-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo sausio didėsiantis minimalus atlyginimas atneš bankrotus ir kainų augimą?

Prekių ir paslaugų kainos kitais metais augs, o dėl to kaltinti reikėtų nuo ateinančių metų didėsiantį minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA). Taip gyventojus įspėja šalies smulkūs ir vidutiniai verslininkai, užsimindami ir apie artėjančią naujų bankrotų bangą. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas ramina, kad didesnis MMA platesnio piniginių atvėrimo tikrai nereikš.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didinamas nuosekliai?

Nuo 2016 m. MMA Lietuvoje išaugs 25 Eur, iki 350 Eur. Be to, nuo dabartinių 166 iki 200 Eur šoktelės ir mėnesinis neapmokestinamų pajamų dydis (NPD).

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas 15min teigė, kad MMA didinimo pasekmes labiausiai pajus tos bendrovės, kurios savo darbuotojams moka minimalius atlyginimus. Kuo įmonėje daugiau minimalią algą gaunančių darbuotojų, tuo finansinė našta jai bus ženklesnė.

„Visgi reikia pastebėti ir tai, kad MMA didinamas gan nuosaikiai, išvengiant drastiško šuolio“, – pažymėjo L.Vilimas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Laurynas Vilimas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Laurynas Vilimas

Tačiau tokiai nuomonei visiškai nepritaria Lietuvos smulkieji ir vidutiniai verslininkai. Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos narys Artūras Mackevičius tikino, kad nedidelėms įmonėms didinamas MMA taps sunkia, o kartais ir nepakeliama, finansine našta.

Visgi reikia pastebėti ir tai, kad MMA didinamas gan nuosaikiai, išvengiant drastiško šuolio, – pažymėjo L.Vilimas.

Piktinasi per sparčiu MMA augimu

Anot A.Mackevičiaus, ypač smarkiai nukraujuos mažmeninės prekybos, automobilių remonto, nedidelės gamybos įmonės, kurios veikia ekonomiškai silpnesniuose šalies rajonuose, kuriuose vidutinės gyventojų pajamos ir taip yra gerokai mažesnės negu didmiesčiuose.

Smulkių ir vidutinių verslininkų atstovas piktinosi, kad vidutinis mėnesinis atlyginimas šalyje auga gerokai sparčiau už MMA.

„Per vienerius metus, nuo 2014 m III ketvirčio iki 2015 m III ketvirčio vidutinis atlyginimas mūsų šalyje padidėjo nuo 714,5 Eur iki 735,1 Eur, t.y. 3 proc., o MMA buvo padidinta nuo 289,62 Eur iki 325 Eur, t.y. 12,2 proc.“, – vardijo A.Mackevičius ir pridūrė, kad jeigu nuo ateinančių metų liepos MMA būtų kilstelėtas iki 380 Eur, tai reikštų net 26,7 proc. metinį augimą.

„2015 m. birželį MMA buvo 300 Eur”, – priminė verslininkų atstovas.

Konkurencija kainoms augti neleis

A.Mickevičius piešia niūrų paveikslą. Smulkusis verslininkas, kuriam priklauso UAB „Talismanas Tau“, prognozuoja bankrotų bangą ir dar aukštesnes prekių ir paslaugų kainas.

„Dalis sunkiai besiverčiančių įmonių šiemet neturės kitos išeities, kaip tik pakelti prekių ar paslaugų kainas, kad kompensuotų patirtas išlaidas algoms, atostoginiams ir dideliems mokesčiams nuo jų“, – aiškino verslininkas.

L.Vilimas, savo ruožtu, siūlo nepamiršti, kad 2016 m. konkurencija tarp prekybininkų bus dar intensyvesnė, nes į rinką ateis nauji žaidėjai – prekybos gigantas „Lidl“, o prekybos sektoriaus senbuviai taip pat numato plėtrą. Tokia situacija gali nusverti kainų svarstykles pirkėjų naudai.

„Būtent konkurencija ir bus vienas pagrindinių veiksnių, darysiančių įtaką kainų dinamikai. Pirkėjams tikrai nėra pagrindo nerimauti, kad MMA didėjimas  pakels ir kasdieninio vartojimo prekių kainas“, – ramino L.Vilimas.

Priekaištavo ir dėl NPD

UAB „Talismanas Tau“ direktorius sakė, kad NPD pakėlimas įmonių išlaidoms įtakos neturės, nes darbo vietos kaina vien dėl jo didinimo neišauga. Vis dėlto, A.Mickevičius aiškino, kad NPD reikėjo padidinti dar šių metų liepos 1 d. , o šio dydžio augimas turėtų būti proporcingas keliamam MMA.

„Valstybė ir vėl pusmetį pasisėmė daugiau mokesčių iš visų mažesnes nei vidutines pajamas gaunančių darbuotojų“, – piktinosi smulkusis verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius