdėstytos sąlygos pernelyg griežtos, todėl neįvykdomos.

Anksčiau Graikija atmetė skolintojų siūlymą pratęsti galiojančią finansinės pagalbos programą.

„Šie siūlymai, kurie aiškiai pažeidžia Europos taisykles ir pagrindines teises dirbti, taip pat lygybę ir orumą rodo, kad kai kurių partnerių ir institucijų tikslas buvo pažeminti žmones“, – teigė A.Cipras.

„Žmonės turi nuspręsti laisvai be jokio šantažo“, – pridūrė jis.

Premjeras šią žinią paskelbė prieš kritiškai svarbų euro zonos finansų ministrų susitikimą šeštadienį Briuselyje, tvyrant dideliam nerimui dėl ateinantį antradienį Graikiją galinčio ištikti bankroto, kuris tikriausiai grėstų šalies pasitraukimu iš euro zonos ar net Europos Sąjungos.

Tiesioginė A.Cipro kalba iš premjero rezidencijos Atėnuose truko apie penkias minutes.

„Demokratija nusipelnė pastiprinimo su euru susijusiuose reikaluose, – Graikijos finansų ministras Janis Varufakis parašė „Twitter“ žinutėje po to, kai buvo paskelbta žinia dėl būsimo referendumo. – Mes ką tik pateikėme. Lai žmonės nusprendžia.“

Skolintojų trejetas – Europos Komisija, Europos centrinis bankas (ECB) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – tvirtina, kad Graikija privalo šį savaitgalį susitarti, kad būtų išvengta bankroto ateinančios savaitės pradžioje, kai sukaks galutinis terminas grąžinti pribrendusią skolą TVF.

Tačiau Graikijos vyriausybė argumentuoja, kad reformos, kurių kreditoriai reikalauja mainais į finansinę pagalbą, „skatintų recesiją“ ir kad siūlomas finansavimas yra „nepakankamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius