-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl verslo liudijimų eilių nėra

Dėl euro įvedimo atnaujinama valstybinių įstaigų įranga nesukėlė didelių nesklandumų smulkiesiems verslininkams. Daugelis jų verslo liudijimus išsiėmė dar prieš Naujuosius.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paprastai smulkiųjų verslininkų antplūdžio metų pradžioje sulaukianti Mokesčių inspekcija šiemet dirba ramiai. Iki vidurdienio Klaipėdos skyriuje verslo liudijimus išsiėmė vos per 30 žmonių.

Tačiau kai kuriems į Mokesčių inspekciją užsukusiems po gruodžio 31-osios vidurdienio teko nusivilti. Dėl euro įvedimo įstaigos kompiuterinė sistema nebeveikė iki pat sausio 3 dienos.

„Buvo išdalinta informacija ir žmonės žinojo. Bet ne visi sužinojo, ne visi turi galimybę prie tos informacijos prieiti. Visą laiką atsiranda vėluojančių ir panašiai. Žmonės atėjo, rado uždarytas duris. Taigi nepatogumų buvo“, – pasakoja Lietuvos smulkiųjų verslininkų prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas Donatas Botyrius.

Ne paslaptis, kad kai kurie smulkieji neskuba atnaujinti veiklos, baimindamiesi, kad pritrūks eurų. Todėl eilės inspekcijoje driekėsi prieš šventes.

„Jeigu palyginsime su 2013 metų pabaiga, tai 2014 metų gale [Mokesčių inspekcijoje] Klaipėdos mieste apsilankė 45-iais proc. daugiau mokesčių mokėtojų, nei įprasta. Taip ir [visoje] respublikoje tuos verslo liudijimus išsiėmė dar praėjusiais metais“, – sako Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Pastebima, kad vis daugiau verslo liudijimų išimama elektroniniu būdu. Šiemet beveik penktadaliu daugiau nei pernai. Nesikeitė ir kainos, tik suapvalintos kai kurios sumos. 

„Pavyzdžiui, jeigu praėjusiais metais verslo liudijimas kainavo 1200 Lt, tai šiais metais kainuoja 348 eurus. Tai jeigu mes palyginsime, matysime, kad pabrango 46 euro centais“, – teigia E. Cibienė.

Pernai net 25 rūšių verslo liudijimai Klaipėdoje kainavo simbolinį 1 litą, dabar – 1 eurą. Populiariausios veiklos rūšys – prekyba ne maisto produktais, kirpimas ir statyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius