Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt patarimų, kaip gyventi be skolų

Gyventi skolon šiais laikais tapo įprasta. Ir nesvarbu, ar jūs skolingi bankui už būstą, kuriame gyvenate, lizingo bendrovei už automobilį, o gal tiesiog pasiėmėte greitąjį kreditą. Businessinsider.com siūlo dešimt patarimų, kurie padės jus išbristi iš skolų.
Taupyklė
Taupyklė / Shutterstock nuotr.

1. Pradėkite kreipti dėmesį į detales.

Kontroliuokite savo išlaidas ir visada mokėkite laiku. Uždelsus, jums teks mokėti delspinigius. Lygiai taip pat jūs galite nepastebėti, kad nuo kortelės nuskaičiuojamas abonentinis mokestis už paslaugas, kurias kažkada užsisakėte, bet jau nesinaudojate.

„Contentum“ nuotr./Kredito kortelė
„Contentum“ nuotr./Kredito kortelė

Išsiugdykite įprotį kiekvieną mėnesį peržiūrėti savo banko kortelės išklotinę. Taip ne tik tiksliai žinosite, kam leidžiate pinigus, bet ir turėsi progą dažniau pasvarstyti, ko būtų galima atsisakyti.

2. Kelkite savo finansinį raštingumą.

Taip, jūs visada galite paprašyti, kad turto ir pajamų deklaraciją už jus užpildytų draugas, galite sumokėti konsultantui už pagalbą ar patarimą, tačiau geriausia į problemas gilintis ir finansinius iššūkius spręsti pačiam. Įgytos žinios ir sukaupta patirtis greitai atsipirks.

3. Įsivaizduokite, kad uždirbate mažiau.

Įsivaizduokite, kad uždirbate 10, 25 ar 50 proc. mažiau. Per pusę sumažinti išlaidų gal ir neišeis, tačiau pradėję nuo nedidelių sumų greitai suprasite, kad sutaupyti nėra taip sudėtinga.

Keiskite požiūrį į pinigus. Jūs puikiai žinote, kad juos uždirbti nėra lengva. Taip pat nėra jokių garantijų, kad visada uždirbsite tiek, kiek dabar. Gerai būti optimistu, bet reikia ruoštis ir juodai dienai. Įsivaizduokite, kad uždirbate 10, 25 ar 50 proc. mažiau.

Per pusę sumažinti išlaidų gal ir neišeis, tačiau pradėję nuo nedidelių sumų greitai suprasite, kad nėra taip sudėtinga taupyti. Mažos sumos kaupsis ir atsitikus nenumatytam įvykiui ar prireikus pinigų didesniam pirkiniui, jums skolintis ir mokėti palūkanų nebereikės.

4. Galvokite apie ilgalaikę perspektyvą.

Dažnai mes susikoncentruojame į tai, ką galime gauti nedelsiant. Aišku, smagu nusipirkti naujus batus madingus batus, tačiau prieš tai darydami žvilgtelėkite į spintą – ar ten tikrai taip tuščia?

boredpanda.com nuotr./Bateliai
boredpanda.com nuotr./Bateliai

Tai nereiškia, jog turite vaikščioti nudriskusiais batais. Tiesiog viską planuokite iš anksto galvodami apie pasekmes jūsų piniginei. Jei norite naujų batų, įsitikinkite, kad galite sau juos leisti.

5. Nebijokite prašyti.

Jei reikia, drąsiai prašykite pagalbos ar patarimo. Prašykite geresnių paskolos sąlygų, nesidrovėkite tartis dėl mažesnės kainos ką nors pirkdami. Jei šalia yra žmogus, kuriam finansus tvarkyti sekasi puikiai, klauskite jo patarimo.

6. Išmokite taupyti.

Sutaupytas litas lygiai toks pats kaip uždirbtas. Jei gavote neplanuotų pajamų, neskubėkite savęs lepinti pirkiniais. Pirmiausia pasirūpinkite skolomis, o jeigu jų neturite – lėšas atsidėkite. Tai, kad jūsų piniginė netikėtai tapo storesnė, nereiškia, jog tokių malonių staigmenų bus ir ateityje, o netikėtų išlaidų tikimybė taip pat nėra lygi nuliui.

7. Nusistatykite finansinius tikslus

Nusistatykitę sumą, kurią norite sutaupyti. Galvokite apie naują pirkinį, atostogas ar pensiją. Tada jums pinigų tikrai prireiks. Patikėkite, kai pavyks sutaupyti numatytą sumą jūsų planai gali pasikeisti, tačiau pinigai niekur nedings. Jei taupyti padeda svajonės, apie kelionė į egzotišką šalį, svajokite drąsiai.

123rf.com nuotr./Šaltuoju metų laiku keliauti galima ne tik į Egiptą
123rf.com nuotr./Šaltuoju metų laiku keliauti galima ne tik į Egiptą

8. Išmokite sakyti „Ne“

Nereikia ignoruoti nei draugų, nei bendradarbių, nei šeimos norų ištrūkti iš namų, tačiau reikia įvertinti, ar pagundoms nepasiduodate per lengvai.

Kiekvieną dieną sulaukiate pasiūlymų pietauti su bendradarbiais. Po darbo jūsų laukia draugų pasiūlymai. Su šeima jums kur kas patogiau užsukti į kavinę, nei gaminti namuose.

Visa tai pagundos, kurioms turite pabandyti atsispirti. Nereikia ignoruoti nei draugų, nei bendradarbių, nei šeimos norų ištrūkti iš namų, tačiau reikia įvertinti, ar pagundoms nepasiduodate per lengvai.

Gal verta nusistatyti vieną dieną, kuomet pietausite su kolegomis, kavinę aplankyti tik savaitgalį, o draugų pasiūlymus priimti tik tada, kai yra iš ties dėmesio verta proga. Pamatysite kaip greitai papilnės jūsų piniginė.

9. Supraskite pinigų vertę.

Kodėl kazino pinigus turime išsikeisti į žetonus? Todėl kad galėtumėte be skausmo su jais atsisveikinti. Laikydamas grynuosius rankose žmogus kur kas ilgiau pagalvoja, kur juos išleisti.

Jeigu jums sunku taupyti, galit pabandyti dažniau naudoti grynuosius. Bent jau psichologiškai save motyvuoti išleisti mažiau bus kur kas paprasčiau.

10. Rinkitės daiktą, o ne madą.

Šiais laikais daiktai kainuoja tiek, kiek žmonės nori ir gali už juos mokėti. Smagu turėti naujausią telefoną ar rengtis tik madingose parduotuvėse pirktais daiktais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokijuje klientai skuba įsigyti „iPhone 5s“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokijuje klientai skuba įsigyti „iPhone 5s“
Vis dėlto visada pagalvokite, koks kainos skirtumas tarp panašios kokybės daiktų. Etiketė, išskirtinė išvaizda ar dažnai transliuojama reklama neturėtų būti jūsų prioritetai. Rinkitės kokybę ir funkcionalumą – tai madinga visada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius